Justitie curata! Medicul spagar de la Neuro reintegrat pe functie si cu salarii restante platite

5163

@ Medicul Eduard Moldovanu de la Spitalul de Neurochirurgie trimis in judecata de DNA Iasi pentru luare de mita, motiv pentru care i s-a desfacut contractul de munca, a dat in judecata spitalul solicitand reintegrarea pe functie @ Recent acesta a castigat procesul la Curtea de Apel Iasi, in conditiile in care in aprilie 2018 la Tribunal cererea sa fusese respinsa @ Eduard Moldovanu a fost prins in flagrant cerand mita iar spitalul a fost obligat de justitie sa-i plateasca si salariile restante @ Moldovanu are de incasat de la spital peste 1,5 miliarde lei vechi

Incurcate sunt caile justitiei iesene care, cel putin declaratiilor oficiale ar pune umarul la primenirea societatii romanesti si implicit la curatarea acesteia de corupti. Medicul Eduard Moldovanu, sef al Laboratorului de Imagistica si Radiologie Medicala, trimis in judecata de DNA Iasi pentru luare de mita , condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, a castigat recent procesul prin care  a solicitat sa fie repus pe functie si in plus sa i se plateasca si salariile restante. Lui Moldovanu i s-a desfacut contractul de munca imediat ce a fost  prins in fragrant in timp ce solicita sa i se dea spaga. Decizia de a i se desface contractul de munca la data de 1.10.2017, a fost luata conform Codului Muncii si anume pentru faptul ca Moldovanu fusese plasat in arest la domiciliu. Mai mult decat atat judecatorii i-au  interzis lui Moldovanu sa mai desfasoare profesia de medic. In urma cu un an Tribunalul Iasi a respins cererea lui Moldovanu de a fi reintegrat pe functie.

Motivarea Curtii de Apel

Recent insa, Curtea de Apel Iasi i-a dat dreptate lui Moldovanu motivand ca dupa ce a scapat de controlul judiciar acesta a scapat si de interdictia de a profesa. „Instanta constata ca in incheierea de ședinta din data de 02.09.2016 se face mentiunea ca masura preventiva a arestului la domiciliu, dispusa la data de 04.06.2016 este inlocuita cu masura preventiva a controlului judiciar, insa cu obligatia de a nu desfașura profesia de medic in cadrul unitatilor medicale din cadrul sistemului public de sanatate. Curtea de Apel Iași, instanta de apel, retine ca la data revocarii controlului judiciar a incetat și obligatia dispusa fata de apelantul Moldovanu Eduard de a nu desfașura profesia de medic in cadrul unitatilor medicale din sistemul public de sanatate. Prin urmare, prin revocarea sa la data de 18.12.2017, masura preventiva a controlului judiciar nu mai constituie un temei pentru ca apelantul sa nu poata fi reintegrat și pentru neacordarea drepturilor salariale”, se arata in sentinta Curtii de Apel.

Contactat telefonic, Lucian Eva managerul Spitalului de Neurochirurgie a spus ca trebuie sa respecte decizia instantei. „O sa-i platim banii in perioada urmatoare, nu avem ce face. Deocamdata nu i-am putut plati ca nu avem buget”, a spus Lucian Eva.

Eduard Moldovanu ar avea de incasat de la spital peste 1,5 miliarde lei vechi.

Prins in flagrant cu spaga

Dezvaluirea.ro a prezentat detalii din dosarul de urmarire penala a lui Moldovanu in articolul cu titlul „Interceptari explozive. Medicul negocia spaga ca la piata. Un primar a dat mita pentru investigatii medicale„, publicat in data de 30 septembrie 2018. Acesta a fost prins in flagrant pentru ca solicita mita de la pacienti pentru efectuarea unor investigatii RMN. Procurorii si politistii DNA au intrat in biroul de la spital al lui Moldovanu imediat dupa ce medicul a primit 600 lei pentru a efectua o investigatie RMN. Pentru a-l prinde pe Moldovanu, DNA a folosit un investigator sub acoperire. „Spaga” fusese remisa de un investigator sub acoperire care s-a prezentat ca si pacient iar ”afacerea” fusese intermediata de Aranyosi Dan Ionut, celalalt angajat al spitalului trimis in judecata in acest dosar. ”Dupa ce investigatorul sub acoperire a parasit biroul inculpatului Moldovanu Eduard, organele de urmarire penala au procedat la constatarea infractiunii in conditii de flagranta. Asupra inculpatului au fost identificate sase bancnote cu cupiura de 100 de lei remise de catre investigatorul sub acoperire drept mita in schimbul efectuarii investigatiei RMN, bancnote ce anterior fusesera identificate ca fiind puse la dispozitie investigatorului de catre organele de urmarire penala.. Ulterior, inculpatul a recunoscut faptul ca suma de 600 de lei ii fusese remisa de catre pacient dar a precizat faptul că el știa că acest pacient i-ar fi dat doar 500 de lei, bani cu care a declarat ca intentiona sa mearga sa achite la TRIAJUL unitatii medicale”, se arata in rechizitoriu.

Ulterior au mai fost identificate si alte situatii in care a primit bani pentru RMN. Astfel, la data de 18.03.2016 a incasat 600 lei pentru un RMN la coloana, pe 13.05.2016-600 lei- RMN la coloana, 3.06.2016-600 lei- RMN la coloana, 23.02.2016-250 lei-RMN la coloana, 5.04.2016-250 lei-RMN zona pelviana, 1.04.2016-500 lei pentru RMN la cap. Si in timpul perchezitiei domiciliare, procurorii au gasit la Moldovanu acasa, bani ”notati” pentru dovedirea faptelor de luare de mita. In urma cu un an Moldovanu a fost condamnat la 4 ani cu suspendare la Tribunal. Dosarul de coruptie se judeca insa acum in apel la Curtea de Apel Iasi.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.