Update! Eminent cercetător în Chimie la Institutul Petru Poni arestat în dosarul drogurilor din Fabrica de Vise

12366
Radu Zonda
Radu Zonda

@ Radu Zonda, unul dintre cei mai buni chimiști ieșeni, cercetător la Institutul Petru Poni a fost arestat deoarece prepara substanțe psihoactive pentru firma CanX de la Miroslava @ În dosarul supranumit fabrica de vise patronii CanX și colaboratorii lor sunt acuzați că au vândut droguri conținând substanțe psihoactive extrase din canabis

Informație șoc în dosarul traficanților de droguri de la ‘’Fabrice de Vise’’ Miroslava. Indivizii care s-au îmbogățit din vânzarea de substanțe psihoactive către tineri au fost ajutați să fabrice drogurile de unul dintre cei buni chimiști ieșeni și anume Radu Zonda, cercetător la Institutul Petru Poni. Doctorand, autor al mai multor studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul Chimiei lui Radu Zonda i se aduc acuzatii grave și anume faptul că și-a folosit vastele cunoștințe în domeniu pentru sintetizarea drogurilor de la Canx. ‘’Din coroborarea probatoriilor administrate ar rezulta faptul că membrii grupului infracțional organizat „Fabrica de Vise”, din care se presupune că ar fi făcut parte și inculpatul Zonda Radu, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, ar fi produs şi ar fi distribuit pentru comercializare un număr de cel puțin 100.000 de dispozitive tip VAPE -„VAZEGREEN” care conțineau, între altele, HHC, substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în accepţiunea dată acestei expresii de Legea nr. 194/2011’’, se arată în actele de urmărire penală.

Mai mult decât atât, Radu Zonda este acuzat că a emis în fals certificate care atestau că produsele vândute de gruparea infracțională nu conțineau substanțe psihoactive. ‘’Zonda Radu – chimist de profesie cu rolul de prelucrarea chimică a substanțelor psihoactive, emițând și certificate de conformitate pentru acestea prin care atestă în mod cel puțin parțial fals faptul că substanțele nu au în componență THC sau alte substanţe psihoactive, aspect contrazis de Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul B.C.C.O. Iași, deoarece cu ocazia analizării unor produse marca  VAZEGREEN cumpărate autorizat în cauză a fost detectată și substanța THC’’,  au mai arătat procurorii.

Mai stau 30 de zile dupa gratii

Reamintim că în acest dosar au mai fost arestați patronii și directorii fabricii de la Miroslava și anume Philipp Fuhrmann, Iulian Ionuţ Bogatu, George Mădălin Ciucă, Alexandra Iftime, Mihnea Leonard Loghin, Constantin Olăraşu, Costel Bogdan Toma. Aceștia sunt acuzați că au dotat fabrica cu tehnologie de ultimă generație pentru a produce dispozitivele care conțineau substanțe psihoactive și care ajungeau la cele mai cunoscute festivaluri de muzica din România. „În cursul anului 2019, Iulian Bogatu împreună cu Philipp Fuhrmann au pus bazele companiei CanX CBD SRL în județul Iași, inaugurând pe o suprafață de teren închiriată din sat Balciu, comuna Miroslava, o fabrică dotată cu aparatură de specialitate de ultimă generație. La sfârșitul anului 2022 – începutul anului 2023, numitul Bogatu Iulian Ionuț a schimbat, în mod clandestin, destinația fabricii în scopul prelucrării și producerii de substanțe cu efecte psihoactive (HHC, HCC-O, THC, H4CBD) destinate pieței interne”, au arătat procurorii ieşeni.

Ieri, magistrații Curții de Apel Iași au prelungit măsura arestării preventive pentru cei anchetați în acest dosar.

Institutul Petru Poni: ”Nu este angajatul nostru”

Dupa publicarea articolului de mai sus, reprezentantii Institului Petru Poni au trimis unele precizari: ”Domnul Radu Zonda nu este angajat al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” pe funcţia de cercetător stiinţific. Acesta este doar student doctorand din anul 2016 în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române, a incheiat stagiul in anul 2020, se afla in perioada de prelungire urmând a finaliza studiile doctorale în anul universitar 2023/2024. Menţionăm faptul că subiectul cercetărilor d-lui Radu Zonda în cadrul doctoratului nu a avut nici o legătură cu cele menţionate în articolul amintit”.

Cartelul drogurilor Ia Iași. Fabrica de la Miroslava producea ‘’marfă’’ pentru Untold și Electric Castle

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.