Muncitori beți și pericol de moarte la firma care a încasat peste 100 milioane euro de la primărie

7728
Viorel Cozma, Conest si muncitori Conest pe santierul Manastirii Frumoasa
Viorel Cozma, Conest si muncitori Conest pe santierul Manastirii Frumoasa

@ Inspectoratul Teritorial de Muncă a constatat ca pe un șantier al firmei iesene Conest SA se muncea fara echipament de protecție iar schelelele nu erau prevăzute cu sisteme  de siguranță @ Ioan Andriescu un muncitor care a căzut de pe schelă se afla sub influența băuturilor alcoolice @ În ultimii zece ani, SC Conest SA si-a adjudecat toate proiectele mari de infrastructura derulate de municipalitatea ieseana, încasând de la bugetul local peste 100 milioane euro

SC Conest SA compania patronată de omul de afaceri Viorel Cozma trebuie sa plateasca o amenda de 15.000 lei aplicata de Inspectoratul Teritorial de Munca. Asta deoarece s-a constatat că pe unul din santierele firmei cel privind „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași”, muncitorii SC Conest SA lucrau fara echipamente de protectie pe o schela montata fara elemente de siguranță. Constatările au fost făcute dupa un incident petrecut pe santierul Manastirii Frumoasa in luna ianuarie 2020, cand muncitorul Ioan Andriescu a cazut de pe schela si s-a ranit grav. „Angajatorul nu a asigurat echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, deoarece a permis acestora să-și desfășoare activitatea pe o schelă care nu avea montate unele elemente de siguranță (schela, la momentul producerii evenimentului nu avea montați. Angajatorul nu a controlat cunoașterea și aplicarea de către toți lucrătorii a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, fapt concretizat prin prezența la muncă a victimei într-o stare psiho-fiziologică necorespunzătoare (sub influența alcoolului)”, se arata in procesul verbal intocmit de ITM.

Pentru neregulile descoperite, SC Conest SA a fost sanctionata cu suma de 15.000 lei. Compania a contestat la instantă sanctiunea dar a pierdut procesul (vezi aici). În ultimii zece ani, SC Conest SA si-a adjudecat toate proiectele mari de infrastructura derulate de municipalitatea ieseana, încasând de la bugetul local peste 100 milioane euro. Actualul primar, Mihai Chirica a lucrat la Conest inainte sa se transfere pe un post la Primaria Iasi. Printre contractele incheiate de Conest SA in acesti ani cu Primaria Iasi se numara: Construire pasaj Octav Băncilă-15 milioane euro; Reabilitare infrastructura Artera Funcțională Sud- 14 milioane euro; Regenerare Urbană Lăpușneanu – 2,5 milioane euro; Construire pasajul Mihai Eminescu – 11 milioane euro; Dezvoltare Rețea Rutieră, Axa Culturală Iași – 12, 5 milioane euro; Managementul Integrat al Deșeurilor in municipiul Iași – 8,5 milioane euro etc.

Citește și „Directorul ApaVital a luat un spațiu de 200.000 euro de la afaceristul cu contract la compania de apă”.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.