Sechestru pe averea unor afaceriști din Iași. Soț și soție condamnați pentru fraudă fiscală

30856
Dinu si Maria Apavaloaei
Dinu si Maria Apavaloaei

@ Maria Apăvaloaei, patroana cunoscutei firme Adems SRL, a fost pedepsită de judecătorii ieşeni @ Tribunalul Iaşi a decis condamnarea afaceristei la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală în formă continuată @ Amintim că și soțul acesteia, Dinu Apavaloaei, fost politician PSD, a fost condamnat în aprilie 2014 de Curtea de Apel Constanţa la 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru o infracţiune similară

Sechestru pe bunurile unor afacerişti din Iaşi! Patroana, condamnată pentru o fraudă uriaşă! Maria Apăvaloaei, patroana cunoscutei firme Adems SRL, a fost pedepsită recent de judecătorii ieşeni. Astfel, Tribunalul Iaşi a decis condamnarea afaceristei la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală în formă continuată.
„O obligă pe inculpată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Paşcani sau Primăriei Comunei Hărmăneşti, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Admite, în parte, acţiunea civilă formulată în cauză. O obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Adems SRL Paşcani, să îi plătească părţii civile ANAF suma de 434.454 de lei, cu titlu de diferenţă de prejudiciu nerecuperat. Menţine măsurile asigurătorii luate, constând în instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatei şi SC Adems SRL Paşcani, până la concurenţa sumei totale de 464.454 de lei”, au decis judecătorii ieşeni.

Afacerista Maria Apăvăloaei, acuzată de evaziune fiscală în formă continuată

În plus, magistraţii au dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri falsificate, cum ar fi un contract de furnizare din 18 septembrie 2015 sau 51 de facturi fictive aparent emise de SC Klemas Lux SRL Bistriţa către SC Adems SRL Paşcani. Sentinţa nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată de către afacerista Maria Apăvăloaei.
Procesul afaceristei ieşene a început pe data de 9 decembrie 2019. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au trimis-o în judecată sub acuzaţia de evaziune fiscală în formă continuată. „În calitate de administrator al SC Adems SRL, în perioada 7 octombrie – 31 decembrie 2015, inculpata a înregistrat în evidența contabilă (jurnalele de cumpărări aferente lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2015) şi în alte documente legale (declarații fiscale, D394 din 24.11.2015, aferentă lunii octombrie 2015, D394 din 21.12.2015, aferentă lunii decembrie 2015 şi D394 din 25.01.2016, aferentă lunii decembrie 2015, precum şi în declarațiile de decont TVA D300 aferente intervalului octombrie-decembrie 2015, depuse la organele fiscale abilitate) 51 de facturi care atestă achiziţii fictive de mărfuri de la presupusul furnizor SC Klemas Lux SRL Bistrița, în scopul diminuării masei impozabile cu suma totală de 1.974.910 lei, fapt ce ar fi determinat sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stata în sumă totală de 789.963 de lei (echivalentul a 177.019 euro), din care impozit pe profit în valoare de 315.986 lei şi TVA în valoare de 473.977 de lei”, au declarat procurorii ieşeni.

Anchetatorii ieşeni au disjuns cauza

Prin acelaşi rechizitoriu, anchetatorii ieşeni au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor in rem pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani, precum şi disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de un suspect pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală. Totuşi, ulterior, în dosarul disjunsa s-a dat o soluție de clasare.
Pe de altă parte, amintim că, în trecut, şi soţul afaceristei, Dinu Apavaloaei, fost politician PSD, a fost condamnat. Astfel, în aprilie 2014, Curtea de Apel Constanţa i-a aplicat acestuia o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru o infracţiune similară. Printre altele, el a fost acuzat că a emis către SC TSP Ecoterm SA Năvodari (societate cu capital de stat) o serie de facturi pentru lucrări care, în realitate, nu au fost efectuate, potrivit procurorilor.

Al doilea dosar penal de evaziune pentru familia unui pesedist de top

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.