Un instalator din Iași a găsit 14 kg de aur. Magnații bujuteriilor s-au bătut pentru comoară

26151
Ionut Nechifor
Ionut Nechifor

@ Zeci de kilograme de aur din România au fost introduse de o rețea infracțională într-un circuit evazionist care a adus un prejudiciu uriaș bugetului statului @ Din acestă rețea au făcut parte, magnații bijuteriilor din România Amato Alessandro italianul care deţine în România magazinele de lux Cellini, Swarovski, Gucci şi Paul&Shark și asociatul său Marian Mihart dar și Claudiu Moroșanu fratele lui Cătălin Moroșanu dar și un biet instalator din Iași @ Ionuț Nechifor i-a ajutat pe aceștia să ‘’spele’’ peste 14 kg de aur

Ies la iveală detalii interesante în dosarul penal în care magnații bijuteriilor din România au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, la Tribunalul Iași, frauda săvârșindu-se prin tranzacționarea ilegală a zeci de kilograme de aur, producând astfel un prejudiciu de milioane de euro bugetului statului. În acest dosar au fost trimiși în judecată pe lângă magnații bijuteriilor din România Amato Alessandro italianul care deţine în România magazinele de lux Cellini, Swarovski, Gucci şi Paul&Shark, asociatul său Marian Mihart, Claudiu Moroșanu fratele sportivului Cătălin Moroșanu și un biet instalator din Ciurea pe numele său Ionuț Nechifor. În vârstă de 40 de ani, Ionuț Nechifor a fost băgat în față pentru tranzacționarea ilegală a peste 14kg de aur. Potrivit unor surse, este vorba despre cantități sustrase ilegal din minele părăsite din munții Apuseni iar rețeaua avea misiunea de a ‘’spăla’’ cu acte false metalul prețios și de a-l introduce în circuitul comercial. Pe numele lui Nechifor a fost înființată cu acest scop o firmă care era de fapt administrată de Claudiu Moroșanu. ‘’Inculpatul Nechifor Ionuţ în calitate de administrator la SC Gold Brut International SRL, în conivenţă cu Moroşan Claudiu, punând la dispoziţia lui Stănescu Bogdan zis „Cezar” şi a lui Stănescu Daniel zis „Mureş”, documente justificative şi ştampila societăţii, a înlesnit activitatea infracţională a numitului Marcu Cornel în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin emiterea în numele SC Gold Brut International SRL către SC Exclusiv Investment SRL, în perioada 29.04.2013 – 29.01.2014, de documente justificative fictive – 12 facturi de achiziţie (prima FF:31/29.04.2013 si ultima FF:373/29.01.2014)în valoare totală de 1.449.573 lei, din care TVA 255.527 lei, reprezentând 14.834 grame „metale preţioase”- prin înregistrarea cărora SC Exclusiv Investment SRL a creat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de 446.574 lei, din care 255.527 lei TVA si 191.047 lei impozit pe profit’’, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. Procurorii au arătat că la data de 08.01.2013, administratorul inculpatul Nechifor Ionuţ, a împuternicit prin procura nr. 50/08.01.2013, pe inculpatul Moroşan Claudiu, să reprezinte „cu puteri depline” interesele societăţii cu orice instituţie publică/privată, şi să gestioneze relaţiile comerciale cu persoane juridice/fizice.

Patronul magazinelor de Cellini, Swarovski, Gucci inculpat în dosar

Într-o ediție anterioară am arătat că aurul, tranzacționat ilegal în cantități impresionante era facturat ca și fragmente sau piese de metal și introdus în circuit prin intermediul unor firme fantomă. Achiziționarea fragmentelor de bijuterii este scutită de TVA aceasta fiind una dintre metodele prin  care a fost fraudat statul. ‘’Astfel, cei doi inculpaţi (Mihart Marian şi Amato Alessandro) au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, în mod fraudulos, achiziţii de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur, de la socităţile de tip” fantomă” ce aplicau TVA, deşi cunoşteau, prin prisma vechimii în activitate de peste 10 ani, faptul că achiziţia de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur în scop industrial era organizată, potrivit reglementărilor în vigoare, fără aplicarea TVA. Pe această direcţie grupul infracţional organizat a acţionat în perioada octombrie 2012 – septembrie 2014 fiind folosite societăţile de tip „fantomă”: SC Radical Baronn SRL, SC Gold Brut International SRL, SC Gold Europe Universal SRL, SC Metinvest Gold SRL, SC Rinoval Grup SRL şi SC Logistic Diamonds SRL’’, se mai arată în rechizitoriu. O parte dintre inculpații din dosar sunt apărați de avocații Ionel Nechita și Gheorghe Potomeanu.

Magnații bijuteriilor din România în boxa acuzaților cu țiganii de la Grajduri. Fraudă de milioane de euro

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.