Niță sfânt doar cu averea familiei. Primăria Miroslava vrea să lase Biserica fără curte si cimitir

3114
Parohia Sfantul Nicolae Valea Adanca si Dan Nita
Parohia Sfantul Nicolae Valea Adanca si Dan Nita

@ La Miroslava pană și Biserica devine o victima a intereselor imobiliare ale familiei primarului @ Parohia Sfântul Nicolae din Valea Adâncă , comuna Miroslava se luptă in justiție să i se recunoască prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra terenului de sub Biserică, asupra curții și cimitirului @ Asta deoarece Primăria Miroslava se opune si sustine ca terenul se afla in  proprietatea Consiliului Local facand parte din domeniul public @ In acelasi timp, în procesele prin care Gheorghe Niță, fratele primarului cere sa i se recunoască tot prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra 3 hectare de teren, primarul Dan Niță a trimis la dosar o adresa in care arata ca este de acord ca ruda sa de sange sa intre in posesia suprafetei respective

La Miroslava, nimic nu este mai sfânt decât averea familiei primarului Dan Niță. Până și Biserica a cazut victima intereselor imobiliare ale primarului Dan Niță care opereaza cu dublă masura cand este vorba despre terenurile familiei si cel al parohiilor. Astfel, in timp ce Parohia Sfântul Nicolae din Valea Adâncă se lupta de 3 ani in Justiție sa i se rescunoasca prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra terenului de sub biserica, asupra curtii bisericii și asupra cimitirului deorece primarul Dan Niță se opune, fratele primarului a reusit sa obtina, foarte ușor, jumatate de hectar in spatele SC Antibiotice SA, tot prin uzucapiune deoarece edilul Miroslavei a fost intru totul de acord. Cu alte cuvinte, cand a cerut Biserica, Niță s-a opus când a cerut fratele sau, același primar al Miroslavei a fost întrutotul de acord.

Lupta Bisericii cu primarul Dan Niță

Astfel, Parohia Sfântul Nicolae din Valea Adâncă a inregistrat la Tribunalul Iasi dosarul 4573/99/2017 avand ca obiect ”uzucapiunea”. Prin cererea depusa la instanta Parohia a solicitat sa i se recunoasca „dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra imobilului compus din bisercă, casă socială, terenul pe care se află acestea și cimitir în suprafață totală de 3000 mp teren”. Parohia a castigat procesele la Tribunal si la Curtea de Apel, judecatorii constatand  ca ” că la data de 31.03.1943, „în evidențele Mitropoliei Moldovei și Sucevei, era înscrisă Parohia Sf. Nicolae Valea Adâncă cu o suprafață de teren de 2500 mp”. Judecatorii au mai constatat din „înscrisul de la fila 1 9 dosar rezultă că biserica ar putea ă fi fost construită din anul 1875, mențiunile manuscrise din act fiind greu lizibile”. Deci Biserica este stăpânește proprietatea de aproape 150 de ani. Important este insa de subliniat ca Dan Niță s-a opus si a  vrut sa se constate ca bunurile imobile ale Parohiei sunt in proprietatea primariei, in domeniul public al Consiliului Local. „Legal citată pârâta unitatea administrativa comuna Miroslava a depus întâmpinare și a solicitat respingerea acțiunii. Pârâta a arătat că potrivit inventarului său curtea bisericii face corp comun cu cimitirul din Valea Adanca și sunt incluse în domeniul public . Susține pârâta că bunurile care aparțin domeniului public sunt inalienabile, potrivit art. 861 c.civil iar dreptul asupra lor nu se stinge prin neuz și nu pot fi dobândite prin uzucapiune”, se arată in documentele din dosar.

Teren cadou de la primărie pentru fratele primarului

În schimb pentru fratele sau Gheorghe Nita care a cerut sa i se recunoasca dreptul de proprietate pentru 3 hectare de teren in Miroslava, pentru ca „le stapaneste neintrerupt de 30 de ani” desi locuieste  in Piatra Neamt, Dan Niță si-a dat acordul pe loc. Cele 3 hectare cerute de Gheorghe Nita se afla in trei parcele diferite. Pentru a pune mâna pe cele trei terenuri unul de 1,5 hectare, unul de 1 hectar și un altul de 4.500 metri pătrați (toate în Miroslava), au fost depuse de către Gheorghe Niță, în aceiași zi (pe 26.02.2018) trei cereri având ca obiect „uzucapiunea”. Cele trei cereri au primit numere de dosar consecutive (5107, 5108, 5109 din anul 2018) și sunt identice cu excepția faptului că sunt indicate locații diferite fiind vorba de trei terenuri. Astfel, în cererile sale, Gheorghe Niță arată că suprafața de 1,5 hectare se află în locul numit popular „după Holm” iar cel de 1 hectar se află în locul numit popular „la Holm”. Suprafata de 4.500 metri patrati se afla in ses Bahlui in spatele Antibiotice.

Ceea ce era de demonstrat

In toate cele trei procese de uzucapiune inregistrate de fratele sau Dan Niță a trimis cate o adresa in care arata ca este de acord cu cererea fratelui sau. „În  măsura în care în baza probelor ce se vor administra se va constata îndeplinirea condițiilor uzucapiunii, cererea urmează a fi admisă. Suprafața nu se află în domeniul public al comunei Miroslava”, se arată în documentul semnat de Dan Niță și depus în cele trei dosare.

Ceea ce era de demonstrat. Biserica poate sa ramana fara teren atat timp cat familia Niță prospera in permanență. Gheorghe Nita a castigat numai unul din cele trei procese si anume cel privind terenul de 4.500 mp aflat in spate la Antibiotice. Cu alta ocazie am aratat ca aceste terenuri obtinute la familia primarului ajung la fiul sau Bogdan Niță care este construieste case si blocuri fiind cel mai mare dezvoltator imobiliar al Miroslavei.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.