Un proces scamatorie, primar versus primărie. Familia edilului a câștigat 1780 metri pătrați de teren

1998
Felician si Maria Gheraescu
Felician si Maria Gheraescu

@ Un proces, o sfidare la adresa bunului simț @ Primarul comunei Oțeleni, Felician Gherăescu a dat în judecată primăria pe care o conduce pentru a obține o suprafață de 1.780 mp din patrimoniul Consiliului Local și, culmea a și câștigat @ În acest proces, Primăria comunei Oțeleni nu s-a apărat deloc, nici măcar nu a depus întâmpinare @ Primarul Gherăescu a fost in sală la acest proces dar si-a aparat numai interesul personal, primăria nefiind reprezentata de nimeni

Un proces de ”noaptea mintii”. Din dorinta de a se imbogati cat mai rapid pe spinerea avului public unii primari intreprind niste actiuni care frizează absurdul. Astfel, din dorinta de a pune mana pe o bucata de 1.780 mp teren aflata in centrul comunei Oțeleni, primarul comunei Felician Gherăescu s-a dat in judecata singur. Mai exact, Felician Gherăescu-persoană fizică și sotia sa Maria Gherăescu au dat in judecata Primăria Oțeleni pentru a obtine un drept de superficie (folosință) pentru suprafața de 1.780 mp teren. De regula superficia se acorda exclusiv pentru terenul de sub constructia. Dreptul se superficie se acorda proprietarului constructiei. De aceea Gherăescu si sotia sau au motivat ca  in anul 2006, pe 14 februarie ” au dobândit dreptul de proprietate asupra spațiului comercial situat în intravilanul satului și comunei Oțeleni, județul Iași, compus din: magazin universal cu suprafață utilă de 119,12 mp și magazie cu suprafață utilă de 16,61 mp, spațiu construit din cărămidă și acoperit cu țiglă, amplasat pe terenul în suprafață de 394 mp, situat în sectorul cadastral nr. 6″. Terenul de 1.780 mp se afla lângă acest magazin cumpărat de Gherăescu și soția lui.  Dosarul are numarul 1357/866/2018 si a fost inregistrat initial la Judecatoria Pascani. Această instanță a respins cererea lui Gherăescu si a soției sale pentru ca nu exista nici un document care sa permita familiei primarului sa foloseasca acest teren. „Instanța reține că  în cauză nu s-a probat către între reclamanții Gherăescu Felician Mihai și Gherăescu Maria și pârâta Unitatea Administrativ Teritorială  comuna Oțeleni, vreo convenție care să dea naștere unui drept de superficie în favoarea reclamanților, iar instituirea acestui dezmembrământ la cale judecătorească nu este permisă”, au aratat judecatorii de la Pascani.

Primarul impotriva Primăriei Oțeleni

Gherăescu a facut apel la Tribunalul Iasi si s-a prezentat in persoana la proces. Alături de soția sa, Gherăescu a vorbit impotriva primariei si in interesul sau personal. Primaria nu a fost aparata de nimeni. Domeniul public nu a fost aparat de nimeni. „Deși a fost legal citată și i s-au comunicat cererea de chemare în judecată și înscrisurile depuse de către reclamantă, pârâta nu a formulat întâmpinare”, au constatat judecatorii pascaneni. La fel s-a intamplat si la Tribunal unde judecatorii au admis cererea formulata de Gheraescu si sotia lui.

A mai fost in conflict de interese

Deci putem spune ca Gheraescu s-a aflat oarecum din niu intr-un conflict de interese. A intrat in sala de judecata ca persoana fizica cerand sa ia un teren al Consiliului Local dar in acelasi timp era si primar al comunei avand obligatia legala sa apere interesul comunitatii. Nu ar fi prima data cand Gheraescu s-ar afla intr-o asemenea postura. In anul 2019, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Gheraescu s-a aflat in conflict de interese deoarece s-a votat singur pentru funcția de viceprimar. Mai multe detalii am prezentat in articolul cu titlul „Primarul din Oteleni zboara din functie. ANI l-a prins in offside”, publicat pe data de 26 martie 2019. De asemenea printr-un alt raport ANI a mai constatat ca  Felician Gherăescu a fost incompatibil deoarece a fost in acelasi timp si consilier local si administrator al primariei. Gherăescu a contestat cele doua rapoarte dar nu s-au dat sentinte definitive, dosarele au ajuns la Inalta Curte. Daca se vor ramane definitive. Daca Gherăescu va pierde procesele atunci acesta nu va mai putea ocupa functia de primar.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.