Chirica sfidează Pandemia. Târg în toată regula pe pietonalul Ștefan cel Mare

542
montaj targ pe Stefan cel Mare si Chirica
montaj targ pe Stefan cel Mare si Chirica

@ Desi in perioada 3.04.2021 – 16.044.2021 este interzisa organizarea de targuri si balciuri pe raza judetului Iasi, sub forma mascata a unui „eveniment cultural” municipalitatea a adunat pe pietonalul Ștefan cel Mare mai multi comercianti de „produse traditionale @ Insa, chiar daca ar fi un „eveniment cultural” asa cum sustine primaria, chiar si organizarea acestuia in aer liber este interzisa prin hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta @ Prefectul Marian Grigoras, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta ne-a promis ca va verifica situatia

Oamenii simpli primesc imediat amenzi pentru ca nu poarta masca, nu respecta distantarea sociala sau nu au adeverinta de deplasare pe timp de noapte  dar cand o institutie publica ignora restrictiile impuse de pandemie celelalte autoritati se fac ca nu vad. Astfel, in perioada 7 – 11 aprilie 2021 pe zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, Primăria organizeaza un targ in toata regula mai multe corturi de comercianti fiind insirate in fata Mitropoliei. Stiind faptul ca in perioada starii de alerta este interzisa organizarea de targuri, bâlciuri si oboare, primarul Mihai Chirica si subordonatii sai au botezat evenimentul ca fiind unul cultural.  „Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Asociația „ART- Meșteșugurile Prutului”, Muzeul Etnografic din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași și ASIM Iași organizează evenimentul cultural-interactiv „Tradiții pascale în zona Moldovei””, a anuntatp primaria.

Chiar si daca ar fi insa un eveniment cultural si acest lucru este interzis prin Hotararea nr.67 a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, hotarare care stabileste restrictiile pentru perioada 3.04.2021 – 16.044.2021 (vezi aici). „Activitățile de organizare și desfașurare in aer liber a spectacolelor de  tipul drive-in, spectacolele concerte, festivaluri publice și private sau alte activități și evenimente culturale sunt interzise”, se arata la articolul nr. 5 din hotararea mentionata.

Pentru meticulozitatea argumentarii prezentam si paragraful care interzice organizarea de targuri de comercianti. „Se interzice desfasurarea activitatii targurilor, balciurilor si talciocurilor, definite potrivit  art.7 alin 1 din Hotararea Guvernului nr.348/2004 privind exercitarea comertului cu produse si servicii de piata in locurile publice cu modificarile ulterioare este interzisa pe perioada intregii stari de alerta pe teritoriul Romaniei”, se arata la articolul 8 din aceiasi hotarare.

Prefectura: „Vom verifica”

Presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta este prefectul Marian Grigoras. Hotararile CJSU poarte toate semnatura sa. De aceea, l-am intrebat prin intermediul purtatorului de cuvant daca ceea ce a organizat primaria pe pietonalul de pe bulevardul Stefan cel Mare nu incalcă cumva restrictiile anti-Covid adoptate in CJSU. N-am obtinut un raspuns clar. „Trebuie sa vedem ce fel de autorizatie au comerciantii de pe Stefan cel Mare. Am pus si noi intrebari la Primarie”, ne-a spus Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al prefecturii.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.