Restaurant din Iași condamnat sa achite despăgubiri de 10.000 euro unui client

13771
Restaurant Moara de Foc
Restaurant Moara de Foc

@ Restaurantul Moara de Foc a fost obligat de Tribunalul Iasi sa achite despagubiri morale de 10.000 euro profesorului iesean Daniel Tudora  @ Asta deoarece profesorul nu a fost lasat sa intre in restaurant acesta fiind discriminat pe motive de orientare sexuala

Tribunalul Iasi a  obligat recent SC Indiana SRL, firma patronata de Marian Cretu care administreaza restaurantul Moara de Foc sa achite despagubiri de 10.000 euro profesorului iesean Daniel Tudora (vezi aici). Asta deoarece acesta nu a fost lasat sa intre in restaurant fiind discriminat pe criteriul orientarii sexuale. Incidentul s-a petrecut pe data 5.09.2016 cand seful de sala de la Restaurantul Moara de Foc nu l-a lasat sa intre pe motivul ca „șefii au decis și nu mai vrea să audă discuții despre homosexuali”.  „Reclamantul arată că fapta a fost săvârșită la data de 5.09.2016 și a constat în refuzul reprezentanților pârâților a a-i acorda acces la serviciile de restaurant din restaurantul „Moara de Foc” Iași. Reclamantul arată că a mers în restaurant la orele 19 unde avea întâlnire cu o cunoștință dar șeful de sală i-a sugerat să părăsească locația iar când a cerut explicații i s-a spus că „șefii au decis” și nu mai vrea să audă” discuții despre homosexuali”. Reclamantul a precizat că merge de mulți ani în restaurant și nu a mai avut astfel de probleme. Reclamantul a mai arătat că în luna iunie 2016 o altă cunoștință a sa a auzit discuții între angajați din care rezulta că patronul i-a sfătuit să îl provoace pentru a avea motiv să îl dea afară din restaurant”, au mentionat judecatorii ieseni in sentinta prin care l-au despagubit pe iesean cu 10.000 euro.

Daneil Tudora a aratat ca astfel a fost pus într-o postură dificilă față de persoanele care l-au însoțit la restaurant deoarece orientarea sa sexuală nu a fost subiect de discuții cu acestea, adaugand ca „s-a simțit umilit, a avut sentimentul că toate realizările sale profesionale au fost anulate și reduse la un singur criteriu, al orientării sale sexuale. Ulterior, susține reclamantul, a consultat un medic psihiatru care i-a prescris un tratament medicamentos( antidepresive și somnifere) deoarece a fost grav afectat de atitudinea pârâților. Reclamantul arată că nu putea dormi, era neliniștit, anxios iar medicul a apreciat că „a fost necesară o abordare terapeutică având în vedere riscul suicidar”, au mai aratat judecatorii.

A avut nevoie de psiholog

Daniel Tudora a mai aratat ca fost foarte afectat, a mers la psiholog și a urmat un tratament împotriva stărilor de anxietate. Acesta a adaugat ca nu a mai mers la liceul unde ținea cursuri, din cauza apariției în presă a unui articol despre cele întâmplate la data de 5.09.2016 iar în cadrul Universității la care lucrează au existat discuții cu privire la orietarea sa sexuală printre studenți și cadre didactice. „Martorii declară și faptul că reclamantul a devenit retras și s-a întâlnit mai rar cu anumite cunoștințe sau prieteni spre deosebire de perioada anterioară în care avea o viață socială activă. Urmare a medicației pe care o lua, susține martorul, a devenit mai apatic și mai retras”, se mai arata in sentinta.

Dupa acest incident Consiliul National pentru Combatera Discriminării a amendat restaurantul cu suma de 5.000  lei. Daniel Tudora este cadru didactic la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.