Bebeluș de 4 luni ucis de incompetența și indolența medicilor.‘’Doctorii m-au lăsat cu copilul în stradă’’

6474
Anais Stangaciu si mama ei Totoi Vasilica Mihaela si Daniel Stangaciu
Anais Stangaciu si mama ei Totoi Vasilica Mihaela si Daniel Stangaciu

@ Un bebeluș de 4 luni din județul Iași care fusese luat cu Ambunța deoarece avea febră și tuse a decedat la scurt timp acasa, unde fusese trimis de medicii de la Târgu Frumos care au refuzat să-l interneze @ Fetița Anais Dumitrița Stîngaciu a decedat de edem pulmonar, afectiune ce putea fi depistata numai daca i se facea o radiografie pulmonară @ ‘’I-am rugat pe doctori să ne  trimită la Iași la spitalul de copii Sfânta Maria deoarece copilul este în stare gravă. Nu au vrut. I-au pus o perfuzie și ne-au trimis acasă să-i dau sirop de tuse. După zi copilul a murit’’, a spus mama fetiței

Un bebeluș de 4 luni din satul Crucea, comuna Lungani a murit acasă la numai o zi după ce medicii la care părinții apelaseră, deoarece copilul se afla in stare gravă, au refuzat să dispuna internarea și să efectueze investigatii suplimentare. Părinții fetiței, Daniel Stângaciu și Vasilica Totoi au chemat Ambulanța pe data 8 martie a.c deoarece fetița lor, Anais Dumitrița Stângaciu avea febră, 38 grade Celsius și tușea. Au ajuns cu ambulanța la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Târgu Frumos. Aici, medicii i-au luat sânge pentru a-i face niște analize, i-au pus o perfuzie și au trimis copilul acasă, unde a murit pe data de 10 dimineață. Conform certificatului medico-legal, cauza morții a fost insuficiența cardio-respiratorie acută și edem pulmonar (acumulare de lichid în alveolele pulmonare), fapt care putea fi constatat numai in urma unei radiografii. Compartimentul de Urgente de la Târgu Frumos nu dispune de un aparat radiologic deci radiografia putea fi făcută numai la Spitalul de Copii Sfânta Maria. În loc sa trimită copilul la Iași, la Spitalul de Copii, ‘’medicii’’ de la Târgu Frumos au trimis copilul acasa și le-au spus părinților să-i dea sirop de tuse. ‘’Am sunat la Ambulanta deoarece copilul era foarte rau. I-am rugat pe doctori să ne  trimită la Iași la spitalul de copii Sfânta Maria deoarece copilul este în stare gravă. Nu au vrut. I-au pus o perfuzie și ne-au trimis acasă să-i dau sirop de tuse. După zi copilul a murit’’, a spus Vasilica Totoi, mama fetiței.

certificat medico-legal Anais
certificat medico-legal Anais

Mortu-i vinovat

Documentele medicale de la Târgu Frumos sunt semnate de doctorita Oana Florina Mihalovici. Șefa acesteia, Diana Cimpoeșu, sefa UPU-SMURD Iași a spus ca medicul de la Târgu Frumos nu poate fi chestionat asupra cazului. Astfel, am cerut un punct de vedere de la UPU Iași. N-ai sa vezi in România u medic să recunoasca ca a gresit dar nici un alt doctor care sa admită ca un coleg de-al sau este vinovat de malpraxis. Cum era si de asteptat, Cimpoeșu a incercat sa dea vina pe părinții copilului, spunând ca mama a refuzat sa mearga cu copilul la Spitalul Sfânta Maria. Dar, conform procedurilor, refuzul mamei trebuia trecut pe fisa medicala eliberata de la Târgu Frumos. Tot conform procedurilor, mama trebuie sa scrie cu mâna ei pe fișa ca refuza internarea. Ori, pe fisa de la Târgu Frumos lipsește acest refuz. ‘’Nu este adevărat ca am refuzat internarea. Eu chiar am cerut să fiu trimisă cu copilul la Iași. Au refuzat, m-au trimis acasa să-i dau sirop de tuse. Nu mi-au dat nici macar ambulanta sa mă intorc acasă deși copilul avea febră 38 de grade. M-au lăsat cu copilul în mijlocul străzii’’, a mai spus, Vasilica Totoi.

După aceea, Cimpoeșu a spus ca e tot vina mamei ca nu s-a intors cu copilul la spital. ‘’ Au trecut 36 de ore între momentul consultului și constatarea decesului de către medic. În 36 de ore dacă ai un copil bolnav chemi salvarea sau pleci cu el la spital dacă vezi ca nu e bine cu tratamentul început’’, a mai spus Cimpoesu.

Cum să tratezi un edem pulmonar cu sirop de tuse? Părinții au fost odată cu copilul la medic iar acesta și-a bătut joc. Asa-i la Iasi, se trimite elicopterul pentru orice fleac, odata s-a deplasat si pentru niste betivi cazuti dintr-o căruță și nu se gaseste o Ambulanta care sa aduca un copil la Iasi de la Targu Frumos.

Caz grav de malpraxis medical asupra unui bebeluș. O asistenta i-a făcut injecția greșită

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.