Trei blocuri noi aruncate in aer. Detalii exclusive din sentinta care a zguduit Mafia din Urbanism

10506
blocuri Achitei - Valea Lupului
blocuri Achitei Valea Lupului

@ Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate detalii din hotararea prin care Curtea de Apel Iasi a decis la data de 27 martie a.c anularea autorizatiei de construire pentru cele trei blocuri ridicate de dezvoltatorul Gheorghe Achitei la Valea Lupului @ „Acest bun imobil nu are cale de acces, fiind lipsit de posibilitatea ca viitorii proprietari ai celo r 45 de apartamente edificate sa poata ajunge la drumul public”, au constatat printre altele judecatorii

Prezentam in exclusivitate detalii din decizia nr. 505/27 martie a.c prin care Curtea de Apel Iasi a decis in mod definitiv anularea autorizatiei de construire nr. 199 din 24.07.2017 emisa de Primaria comunei Valea Lupului in beneficiul cunoscutului dezvoltator Gheorghe Achitei. Este vorba despre cele trei blocuri cu un numar total de 45 de apartamente pe care Achitei le-a finalizat recent si care sunt situate intr-un loc aflat undeva la capatul strazii Ciresilor. Suntem in imposibilitatea de a indica o adresa clara. Asta deoarece cele trei blocuri nu au iesire la un drum public, acesta fiind principalul argument folosit de judecatori pentru anularea autorizatiei de construire. „In cazul de fata, terenul In suprafata de 2854 m.p., inscris In cartea funciara a UAT Valea Lupului nu are cale de acces la drumul public. De altfel, chiar si Primaria comunei Valea  Lupului a depus la dosarul cauzei un raspuns la adresa Tribunalului Iasi nr. 6842 din 08.05.2018 In vederea solutionarii prezentului dosar, din care rezulta In mod clar ca „Primaria Valea Lupului nu are inventariata (deci nu detine In proprietate) cale de acces invecinata cu proprietatile Ciuta Catalin si Achitei  Luminita si Achitei Gheorghe” si ca „Raportat la linia de hotar a proprietatilor reclamantului Ciuta Catalin si paratilor Achitei Luminita si Gheorghe, pe partea de sud – Primaria comunei Valea Lupului nu are inventariata o asemenea cale de acces”, se arata in sentinta judecatoreasca.

Prin urmare autorizatia de construire a fost anulata deoarece la eliberarea acesteia nu s-a respectat certificatul de urbanism, document care prevedea ca pentru cele trei blocuri trebuie sa existe o cale de acces de minim 7 metri. „Prin acelasi certificat de urbanism, cu privire la cerintele tehnice s-a prevazut, in ceea ce priveste asigurarea la infrastructura de transport, ca drumul satesc va fi lasat de minim 7 m pentru interventia pompierilor in caz de incendiu , aceasta cota minima a drumului de 7 m urmand a fi scoasa in evidenta si pe planul de situatie, prevazandu-se obligatia pentru beneficiar de a retrage imprejmuirea pana ce calea de acces va avea minim 7 m latime . Mai mult, s-a subliniat ca autorizatia de construire nu va fi eliberata In cazul in care calea de acces nu are 7 m latime”, au constatat judecatorii.

S-a constatat ca terenul pe care Achitei l-a indicat drept cale de acces este de fapt proprietatea unor cetateni din zona si a unei firme, nu este un drum public.

Era necesar acordul vecinilor?

Sa reamintim ca autorizatia a fost anulata ca urmare a cererii formulate de un vecin pe nume Catalin Ciuta. Acesta a aratat prin avocat ca  a fost eliberata o autorizatie pentru bloc (locuinte colective) intr-o zona destinata locuintelor individuale. Si, pentru ca s-au autorizat niste locuinte colective intr-o zona de case era necesar sa se obtina si acordul vecinilor, lucru care nu s-a intamplat. „Potrivit art. 2.5.6. din Anexa 1 a Legii nr 50/1991, acordul vecinilor, conform prevederilor legale In vigoare, exprimat in forma autentica, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau In imediata lor vecinatate – si numai daca sunt necesare masuri de interventie pentru protejarea acestora, pentru lucrari de constructii necesare In vederea schimbarii destinatiei in cladiri existente, precum si in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate”, a aratat avocatul lui Ciuta.

Viitorii locatari nu au pe unde sa iesa din casa

Acesta a mai aratat ca noile blocuri umbresc casele din jur iar studiul de insorire depus pentru obtinerea autorizatiei nu reflecta adevarul. Judecatorii nu au insistat insa asupra acestor critici considerand ca pentru anularea autorizatiei este suficient sa se constate ca nu exista o cale de acces. ”Acest bun imobil nu are cale de acces, fiind lipsit de posibilitatea ca viitorii proprietari ai celo r 45 de apartamente edificate sa poata ajunge la drumul public. Fata de aceste considerente, Curtea constata ca autorizatia a fost emisa fara respectare cerintelor obligatorii stabilite prin certificatul de urbanism. Anuleaza autorizatia de construire nr 199 din 24.07.2017 emisa pe numele Achitei Luminita si Achitei Gheorghe  pentru imobilul teren In suprafata de 2854 mp identificat cu nr cadastral..”, se arata in finalul sentintei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.