Fostul manager de la Spiridon, Bârliba urmărit penal în dosarul stimulatoarelor luate de la morți

1223
Tesloianu, Petris si Birliba
Tesloianu, Petris si Birliba

@ Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul General, Ioan Bârliba este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu @ Asta deoarece a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile @ În acest dosar mai este urmărit penal și Antoniu Petriș, fostul șef al clinicii de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022

Ioan Bârliba, fostul manager al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de negliență în serviciu în dosarul în care medicul Tesloianu este arestat deoarece a folosit dispozitive medicale pe care le-a preluat de la morți. Bârliba este acuzat că a trimis doua adresa una către Casa de Sănătate și o alta către Direcția de Sănătate Publică în care admitea că se folosesc pe bolnavi dispozitive medicale (stimulatoare cardiace) recoltate de la morți. ‘’ Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost manager al unui spital din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).  În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unității medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la  desfășurarea în condiții optime a activității în cadrul persoanei juridice publice și cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienților erau protejate, girând acțiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare (Dan Tesloianu-n.r)’’, se arata în comunicatul Parchetului General.

Și fostul șef al clinicii de Cardiologie este urmărit penal

De asemenea, procurorii mai arată că în același dosar mai este urmărit penal si Antoniu Petriș, fostul șef al clinicii de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022. Asta deoarece acesta ar fi girat în mod ilegal sterilizarea dispozitivelor medicale preluate de la morți. ‘’Suspectul a avizat, cu încălcarea legislației în domeniu, un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menționate în primul rând stimulatoarele și defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință în cadrul Secției Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iași. Totodată, suspectul a semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați”, precum și ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale’’, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

Reamintim ca Dan Tesloianu este arestat preventiv in acest dosar. În fotografia atasata acestui articol, Dan Tesloianu, Antoniu Petriș și Ioan Bârliba apar alături de primarul Mihai Chirica si Victor Costache, poza fiind realizata in timpul unei vizite de lucru a fostului ministru al Sănătății la Spitalul Sfântul Spiridon. Mihai Chirica și Victor Costache nu au nicio legătura cu acest dosar.

Update! Medicul Dan Tesloianu arestat preventiv pentru 30 de zile

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.