Un procuror DNA si-a prins urechile in afacerile din Primaria Lespezi. A citit si a dat mai departe

3504
Ioan Lazar

@ Este vorba despre o sesizare formulata la DNA Iasi, in numele unor cetateni, printre care si consilieri locali, impotriva lui Ioan Lazar, primarul comunei Lespezi @ Aceasta se referea printre altele la faptul ca afaceristul Antonel Adomnicai cel care a asfaltat drumurile din comuna i-a dat lui Lazar o masina BMW si un apartament in Iasi sub forma de mita pentru banii incasati de la primarie @ Mai mult cetatenii, au aratat si faptul ca banii primariei au fost cheltuiti aiurea unele lucrari fiind mult supraevaluate @ DNA Iasi a clasat o parte din acuzatii iar pentru celelalte acuzatii si-a declinat competenta urmand ca cercetarile sa fie continuate de alti procurori

 

 

Un apartament cumparat la pret redus luat de primarul din Lespezi, Ioan Lazar de la afaceristul care a asfaltat drumurile din comuna, un BMW primit cadou de la acelasi patron de firma pe nume Antonel Adomnicai si altele sunt numai cateva din aspectele pe care cetateni si consilieri comunali le-au sesizat si, pe care DNA Iasi le-a ‘’cercetat’’. Am pus ghilimelele deoarece in final DNA Iasi a decis sa se spele pe maini de intregul dosar si a trimis ca ancheta sa fie continuata de procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Inainte sa trecem mai departe precizam ca sesizarea penala a fost formulata in numele urmatorilor cetateni din comuna Lespezi, o parte din acestia fiind si consilieri locali: Cezar Acatincai, Ilie Palote, Ionel Sofia, Stefan Gheorghita, Maria Rotaru, Constantin Cana, Mihai Cozma, Dumitru Trif, Vasile Simina, Mihai Topoliceanu si Veronica Nechita Drob. Audiati de procurori o parte dintre acestia au spus ca fusesera anuntati despre faptul ca in numele lor s-a facut o sesizare la DNA iar o parte au spus ca ‘’nu si-au menifestat acordul de a fi facut vreo sesizare’’. In final numai vreo doi cetateni si-au asumat aceasta sesizare printre acestia numarandu-se Stefan Gheorghita si Dumitru Trif.

Spaga un BMW si un apartament?

Cele mai grave acuzatii formulate in sesizarea penala se refera la faptul ca primarul a primit de la afaceristul iesean Antonel Adomnicai, un apartament in Iasi si un BMW in schimbul contractelor pe care firmele acestuia le-a incheiat cu Primaria Lespezi. Antonel Adomnicai a asfaltat doua drumuri in Lespezi si a avut si contracte pentru reabilitarea unor cladiri. Nimeni n-a stiut niciodata cat i-a platit Lazar lui Antonel pentru aceste lucrari. Contactat de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Lazar a refuzat de asemenea sa spuna cat i-a platit lui Adomnicai. Astfel, in anul 2010 dupa ce firmele lui Antonel incheiasera cu Primaria Lespezi contractele respective, fiul lui Adomnicai i-a vandut primarului un apartament de 52 mp la un pret de doua ori mai mic decât valoarea de piata. Tranzactia s-a încheiat pe data de 10 februarie 2010. Contractul de vânzare-cumparare pentru apartamentul de 53,85 mp din municipiul Iași de pe strada Nicolae Iorga nr.41, bloc P1 a fost încheiat între Andrei Adomnicai, fiul lui Antonel Adomnicai, și Mihaiela Genoveva Lazar, sotia primarului Ioan Lazar. Andrei Adomnicai avea 19 ani când s-a încheiat tranzactia. Pentru un apartament  în suprafata de 53,85 mp, Genoveva Lazar ar fi platit 90.000 lei la vremea respectiva circa 21.000 euro. Asta în conditiile în care chiar și în anul 2010 pretul unui apartament în municipiul Iași era de 850 euro/mp deci imobilul cumparat de Genoveva Lazar valora circa 45.000 euro.

Ce spune procurorul despre lucrari si apartament

Cert este ca procurorul DNA constata ca situatia este reala, ca firma lui Antonel Adomnicai a incheiat mai multe contracte cu Primaria Lespezi si ca dupa aceea i-a vandut primarului un apartament in Iasi cu 90.000 lei. ‘’Cu privire la bunurile imobile detinute de Lazar Ioan a rezultat ca primarul a cumparat impreuna cu sotia sa un apartament cu 3 camere in municipiul Iasi de la Adomnicai Andrei (fiul lui Adomnicai Antonel) prin contract de vanzare-cumparare autentificat la notar public Zaharia Cornelia sub nr.819/10.02.2010. Cu privire la acest bun nu rezulta indicii privind neplata totala sau partial a pretului sau cumpararea la un pret subevaluat si nici conditionarea de catre Lazar a neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a unor atributii de serviciu in legatura cu plata contractelor de executie lucrari cu firma administrata de firma lui Antonel Adomnicai’’, a aratat procurorul DNA care a clasat astfel acuzatia de luare de mita.

Multi ar dori sa afle de unde pot cumpara cu 90.000 lei un apartament cu 3 camere in municipiul Iasi, vis a vis de Gara Internationala. Poate ii indruma procurorii DNA Iasi care au constatat ca Lazar a platit pretul corect. In ceea ce priveste masina BMW procurorii au constatat ca a fost inmatriculata pe numele primarului si nu si-au mai batut capul sa afle de unde a avut bani sa si-o cumpere. De altfel, toata lumea a constatat ca de vreo doi ani DNA Iasi ‘’inchide’’ dosare si nu ‘’mai face dosar’’. Dar lefurile procurorilor au ramas la fel de mari.

Restul..sa lucreze alti procurori

Dupa cum spuneam si mai sus sesizarea trimisa la DNA se refera si la alte afaceri de la Primaria Lespezi. Dupa ce au clasat acuzatiile de luare de mita, procurorii DNA au declinat la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi cercetarile privind celelalte ‘’afaceri sesizate’’. Este vorba printre altele despre ‘’achizitionarea unei autospeciale pentru pompieri cu suma de 22.000 euro in conditiile in care Primaria Lespezi avea deja una, vanduta unui afacerist local pe nume Adrian Jugrin’’.

De asemenea sesizarea se mai referea la achitarea in mod nelegal a unor sume de bani la lucrari supraevaluate din comuna cum ar fi scoala din satul Buda, toaleta publica din piata comunei Lespezi, toaleta din satul Heci (fiecare evaluata la 200.000 lei), scoala si gradinita din satul Heci, azilul de batrani etc. De asemenea sesizarea se mai referea la faptul ca au fost acordate despagubiri preferentiale proprietarilor de terenuri expropriati pentru amenajarea raului Siret iar printre beneficiari s-ar fi aflat si socrul primarului Neculai Curut. Toate aceste ‘’afaceri’’ dar si altele trebuie elucidate acum de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunal care au primit dosarul de la DNA Iasi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.