Un transportator a încasat subvenții de 2.000.000 euro pentru bătrâni decedați. Dosar penal făcut de Fisc

7936

@ Un control finalizat recent de Fisc la cunoscuta firma de transport din Iași Auto Balmir a scos la lumină un jaf de proporții @ Dumitru Mandachi, patronul firmei,  a incasat de la stat, subventii de transport pentru pensionari, in valoare de 2 milioane de euro, fara sa poata dovedi ca batranii au si calatorit cu vehiculele companiei Auto Balmir @ Mai mult decat atat s-a constatat ca mai mult de jumatate din pensionarii in numele carora au fost incasate subventiile erau decedate la momentul efectuarii ‘’curselor’’

Jaf de proporții descoperit de inspectorii Direcției Regionale de Finante la una dintre cele mai cunoscute firme de transport din județul Iași. Este vorba despre compania Auto Balmir SRL patronata de Dumitru Mandachi. Societatea are licentă de transport pentru curse spre Hârlău și pentru Satu Mare. Controlul a vizat subventiile de transport pentru pensionari incasate de societatea Auto Balmir SRL în perioada 1.01.2015-31.12.2019. De precizat că, statul prin Ministerul Transporturilor  subventioneaza 50 la suta din contravaloarea biletelor de transport pentru pensionari atat pentru autobuz, microbuz, tren etc. Companiile de transport incaseaza aceste subventii in baza unor cupoane prezentate de pensionari. Pentru a incasa aceste subventii firmele de transport prezinta niste centralizatoare cu numerele si seriile cupoanelor pe care le primesc de la pensionarii pe care i-au transportat. De asemenea, firmele de transport sunt obligate sa arhiveze aceste cupoane pentru o perioada de cel putin 10 ani. Ori, s-a constatat ca in perioada 1.01.2015-31.12.2019, SC Auto Balmir a incasat de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii subventii pentru pensionari in valoare de 7.195.384 lei, care reprezinta jumatate din contravaloarea de 50 la suta din contravaloarea biletelor de călătorie, in baza  unor centralizatoarea în care erau înscrise 177.757 cupoane. Inspectorii Fiscului i-au cerut patronului să prezinte cupoanele pensionarilor transportați. Potrivit raportărilor făcute de Mandachi, pensionarii ar fi fost din județele Iași, Suceava și Neamț. Cand i s-a cerut sa prezinte cupoanele in baza carora a incasat subventiile Mandachi a spus ca nu le-a arhivat. Asta in condititiile in care dupa cum am mai spus Legea il obligă sa arhiveze aceste cupoane pentru o perioada de cel putin 10 ani.

Călătorii pentru morți

Inspectorii Fiscului au extins verificarile si au constata ca Auto Balmir nu a incasat de la pensionari diferenta de 50 la suta din pretul biletului. Mai mult decat atat s-a mai constatat ca mai mult de 50 la suta din pensionarii inscrisi pe tabele erau decedați. ‘’Urmare a informatiilor transmise de casele judetene de pensii s-a stabilit ca dintr-un număr de 415 de dosare de pensii raportate de către societatea Auto Balmir SRL, 247 dosare apartin unor persoane care au circulat cu mijloacele de transport ale acesteia, in fapt nu puteau să dețină cupoane-talon pentru transport aceste persoane fiind decedate’’, se arata intr-un raport al Fiscului.

Inspectorii Fiscului au mai constatat ca din valoarea totala de 7.195.384 lei sunbventii incasate Auto Balmir nu poate justifica suma de de 6.228.483 lei fiind vorba de fapt de bani incasati pentru pensionari care nu au fost transportati niciodata. ‘’Operatorul de transport va restituit bugetului consolidate al statului: suma de 6.228.483 lei inscrisa in deconturile lunare pentru perioada 1.01.2015-31.12.2019 in baza unor cupoane talon care nu au fost arhivate, societatea nu poate dovedi realitatea serviciilor de transport prestate pensionarilor. De asemenea societatea va restitui 2.492.875 lei reprezentand accesoriile sumei de 6.228.483, 75 lei compusă din dobânzi și penalități de întârziere’’, se mai arata in raportul Fiscului.

Impotriva lui Dumitru Mandachi si a companiei Auto Balmir, Directia Regionala de Finante a formulat plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.

Citeste si ‘’Milionari de peste Prut prinsi la Iasi cu o frauda uriasa’’. 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.