Lăcomia unui dezvoltator în orașul Mafiei Imobiliare. Sute de locuințe fără cale de acces și locuri de parcare

10858
teren langa Himson noua zona propusa
teren langa Himson noua zona propusa

@ Firma Chiro Ltd Iași, dezvoltatorul complexului Himson a lansat în dezbatare unui proiect de construire a 11 blocuri și alte imobile, cu sute de apartamente în condițiile în care documentația a fost respinsă de Agenția de Protecție a Mediului @ Inspectorii au constatat că pentru noul complex imobiliar nu s-a făcut dovada existenței căilor de acces și a unui număr suficient de locuri de parcare

În municipiul Iași, oraș sufocat de mașini și cu o lispă acută de locuri de parcare dezvoltatorii imobiliari aflați în grațiile administrației locale încă se comportă ca și cum ar face numai ceea ce vor ei, fără să le pese de reguli sau de confortul celorlalți. Asta în ciuda zecilor de anchete penale demarate în ultimii ani de procurorii DNA și DIICOT, care vizează  ilegalități legate de aprobarea unor proiecte imobiliare, așa zisele dosare ale Mafiei Imobiliare. Astfel, firma Chiro Ltd Iași, dezvoltatorul complexului Himson a lansat în dezbatere public un nou Plan Urbanistic Zonal pentru un proiect cu 11 clădiri (blocuri și alte imobile) cu sute de apartamente. Asta în condițiile în care documentația a fost respinsă de Agenția de Protecție a Mediului. Noul complex imobiliar se află tot pe bulevardul Chimiei, lângă Complexu Himson. Chiro ltd a cumpărat împreună cu un partener Hartshill (Satu Mare) o suprafață de 6.300 mp situată în prelungirea Complexului Himson, spre sudul orașului și intenționează să realizeze un PUZ pentru „Construire locuințe colective, spații comerciale, spații servicii, amenajări exterioare”.

Agenția de Mediu: ‘’Nu există cale de acces și locuri de parcare’’ (foto)

 

În data de 22 februarie ac. Dezvoltatorii au depus la APM documentația pentru eliberarea avizului de Mediu. Agenția nu eliberat însă avizul deoarece nu s-a făcut dovada existenței căii de acces și nu este clar unde vor parca viitorii locatari. ‘’În conformitate cu prevederile HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu aveți obligația completării memoriului de prezentare cu date privind numărul de locuri de parcare și dovada deținerii căii de acces auto’’, le-a transmis APM celor de la Chiro Ltd.

Mai precizăm că între Himson și terenul propus pentru noul complex există un teren care se află în proprietatea Consiliului Local Iași. Este dubios că proiectul a trecut de Comisia de Oportunitate de pe lângă Consiliul Local în condițiile în care APM a constatat ca nu există cale de acces.

Ce spune Legea

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, lansarea unui proiect imobiliar în dezbatere publică se poate face numai după obținerea acestor avize de mediu. Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului  nr. 2701/2010 privind informarea si consultarea publicului prevede că cetățenii care pot să prezinte propuneri și obiecții asupra proiectului imobiliar dezbătut trebuie să știe care sunt reglementările de mediu aprobate pentru noului complex de blocuri. ‘’Pe parcursul elaborării propunerilor se va realiza consultarea factorilor interesati concomitent asupra evolutiei propunerilor și asupra evaluării de mediu a alternativelor si determinării opțiunii preferate, astfel încât să fie preîntâmpinate eventuale dezacorduri sau contestări. Informarea si consultarea publicului pentru PAT vor fi organizate în corelare cu cele prevăzute de legislatia de mediu, prin colaborarea cu autoritătile responsabile cu protectia mediului’’, se arată Art. 18 din actul normative menționat. Mai departe la articolul 27 alineatul 2 este prevăzut că ‘’în vederea reducerii birocratizării si a costurilor se recomandă ca această consultare să fie organizată în mod unitar cu evaluarea de mediu, prin colaborarea cu autoritătile responsabile din domeniul mediului’’.

Însă, dezvoltatorul Himson este obișnuit să sară etapele. Într-o ediție anterioră am arătat că Fabian Pălăduță patronul Chiro Ltd a intrat în posesia autorizației de construire pentru Himson înainte să fie semnată de primarul Chirica. Am solicitat prin intermediul aplicației whatsup un punct de vedere de la Fabian Pălăduță dar acesta nu a răpuns.

Secretele Mafiei din Urbanism. Dezvoltatorul Himson obținuse autorizația înainte să fie eliberată

Constantin MAZILU

 

1 COMENTARIU

  1. „Mai precizăm că între Himson și terenul propus pentru noul complex există un teren care se află în proprietatea Consiliului Local Iași.” sigur e asa??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.