Alegere socanta intr-o comuna ieseana. Au pus din nou primarul corupt care a si plecat cu banii comunei

3834
Maricel Turcu primar Andrieseni
Maricel Turcu primar Andrieseni

@ Comuna Andrieseni l-a reales pentru functia de primar pe Maricel Turcu cel care in ultimii ani a suferit o serie de condamnari penale si civile pentru prejudicii insemnate aduse primariei si comunitatii @ Astfel, cu  numai trei luni inainte sa fie reales, impotriva lui Maricel Turcu, Curtea de Apel Iasi a pronuntat  o sentinta definitiva prin care l-a obligat pe acesta sa returneze primariei suma de 17.400 lei bani pe care i-a luat din casierie si i-a cheltuit in interes personal @ Anterior, in octombrie 2018, Turcu a fost condamnat la inchisoare, intr-un alt dosar pentru frauda cu fonduri europene

Zicala ‘’a furat dar a si facut’’ poate fi aplicata cu succes la ultimele alegeri locale care au avut loc in comuna Andrieseni din judetul Iasi. Altfel, nu se explica cum de locuitorii acestei comune l-au reales pe Maricel Turcu care a candidat de aceasta data pe listele PMP. Astfel, cu numai trei luni inainte de a fi reales, adica pe data de 30.06.2020, Curtea de Apel Iasi a pronuntat impotriva lui Maricel Turcu o sentinta definitiva prin care l-a obligat pe acesta sa returneze primariei suma de 17.400 lei bani pe care i-a luat din casierie si i-a cheltuit in interes personal. Turcu a sustinut ca a folosit banii pentru a organiza Zilele Comunei in anul 2016 pe cand ocupa functia de primar din partea PNL (vezi aici). Turcu nu a putut dovedi cu documente justificative faptul ca a cheltuit banii in interesul comunei iar acum va trebui sa dea banii inapoi. ’Probatoriul administrat în cauză relevă efectuarea plății sumei de 14.700 de lei din casieria UAT Andrieșeni cu încălcarea dispozițiilor legale privind lichidarea cheltuielilor și ținerea contabilității.  Ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor legale ale primarului în calitate de ordonator principal de credite, în patrimoniul s-a produs un prejudiciu direct, echivalent cu suma de 14.700 de lei care nu a putut fi justificată cu documente financiar contabile’’, au aratat judecatorii Curtii de Apel in sentinta de pe data de 30 iunie a.c (vezi aici sentinta). Anterior, Curtea de Conturi a depus impotriva lui Turcu si a contabilei de la primarie o plangere penala pentru delapidare prejudiciul fiind estimat la 432.000 lei (vezi aici).

Condamnat si pentru coruptie. Va fi din nou suspendat?

Fara nici o legatura cu banii de care am vorbit mai sus, in octombrie 2018, Maricel Turcu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iasi pentru frauda cu fonduri europene. Turcu si complicele sau (Mihai Bunduc) au fost condamnati deoarece a depus acte false pentru obtinerea unor fonduri europene in valoare de 151.000 lei pentru intretinerea pasunii comunale. Pentru ca a fost condamnat, in noiembrie si-a pierdut mandatul de primar. Acum, dupa ce a obtinut un nou mandat se discuta deja la nivelul administratiei judetene la partidele politice daca nu cumva acesta trebuie suspendat din nou din acelasi motiv. ‘’Persoana in cauza va fi primar abia după validare. In procedura de validare instanta analizează si conditiile de eligibilitate. In virtutea rolului activ, instanta poate solicita cazierul sau poate face verificari suplimentare. Daca va fi validat vom vedea in ce măsură anumite interdictii suferite odata cu stabilirea condamnarii pot afecta exercitarea mandatului’’, a spus prefectul Marian Grigoras.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.