Directorul APIA Iasi leafa de 10.188 lei/luna cu ‘’spor de conditii vatamatoare’’. Jitareanu cere mai mult

1407
Sergiu Jitareanu

@ Sergiu Jitareanu, este director la stat, la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA)  lucreaza toate ziua intr-un birou luxos semneaza hartii si cu toate acestea incaseaza un ‘’spor pentru conditii vatamatoare’’ @ Salariul sau de baza ajunge la 10.188 lei pe luna dar Jitareanu a dat in judecata institutia pentru a obtine majorare

Directorul APIA Iasi, Sergiu Jitareanu are un salariu de baza de 10.188 lei pe luna si cu toate acestea a dat institutia in judecata pentru a-i mari leafa. Jitareanu a actionat in judecata Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Iasi pentru ‘’majorare’’ in conditiile in care salariul sau cuprinde un ‘’spor de conditii vatamatoare’’ a carui justificare o punem intre mari semne de intrebare. Adica, care este pericolul de care este amenintat directorul APIA Iasi in conditiile in care sta toate ziua intr-un birou si semneaza niste hartii? Mai mult decat atat, Jitareanu este nemultumit de faptul ca acest ‘’spor de conditii vatamatoare’’ nu i se calculeaza la procentul maxim de 15 la suta. ‘’Reclamantul solicita anularea in parte a deciziei de stabilire a drepturilor salariale, doar in ceea ce privește:valoarea salariului de baza de 10.188 lei;valoarea sporului pentru conditii vatamatoare, care trebuie recalculat ca 15% din valoarea corecta a salariului de baza (fara a contesta procentul de 15% a acestuia stabilit prin Decizia 262/2018)’’, au constatat judecatorii de la Tribunal dupa ce au analizat cererea de chemare in judecata formulata de Jitareanu (vezi aici).

Sa mai aratam ca potrivit Legii, sporul de conditii vatamatoare se acorda saalariatilor care lucreaza in perimetre in care se dezvolta noxe care pot provoca intoxicaţii profesionale, unde se folosesc se folosesc diferite substanţe toxice, metale sau metaloizi şi compuşii lor, hidrocarburi, acizi sau unde functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecvenţa produse de emiţatori de radiodifuziune, televiziune, emiţatori pentru comunicaţii etc. Oare in care categoria s-ar incadra directorul APIA Iasi. In cea in care foloseste in interes personal masina de serviciu un SUV Hyundai si inhaleaza noxele emise de motor?

Judecatorii l-au trimis la plimbare

In contestatia sa, directorul APIA Iasi a solicitat printre altele si incadrarea in alta clasa de salarizare stabilita pentru institutiile publice. Este vorba despre argumente tehnice si juridice de specialitate din care vom reda doar unul si anume acela ca Jitareanu vrea sa fie remunerat la nivelul functionarilor din aparatul central.  In data de 10 iulie a.c judecatorii de la Tribunal au respins cererea lui Jitareanu pentru simplul motiv ca acesta nu lucreaza in ‘’aparatul central’’ ci este numai directorul judetean al APIA. ‘’In privinta criticilor bazate pe invocarea art.1 al primului Protocol aditional la Conventie, (Conventia Europeana a Drepturilor Omului – n.r) referitoare la notiunea de „bun” și de „proprietate”, instanta retine ca speranta reclamantului de a fi salarizat la nivelul unei functii din aparatul central al APIA nu reprezinta un bun care sa fie protejat de Conventie. In acest sens, instanta de contencios al drepturilor omului a distins intre dreptul angajatului de a continua sa primeasca, in viitor, un salariu intr-un anumit cuantum și dreptul de a primi efectiv salariul cuvenit pentru perioada in care munca a fost prestata, numai acesta din urma bucurandu-se de protectie’’, au aratat judecatorii de la Tribunal.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.