Situatie disperata la Golia. Devalizata de staret, Manastirea este executata pentru neplata energiei

5692

@ Compania Veolia Energie a demarat executarea silita a Manastirii Golia pentru recuparea sumei 144.246 lei reprezentand facturi de energie neachitate de cel putin doi ani @ Lacasul de cult a ajuns in aceasta situatie din cauza fostului staret Vitalie Donciu care  a imprumutat bani in numele Manastirii si i-a pierdut la jocuri de noroc

Situatie la disperata la Manastirea Golia care va ramane in curand fara utilitati deoarece nu are bani se le mai achite. Mai mult decat atat datoriile Manastirii care furnizorii de utilitati sunt uriase iar lacasul de cult nu mai dispune de resurse financiare pentru a iesi din acest impas. Astfel, astazi la Judecatoria Iasi a fost luata in discutie cererea Manastirii Golia reprezentata de actualul staret Serafin Nastasiu care solicita suspendarea procedurilor de executare silita demarate impotriva lacasului de cult de Veolia Energie SA prin intermediul Biroului Executorilor Judecatoresti Asociati Airinei Constantin, Angheluta Lucian si Toma Dumitru. Veolia Energie are de recuperat suma de 144.246 lei reprezentand facturi de energie neachitate pentru perioada 2 februarie 2017 – 30.11.2018. Mai mult decat atat la suma de 144.246 lei se adauga si cheltuieli de executare de 9.000 lei.

Devalizata de fostul staret

Se poate observa ca lacasul de cult nu a mai avut bani sa-si achite facturile dupa ce a platit datoriile fostului staret Vitalie Donciu. Presa locala a scris despre faptul ca acesta a imprumutat sume mari de bani in numele Manastirii. Donciu a pierdut banii la jocuri de noroc si nu a mai returnat imprumuturile. Dupa izbucnirea scandalului acesta a fost mutat ”disciplinar” la o alta manastire din tara. Cel mai mare imprumut pe care Golia l-a avut de returnat de pe urmele lui Donciu, este cel contractat de la Gabriel Gherghesanu functionar al municipalitatii iesene. In anul 2012 acesta a acordat manastirii un imprumut in valoare de 60.00 euro. Pentru ca banii nu i-au fost inapoiati, acesta a dat in judecata Manastirea si a castigat. Manastirea a incercat sa se apere aratand in fata judecatorilor ca imprumutul a fost contractat de Donciu in nume personal fara sa angajeze Manastirea. Documentele au aratat ca reprezentantii Manastirii nu aveau dreptate. „Contractul de imprumut, incheiat  la data de 3.08.2012  și pentru care s-a constituit un inscris doveditor la data de 24.07.2013 , pentru totalul sumei imprumutate, de 60.000 euro,  s-a intemeiat pe acordul de voința dintre reclamant și Arhimandrit Vitalie Donciu ca reprezentant al paratei Manastirea  Golia, așa cum a rezultat din inscrisurile sub semnatura privata enunțate.  Aparare a paratei , Manastirea Golia, potrivit cu care contractul de imprumut nu i-a fost opozabil, acesta fiind incheiat de Vitalie Donciu in nume personal și nu ca reprezentant al paratei  Manastirea Golia , a fost  apreciata ca nefondata , fiind inlaturata”, se arata in sentinta prin care lui Gherghesanu i s-a aprobat executarea Manastirii.

Manastirea Golia este unul din monumentele simbolice ale Iasului. Manastirea dateaza din secolul 16 dar actuala biserica a fost ctitorita de domnitorul Vasile Lupu in anul 1650.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.