Deputat cautat pentru o gaura de 300.000 euro. Doi primari se bat in dosare de coruptie

4327

@ Prejudiciul a fost constatat de Curtea de Conturi fiind cauzat in perioada in care Craciunescu a fost primar al municipiului Pascani @ Actuala administatie l-a dat in judecata pe fostul primar pentru a-l oblige pe acesta sa achite din propriul buzunar 1.411.115,76 lei @ Intr-un dosar al DNA, Craciunescu a depus marturie impotriva lui Pantazi @ Acum Pantazi l-a dat in judecata pe Craciunescu pentru a recupera cei 300.000 euro @ Judecatorii au constatat ca cerera a fost depusa prea tarziu

Actualul primar al municipiului Pascani, Dumitru Pantazi l-a dat in judecata pe rivalul sau Grigore Craciunescu pentru a-l obliga pe acesta sa achite din propriul buzunar nici mai mult nici mai putin decat 1.411.115,76 lei. Suma reprezinta prejudiciul constatat de Curtea de Conturi in urma verificarii modului in care s-au derulat investitiile si achizitiile de bunuri si servicii in municipiul Pascani in perioada 2008-2012 cand Grigore Craciunescu a fost primar al municipiului Pascani. In data de 21 martie anul trecut Dumitru Pantazi l-a dat in judecata pe Craciunescu pentru a-l obliga pe acesta sa achite prejudiciul, considerand ca fostul primar este principalul vinovat de cele intamplate numai ca recent, judecatorii au constatat ca cererea a fost depusa prea tarziu si au respins solicitarea actualei administratii. Dosarul in care se lupta cei doi primari de la Pascani a fost intregistrat cu numarul 2245/99/2017.

Cum a fost creat prejudiciul

Potrivit inspectorilor Camerei de Conturi gaura din bugetul local al municipiului Pascani a fost create prin modul ilegal in care s-au derulat un numar de patru contracte incheiate de municipalitatea cu diverse societati comerciale. Inspectorii au constatat ca prejudiciul a fost creat in special prin plata nejustificata a unor sume de bani catre aceste societati, viramentele fiinsd efectuate fara acoperire in realizarea unor lucrari sau prestarea unor servicii. Astfel, primul contract vizat este cel privind reabilitarea unor strazi in municipiul Pascani, contract incheiat cu SC Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA (ALDP SA) in anul 2008. Curtea de Conturi a stabilit modul in care s-a derulat acest contract a adus un prejudiciu de 46.433,27 lei bugetului local cauzat ca “urmare a angajarii unor cheltuieli si efectuarii de plati din bugetul local al unita6tii pentru realizarea acestor obiective de investitii, în conditiile in care nu exista documente justificative prin care sa se ateste necesitatea și realitatea punerii in opera a tuturor bunurilor procurate si a calitatii lucrarilor efectuate in functie de capacitatea de producție si forta de munca existenta la nivelul unitatii si cu incadrarea in indicatorii tehnico-economici aprobati”.

Prejudiciul mai mare cu aceiasi firma

Al doilea contract cu problem depistat de Curtea de Conturi a fost incheiat tot cu ADLP SA in anul 2010 si se refera la “Sistematizarea unor strazi in municipiul Pascani”. Curtea de Conturi a constatat ca in cadrul acestui contract s-au facut plati ilegale de 1.142.883,72 lei tot prin decontarea unor lucrari care de fapt nu au fost efectuate. “Conform procesului verbal din 30.04.2011 intocmit la finalizarea actiunii de inventariere, valoarea platilor aferente celor 2 obiective de investitii era de 940.000 lei, nefiind insa prezentate documente justificative privind existentasau punerea in opera a unor bunuri materiale in valoare de 698.600 lei conform facturilor decontate antreprenorului de constructii, in timp ce valoarea prejudiciului inregistrat de unitate si raportat prin situatiile financiare aferente anului 2011, este de 366.000 mii lei, nefiind prezentate documente justificative rezultate analizei cu celeritate a valorii reale a lucrarilor efectiv efectuate”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Frauda si la baza sportive cu un coleg de partid

Cealalta afacere cu probleme se refera la construirea unei baze sportive in localitatea Blagesti (suburbie a municipiului Pascanii) in acest sens fiind incheiat in anul 2011 un contract in valoare de 446.963,51 lei cu firma Gaz Pro SRL, firma lui Petrica Dascalu, fost consilier judetean PNL in doua mandate, prieten si coleg de partid cu Grigore Craciunescu. In aceasta “combinatie” prejudiciul a fost creat de asemenea prin plata unor plati neefectuate sau a unor material care nu fusesera furnizate sau puse in opera. “Echipa de audit, din verificarea modului de inventariere a materialelor aflate in custodie la Gaz Pro SRL, in cadrul contractului de lucrari nr.8274/04.05/2010 incheiat pentru realizarea obiectivului de investitii «Construire baza sportiva, model tip I, in localitatea Blagesti municipiul Pascani”, a constatat ca teava rectangulara de 406 ml, rame, plase sarma, balast 456 metri cubi nu se regasesc cuprinse in situatiile de lucrari intocmite (deci nu aub fost puse in lucrare, obiectivul neavand imprejmuirea din plase de gard). Prin urmare, inventarierea pe stadii fizice de executie s-a realizat formal, avand in vedere ca valoarea din evidenta contabila care cuprinde si si materialele achizitionate si nepuse in opera, nu coincide cu stadiul fizic realizat, materialele neincorporate in lucrari nefiind conform prevederilor legale inventariate in liste separate”, se arata in raportul intocmit de Curtea de Conturi. De asemenea inspectorii de Camerei de Conturi au mai stabilit un prejudiciu de 65.472,63 lei in uma derularii unui contract de reabilitarea termica a blocurilor din municipiu. Inspectorii au constatat ca s-a produs un prejudiciu in special prin faptul ca aceste lucrari au fist efectuate fara acordul asociatiilor de proprietar incalcandu-se astfel prevederile legale.

Deputat si primar. Razboiul primarilor in dosarele DNA

Grigore Craciunescu a fost deputat PNL de Pascani in perioada 2004-2008 cand a devenit primar al municipiului. In cerera prin care a solicitat recuperarea prejudiciului de 300.000 euro de la Craciunescu, Primaria Pascani a aratat ca Grigore Craciunescu poarte intreaga raspundere pentru fraudele create. Craciunescu s-a aparat ca insa sustinand ca cererea a fost depusa prea tarziu iar, dupa cum s-a aratat mai sus instant i-a dat dreptate. Acest process trebuie privit insa si prin prisma rivalitatii politice dintre cei doi, competitive care dureaza de aproape 20 de ani. In urma cu doua luni, Craciunescu a fost audiat la Tribunalul Iasi in dosarul de coruptie in care Pantazi a fost trimis in judecata de DNA ca a eliberat ilegal o autorizatie de construire. Cu acesta ocazie Craciunescu care eliberase anterior certificatul de urbanism a sustinut ca intreaga responsabilitate pentru eliberarea autorizatiei de construire ii apartine lui Pantazi. Pe de alta parte in urma controlului efectuat la Primaria Pascani, in urma constatarilor descries mai sus si Curtea de Conturi a dupus o plangere penala dar procurorii nu au facut inca publica solutia.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.