Niculiță nu a scăpat de beleaua blocului pe strada Moldovei. Autorizația desființată revine la judecată

2735
blocul de pe strada Moldovei si Daniel Niculita
blocul de pe strada Moldovei si Daniel Niculita

@ Procesul prin care vecinii solicita anularea autorizatiei de construire pentru blocul construit de dezvoltatorul Daniel Niculiță pe strada Moldovei o ia de la capăt @ Curtea de Apel Iasi a decis azi trimiterea dosarului spre rejudecare la Tribunal

Soluționat in prima instanta cu o decizie de anulare a autorizației de construire, procesul prin care vecinii solicita anularea autorizației de construire pentru blocul ridicat de Daniel Niculita pe strada Moldovei o ia de la capat in conditiile in care dosarul a fost inregistrat in urma cu 5 ani. Astfel, Curtea de Apel Iasi a admis astazi recursurile tuturor partilor implicate in acest dosar si a dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Iasi. Cererea de anulare a autorizatiei de construire a fost depusa de Mihai Leca (decedat intre timp) si continuat de moștenitorii acestuia Andreea Natali Rugină, Astrid Isabella  Elges, Magdalena Leca dar si de Iulian Cătălin Rugină. Motivul pentru care Tribunalul Iasi a decis la data de 28 octombrie 2020 anularea autorizației de construire este faptul că studiul de insorire contine date false. „Expertul a analizat studiul de însorire care a stat la baza emiterii autorizației de construire inițiale si a constat că în planul de situație pe baza căruia a fost efectuat studiul de însorire, locuința reclamanților a fost amplasata diferit fată de poziția ei in realitate. Fără îndoială emiterea unei autorizații de construire pe baza unui studiu de însorire viciat în privința amplasării locuinței reclamanților, ceea ce duce la o concluzie viciată în privința însoririi minime a acesteia, reprezintă o cauza care duce la desființarea autorizației. Vicierea studiului de însorire in sensul constat de către expertul judiciar determină imposibilitatea verificării de către autoritatea emitentă si de către instanța a respectării normelor referitoare la sănătatea populației, condiție care a fost stabilită prin certificatul de urbanism nr. 105/19.01.2015. În consecință, față de acest viciu, instanța urmează a dispune anularea autorizației de construire nr. 1150/04.11.2014″, se arata in sentinta Tribunalului.

Unul din motivele pentru care s-a dispus rejudecarea se refera la faptul ca sentinta Tribunalului face referire l a studiul de insorire efectuat inainte de emiterea autorizatiei de construire. Ori, dupa aceea blocul a fost suprainalțat iar primaria a emis o alte autorizatii de intrare in legalitate si de suprainalțare, documente contestate de asemenea de Tribunal. In aceste conditii trebuie facut un nou studiu de insorire care sa ia in calcul etajele construite in plus, acum blocul umbreste mai mult.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.