Lovitură de teatru în dosarul nepotului lui Ferdinand I! Statul a făcut apel în cazul ducelui Dominic de Habsburg!

305
Lothringen Dominic de Habsburg
Lothringen Dominic de Habsburg

@ Lovitură de teatru în dosarul nepotului lui Ferdinand I: statul a făcut apel în cazul ducelui Dominic de Habsburg Lothringen @ Acum, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi urmează să ia o decizie @ Magistraţii au amânat emiterea unei sentinţe în apelul formulat la dosarul de distrugere pentru data de 29 mai 2024

Lovitură de teatru în dosarul nepotului lui Ferdinand I! Statul a făcut apel în cazul ducelui Dominic de Habsburg Lothringen! Acum, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi urmează să ia o decizie.

Magistraţii au amânat emiterea unei sentinţe în apelul formulat la dosarul de distrugere. „Instanţa stabileste pronuntarea la data de 29.05.2024, prin punerea solutiei la dispozitie prin mijlocirea grefei instantei”, au afirmat judecatorii ieseni.

Dominic de Habsburg scăpase de dosarul penal

Amintim că, recent, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au dispus încetarea procesului penal pentru distrugere în cazul lui Dominic de Habsburg. „Instanţa disjunge acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal. Dispune formarea unui nou dosar cu termen de judecată pe data de 20 aprilie 2023, pentru când se vor cita părţile. Încetează procesul penal cu privire la inculpat pentru infracţiunea de distrugere, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, au afirmat judecătorii ieşeni.

Procesul ducelui Dominic de Habsburg Lothringen a început pe 10 septembrie 2019. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată sub acuzația de distrugere. În urmă cu câțiva ani, reprezentanții Parchetului admiteau faptul că dosarul este în lucru, fiind vorba despre nepoți ai Regelui Ferdinand I (copii ai Principesei Ileana a României), care erau suspectați de lăsarea în paragină a unui monument istoric.

Mai exact, procurorii ieșeni au anchetat degradarea Conacului din Poieni, care a fost primit de urmașii lui Ferdinand I în cursul anului 2007, în urma unei retrocedări. Până să intre în posesia moștenitorilor Regelui Ferdinand, în monumentul istoric funcționase o unitate medicală pentru copii cu handicap și pentru persoane cu probleme pulmonare. Odată cu preluarea în regim privat a monumentului istoric, membrii Casei Regale erau obligați, potrivit Legii monumentelor istorice, să întrețină Conacul din Poieni, loc în care istoricii spun că a locuit pentru o perioadă și Principesa Ileana.

O sesizare făcută de Direcția de Cultură

Noii proprietari au cerut în anul 2009 Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Iași un aviz pentru a putea înstrăina conacul. Deoarece clădirea și terenul aferent nu și-au găsit un cumpărător, monumentul istoric a rămas de izbeliște, el fiind prădat de-a lungul timpului de localnici de tot ce ar fi putut fi valorificat, pornind de la tablă și cărămizi și ajungând la lemnele folosite pentru foc.

„Printr-o retrocedare, conacul a revenit reprezentanților familiei respective. Însă proprietarul nu a respectat prevederile legale, iar, de acolo, unii s-au «împrumutat» cu diverse bunuri. La un moment dat, un perete a căzut peste un cetățean, provocând decesul său. În urmă cu aproximativ 10 ani, noi am formulat o sesizare la Poliție cu privire la faptul că noul proprietar nu a respectat obligația de a asigura paza la acel monument, Conacul din Poieni”, afirma în trecut Virgil Babîi, fostul manager al Direcției de Cultură Iași.

Dosar deschis de procurorii ieşeni

Ca urmare a plângerii, a fost deschis un dosar care a fost soluționat în primă fază cu amendarea proprietarului, dar decizia a fost contestată, iar dosarul a fost redeschis. Proprietatea pe care s-a aflat conacul are o suprafată de 42.898 de metri pătrați, iar, în 2009, suprafața construită era de aproape 1.500 de metri pătrați. Dominic de Habsburg (84 de ani), născut în localitatea Hollabrunn, din Austria, este fiul arhiducelui Anton de Habsburg și al Principesei Ileana a României.

Ca membru al liniei Habsburg-Lorena, din Casa de Habsburg, a moștenit titlurile de arhiduce al Austriei și mare duce de Toscana. Pe 26 mai 2006, în calitate de succesor al mamei sale, acestuia i-a fost restituit și Castelul Bran.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.