Milioane de euro sifonate anual direct de primării către firmele unor șmecheri, prin sute de contracte

3230
Andrei Tabarcea si Dragos Ciopate
Andrei Tabarcea si Dragos Ciopate

@ De când i-au întâlnit pe Andrei Tabarcea și Dragoș Ciopate, primăriile din județul Iași nu mai fac licitatii pentru consultanta si proiectare @ Totul se face prin incredintare directă iar contractele sunt adjudecate numai de firmele controlate de Andrei Tabarcea, respectiv Ademis Impex SRL sau de cele ale lui Dragos Ciopate, adică SC Geo Myke SRL sau SC Speed SRL @ Secretul succesului: toate cele 3 firme scriu pentru primării proiecte care sunt propuse spre finanțare Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, instituție condusă de prietenul lor Anghel Ficu

O adevărată morișcă de îmbogățire prin sifonarea banilor publici. Trei firme conduse de doi prieteni, Andrei Tabarcea și Dragoș Ciopate au pus monopol pe contractele de consultantă si proiectare pe care le incheie cu primăriile din judetul Iasi din judetele limitrofe. De cativa ani, de cand Tabarcea si Ciopate au intrat pe piata cu firmele lor primariile au uitat sa mai faca licitatie. Primăriile respective efecteaza numai proceduri de achizitie prin incredintare directă pentru a fi sigure ca incheie contracte numai cu firmele controlate de cei doi. Astfel, contractele sunt adjudecate numai de firmele controlate de Andrei Tabarcea, respectiv Ademis Impex SRL sau de cele ale lui Dragos Ciopate, adică SC Geo Myke SRL sau SC Speed SRL.

Asociat in afaceri cu sotia sefului AFIF

Anghel Ficu si sotia sa Livioara
Anghel Ficu si sotia sa Livioara

 

Mai trebuie precizat că, secretul succesului celor trei firme consta in prietenia celor doi patroni cu Anghel Ficu, directorul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Astfel, cele trei firme scriu proiecte pentru primăriile care doresc sa obtina finantare prin AFIR pentru asfaltarea unor drumuri, aductiuni de retele de utilitati etc. Unii primari ne-au declarat sub rezerva anonimatului ca Tabarcea si Ciopate se folosesc de prietenia cu Ficu atunci cand ii conving pe primari sa incheie contractele pentru consultanta. Astfel, in discutiile prealabile primarilor li se da de inteles ca pot obtine usor finantare prin AFIR daca scriu proiectele cu una din cele trei firme in vitutea prieteniei lor cu Anghel Ficu. De altfel, Andrei Tabarcea, este asociat cu sotia lui Anghel Ficu, in firma Tabivia SRL.

Peste 120 de contracte fara licitatie

Toate cele trei firme controlate de cei trei au obtinut prin incredintare directa 120 de contracte in valoare de 1,5 milioane euro. Asta in conditiile in care nimeni nu a verificat cate din sutele de proiecte scrise de cele trei firme obtin propriu-zis si finantare. Oportunitatea si rentabilitatea acestor contracte ar trebui verificata de Curtea de Conturi. Au fost primării in judetul Iasi care au atribuit si cate trei contracte intr-o singura zi catre una din cele doua firme. Aproape toate primăriile din judetul Iasi sunt prinse in aceasta morișca de sifonat bani publici, dar cele mai frecventate sunt Comarna, Bivolari, Sinesti, Brăesti, Stolniceni Prăjescu, Mosna, Podu Iloaiei, Golăiești etc. Majoritatea sunt primării conduse de primari membri ai PNL.

Contracte de aproape 1,5 milioane euro

contracte Geo Myke-2021
contracte Geo Myke-2021

 

Astfel, firma lui Tabarcea, Ademis Impex a incheiat cu primăriile din judetul Iași si din celelalte judete ale Moldovei prin incredintare directa nu mai putin de 62 de contracte in valoare de 2.202.100 lei adica circa 440.00 euro. În ceea ce-l privește pe Dragoș Ciopate acesta opereaza prin intermediul a doua firme respectiv SC Geo Myke SRL si SC Speed SRL, societate care ani de zile a fost administrata de cumnata sa, Cezara Costică. Despre zecile de contracte in valoare de milioane de euro obtinute tot prin incredintare directă am mai discutat si în edițiile anterioare in articole precum „Șmecherul de la firma Geo Myke pică pe studiul de caz al DNA. Contracte cu dedicație de milioane de euro”. Dupa cum arata si titlul anterior este vorba despre contracte de ordinul milioanelor de euro. In acestă ediție vom vorbi de noile contracte încheiate de firmele lui Ciopate în anul 2021.  Astfel, Geo Myke SRL a obținut in anul 2021 nu mai puțin de 30 de contracte in valoare de 2.238.484 lei adică, tot cam 450.000 euro. Cealaltă firma controlată de Ciopate, SC Speed SRL a obtinut de asemenea in anul 2021 un număr de 16 contracte in valoare de  2.157.000 lei adica circa 431.000 euro.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.