Fostul primar ‘’Embargo’’ achitat definitiv in dosarul de coruptie

3100

@ S-a dovedit ca acuzatiile care i-au fost aduse de procurori lui Costel Nastase, fostul primar al comunei Butea au fost nefondate @ Acesta a fost trimis in judecata pentru ca ar fi platit unei firme de salubritate o serie de servicii care in realitate nu au fost prestate

Fostul primar al comunei Butea, Costel Nastase, cunoscut si dupa porecla Embargo (asta deoarece a facut unele afaceri prospere in zona de granita cand comunitatea internationala impusese embargo comercial Serbiei) a fost achitat ieri definitiv de Curtea de Apel in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Astfel, Costel Nastase si Iulian Viorel Adam administratorul firmei Ang Green Company SRL au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu respectiv pentru complicitate la savarsirea acestei infractiuni prin rechizitoriul nr.1185/P/2013 din data de 29.03.2016, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. In rechizitoriu s-a retinut ca Nastase a incheiat in 2009 si in 2010 doua contracte cu firma Ang Green Company SRL, unul pentru salubrizarea comunei si unul pentru deszapezire. Acuzatiile procurorilor s-au referit la faptul ca cele doua contracte ar fi fost incheiate prin nerespectarea legislatiei privind achizitiile publice si mai mult decat atat a incasat din bugetul local al comunei Butea suma de 308.000 lei in conditiile in care nu a prestart serviciile contractate. ‘’In fapt, s-a retinut in rechizitoriu ca la datele de 04.11.2009 si 30.11.2010, in calitate de primar al comunei Butea, judetul Iasi, inculpatul Nastase Costel a incheiat cu nerespectarea OUG 34/2006, Legea nr.51/2006 in forma in vigoare la acele date si ale legii nr.101/2006, un contract de prestari servicii-salubritate(nr.8350/2009) respectiv un contract de deszapezire(nr.8936/2010), in temeiul carora a dispus achitarea din bugetul unitatii administrativ teritoriale, in mod nejustificat, in contul societatii presupus prestatoare a sumei totale de 308.000 lei, suma reprezentând avantajul patrimonial al SC Ang Green Company SRL’’, se arata in documentele de urmarire penala.
Din suma totala de 308.000 lei, 278.000 lei reprezinta achitarea unei pentru colectarea deseurilor menajere de pe raza comunei Butea iar 30.000 lei reprezinta servicii de deszapezire.

In instant acuzatiile s-au dovedit a fi nefondate

Nastase si Adam au fost trimisi in judecata in aprilie 2016 iar prima sentinta de achitare a fost pronuntata de Judecatoria Pascani in data de 29 ianuarie 2018. Pe parcursul cercetarii judecatoresti magistratii au constatat ca incheierea respectivului contract de salubritate era necesara avand in vedere ca Primaria Butea fusese somata chiar de Garda de Mediu sa ia masuri privind colectarea deseurilor menajere si mai mult decat atat serviciile facturare au fost prestate. Mai mult decat atat, contractele au fost incheiate cu aprobarea Consiliului Local. ’’Or, in conditiile in care, contractul de salurbitate a fost incheiat cu acordul tuturor membrilor Consiliului local, in conditiile in care este de necontestat faptul ca serviciul de salubritate a fost prestat efectiv, in conditiile in care sarcinile derularii contractului au fost impartite, intre angajatii Primariei, in conditiile in care nu au fost exprimate nemultumiri, sau inregistrate reclamatii privind modul de prestare a serviciului nici din partea cetatenilor si nici din partea membrilor Consiliului Local, cat timp Primaria comunei Butea prin reprezentantii sai a acceptat si a platit facturile emise de societatea prestatoare de servicii, instanta apreciaza ca nu se poate discuta despre o paguba produsa unitatii administrativ teritoriale’’, au constatat judecatorii.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.