Cazul șocant al unei bătrâne paralizate și bolnavă de cancer batjocorită de un director din Iași

1363
Ioan Ticu, director DGASPC
Ioan Ticu, director DGASPC

@ Un nou caz care arată că abuzurile săvârșite în azilurile din Voluntari asupra unor bătrâni s-au petrecut cu complicitatea autorităților @ De această dată abuzul s-a petrecut asupra unei bătrâne de 87 de ani, bolnava de cancer și paralizată, căreia Direcția de Asistență Socială, prin decizia directorului Ticu Ioan i-a fost suspendată abuziv plata indemnizațiilor lunare @ Era vorba de ‘’fabuloasa’’ sumă lunară de 526 lei

Cazul pe care îl prezentăm mai jos arată că abuzurile care se fac în zilele noastre asupra bătrânilor nu sunt săvârșite doar de șmecheri din Voluntari care deschid aziluri și vor să se îmbogățească peste noapte, ci și de instituții de stat. O bătrână de 87 de ani, Elena R, imobilizată la pat și bolnavă de cancer s-a trezit peste noapte că nu mai primește indemnizațiile lunare acordate de stat pentru persoane aflate in situația ei (sunt încadrate la persoane cu handicap) și nimeni nu vrea să-i spună care a fost baza legală în baza căreia a fost privată de acest drept. Este vorba de ‘’fabuloasa’’ sumă lunară de 526 lei iar decizia a fost luată de Ioan Ticu, directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială, plătit de statul român cu o leafă lunară de 10.000 lei net. Începând cu luna iulie 2022, femeia nu a mai primit indemnizația lunară pentru persoană cu handicap. Familia a aflat de situația bătrânei și a început să întrebe autoritățile. Fiul femeii a angajat și un avocat. În cele din urmă văzând că femeia nu este singură pe lume și că familia insistă să primească o explicație cu privire la suspendarea drepturilor financiare de care beneficia bătrâna, Ioan Ticu cel care a luat decizia de a-i lua banii bătrânei a decis să se acopere de documente. Adică, după un an, pe data de 26.06.2023, Ioan Ticu emite decizia nr. 353.544 prin care suspendă plata ‘’prestațiilor speciale pentru’’ Elena R. După ce familia a sesizat instituțiile de a apărare a drepturilor cetățenilor, Direcția de Asistență Sociala și Ioan Ticu au motivat că au suspendat indemnizația femeii deoarece i-ar fi expirat un act de identitate (permis de ședere). Asta în condițiile în care femeie deține un certificat de handicap permanent, nerevizuibil iar Legea nu prevede suspendarea plății indemnizației dacă expiră un act de identitate. Legea nr.448/2006, privind acordarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că indemnizațiile se plătesc ‘’pe perioada valabilității certificatului de handicap’’.

Și-au dat seama că au greșit

decizie Ioan Ticu
decizie Ioan Ticu

Apoi, chiar daca s-ar fi aflat într-o situație prevăzută de Lege privind suspendarea plăților  (de exemplu decesul însoțitorului), suspendarea se face pentru luna care urmează, și nu retroactiv, după un  an așa cum a procedat Ioan Ticu, să-și acopere abuzul. ‘’În contextul actual al abuzurilor semnalate referitoare la modul în care au fost tratați vârstnicii în azilele groazei din Ilfov, reclam o situație ce vizează o altă categorie vulnerabilă din care și subsemnata face parte, respectiv cea a persoanelor încadrate în grad de handicap, determinat de afecțiuni psihice. Cazul meu se referă la lipsirea în mod nejustificat de drepturile privind prestațiile sociale pentru o perioadă îndelungată, fără a fi informată cu privire la motivele ce au condus la această situație și într-un mod vădit nelegal. Am aflat ulterior, și am constatat din acte, că există o persoană responsabilă pentru acest abuz, respectiv Ticu Ioan, directorul adjunct al D.G.A.S.P.C. Iași, înțelegând că dumnealui a fost cel care s-a împotrivit în a-mi acorda drepturile și cel care a „găsit motivul”. Astfel de persoane nu au ce căuta la conducerea unor astfel de instituții’’, se arată într-un memoriu trimis de Elena R., Avocatului Poporului prin intermediul avocatului angajat de fiul sau.

În cele din urmă Ioan Ticu și Direcția Generală de Asistența Socială și-au dat seama că au greșit și eu repus-o în drepturi pe Elena. R. ‘’Incompetența patentata în acest caz de către acest individ,reprezintă un furuncul pe epiderma instituției unde activează, și unde ar trebui să aibe satisfacții profesionale ajutând oamenii cu vulnerabilități și nu sa le provoace suferinta prin interpretari juridice eronate având în vedere că este platit regeste din banii nostri!’’, a spus Aurel R., fiul femeii.

Pensionar invalid umilit in ultimul hal de presedintele PSD Iasi

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.