Securistul de la TVR Iași se răzbună pe jurnalista care i-a tras de sub fund scaunul de director

5076
Montaj Vasile Arhire-fost director TVR Iasi si Oana Lazar
Montaj Vasile Arhire-fost director TVR Iasi si Oana Lazar

@ Ex-şeful de la TVR Iaşi a decis să o acţioneze în judecată pe Oana Lazăr jurnalista care a denuntat abuzurile lui Vasile Arhire @ In urma cu aproape un an Oana Lazar a redactat o scrisoare deschisă prin care semnala unele abuzuri ce ar fi avut loc în carul studioului regional al TVR @ Dupa denuntul public facut de jurnalista a urmat un control la TVR Iasi iar in urma verificarilor mandatul lui Arhire la conducerea TVR Iasi nu a mai fost prelungit @ Potrivit MediaSind, Arhire îi cere acum Oanei Lazăr, in instanta daune morale de 50.000 de lei

Jurnalista Oana Lazăr, de la studioul teritorial Iași al Societății Române de Televiziune, cea care a reclamat public unele abuzuri din instituție, a fost chemată în judecată de către fostul director executiv al stației, Vasile Arhire, în prezent jurnalist la același post public. Conform MediaSind, acesta este nemulțumit de faptul că, în avertizarea jurnalistei TVR, preluată de mai multe publicații, se făcea referire la calitatea sa de fost colaborator al Securității. „Chiar dacă CNSAS nu i-a atribuit calitatea oficială de lucrător / colaborator al fostei Securități deoarece nu a găsit / prezentat delațiunile acestuia, documentul confirmă, însă, că Vasile Arhire a semnat “pactul cu diavolul”, fiind recrutat în anul 1977, având nume de cod Dan, dosar fond de rețea R 276104: „Domnia sa a fost recrutat în anul 1977 pentru încadrarea informativă a anului 3 de studiu din cadrul Liceului nr. 1 Mihail Sadoveanu, din Iași. A avut numele conspirativ Dan” – se arată în adeverința CNSAS”, au precizat cei de la MediaSind.
Aceştia au adăugat că fostul șef editorial al TVR Iași, Vasile Arhire, le cere magistraţilor de la Judecătoria Iaşi să îi acorde 50.000 de lei daune morale pentru că “a fost nevoit să apeleze la un psiholog pentru a beneficia de terapie, în vederea reparării traumelor produse prin difuzarea largă a scrisorii denigratoare”.

Audieri la Iaşi după izbucnirea scandalului

La sfârșitul anului 2021, jurnalista Oana Lazăr a emis o avertizare publică, prin care a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică în care a ajuns una dintre cele mai importante stații teritoriale ale Televiziunii publice, TVR Iași. Față de aceste acuzații, conducerea TVR a reacționat prin trimiterea la Iași, în zilele de  8 și 9 decembrie 2021,  a unei Comisii de cercetare administrativă, formată din directorul editorial al TVR, Cezar Ion, coordonatoarea cu atribuții de Director al Direcției de Programe și a TVR 2, Carla Tompea, și juristul Mircea Duca.
Pe întreaga perioadă a  audierilor și a administrării de probe, la lucrările Comisiei au participat atât președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, cât și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în baza mandatului de reprezentare acordat de membra de sindicat Oana Lazăr, precum și la solicitarea președintei MediaSind TVR Iași, Maria Florea. În urma verificarilor mandatul lui Arhire la conducerea TVR Iasi nu a mai fost prelungit

Ce a spus Oana Lazăr în scrisoarea deschisă pe care a redactat-o

Laureată a mai multor concursuri de jurnalism, cunoscuta realizatoare a emisiunii „Iaşii marilor iubiri” a arătat într-o scrisoare deschisă dată publicităţii în urmă cu câteva luni că jurnaliştii TVR Iaşi şi-ar fi pierdut independenţa editorială deoarece Arhire ar fi transformat postul de televiziune în feuda sa personală, activitatea editorială fiind, de asemenea, pusă în slujba politicienilor care l-ar fi menţinut în funcţie. „Intervine editorial cu scopul promovării unor persoane apropiate (sau agreate) sau care îi pot aduce lui însuși anumite avantaje”, a arătat Oana Lazăr în scrisoarea deschisă.
Oana Lazăr a cerut şi demisia lui Vasile Arhire pe motiv că ar fi condus TVR Iaşi ca un „mic tiran cu lacune ortografice, care își arogă drepturi de feudă” și că ar fi „făcut din instituție propria lui jucărie”. Jurnalista a amintit şi că acesta a fost „racolat de „Servicii” de la 17 ani”. Mai multe detalii despre protestul Oanei Lazar am publicat in articolul repostat mai jos.

Revoltă în TVR Iași! O jurnalistă denunță tirania securistului Vasile Arhire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.