Sechestru pe averea unor afaceriști de top. Fraudă uriașă, ANAF cere confiscarea extinsă

25036
Dinu si Maria Apavaloaei
Dinu si Maria Apavaloaei

@ Decizie surprinzătoare a Justiției in dosarul in care Maria Apăvaloaei, patroana cunoscutei firme Adems SRL este acuzata de frauda fiscala @ Tribunalul a admis o cerere formulata de ANAF si a decis extinderea sechestrului asigurator pe bunurile Mariei Apăvăloaei, prejudiciul calculat în dosar fiind de 789.963 lei @ Reamintim că și soțul acesteia Dinu Apavaloaei, fost politician PSD a fost  condamnat in aprilie 2014, de Curtea de Apel Constanta la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare tot pentru frauda fiscală

Decizie fără precedent a justiției ieșene intr-un dosar în care o afaceristă este acuzată de fraudă fiscală. Astfel, magistratii Tribunalului Iași au admis o cerere formulată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) si au decis extinderea sechestrului asigurator pe avere Mariei Apavaloaei (vezi aici). Decizia a fost luata pentru ca statul să se asigure ca va prejudiciul, in valoare de 789.963 lei,  va fi recuperat in cazul in care Maria Apavaloaei va fi condamnata definitiv in dosarul de evaziune fiscala, in care a fost trimisa in judecata. Astfel, au fost puse sub sechestru partea care i se cuvine Mariei Apăvăloaei dintr-o casă de 158 mp pe care o deține cu soțul în municipiul Iași, terenuri in comuna Todirești langa Pașcani dar și pe bunurile producatorului de mobila SC Adems SRL Pașcani, compania prin intermediul căreia aceasta a prejudiciat bugetul statului.

Evaziune cu facturi de la țigani

Despre acuzatiile care i se aduc Mariei Apavaloaiei am mai vorbit in articolul ‘’Al doilea dosar penal de evaziune pentru familia unui pesedist de top’’ publicat in data de 12 decembrie 2019. Maria Apăvăloaei a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași in anul 2019 pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala constand in ‘’în evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale” în formă continuată (51 acte materiale). Asta deoarece,  in perioada 1 ianuarie 2015 – 30 decembrie 2016, Maria Apăvăloaei inregistrat in contabilitatea firmei un numar de  51 de facturi fiscale atestand achizitii fictive de la SC Klemas Lux SRL Bistrita ”patronata” de Nicu Stanescu din Harlau. Astfel, a fost produs prejudiciul la bugetul de stat in suma de 789.964 lei (echivalentul  177.719 euro) din care impozit pe profit in suma de 315.986 lei si  TVA in valoare de 473.977 lei.

Soțul și-a ispășit pedeapsa pentru fapte asemănătoare

Dupa cum am ai aratat  in aprilie 2014, Dinu Apavaloaei, fost politician PSD in judetul Iasi, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanta la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.  Printre altele, acesta a fost acuzat ca a emis catre societatea constanteana SC TSP Ecoterm SA Navodari (societate cu capital de stat) o serie de facturi pentru lucrari care in  realitate nu au fost efectuate. ”Prin aceasta modalitate a fost cauzat societatii Ecoterm un prejudiciu în suma de 2.166.324,79 lei, aducâdu-se avantaje patrimoniale societatii SC Adems S.R.L  si SC Stemirom SRL”, au aratat procurorii DNA.

Acesta și-a ispășit pedeapsa in inchisoare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.