Alerta !Aeroportul Iasi a poluat Lacul Ciric. Galerie foto

1370

Administrația Bazinala de Apa Prut – Barlad(ABA) a transmis in urma cu cateva minute un comunicat de presa in care a aratat ca a fost constatata o poluare a Lacului Ciric prin deversari ilegale provenite de la Aeroportul Iasi. „Administrația Bazinala de Apa Prut – Barlad(ABA) l-a informat, luni dupa – amiaza, pe directorul general al A.N. „Apele Romane”, Victor Sandu ca la gura de varsare a apelor pluviale provenite de la Aeroportul Iași, în lacul de  acumulare Ciric III, s-a observat prezența unei spume albicioase.Totodata, ABA Prut – Barlad, a precizat ca, avand în vedere cele aratate mai sus, inspectorii de gospodarire a apelor și personal al Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul instituției s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apa pentru efectuarea unor analize fizico-chimice”, se arata in comunicatul de presa.

Institutia a luat imediat masurile necesare.”Directorul general al A.N. „Apele Romane”, a dispus sa fie informat imediat ce ABA Prut – Barlad intra în posesia rezultatelor de laborator ale probelor prelevate și, totodata, a cerut ca angajații SGA Iași sa intervina cu barje absorbante și materiale specifice pentru a stopa raspandirea spumei în acumulare”, se mai arata in comunicat. Astazi, ABA Prut – Barlad a trimis o noua informare în carea aratat ca rezultatele analizelor efectuate pe probele de ape pluviale impurificate descarcate în acumularea Ciric III, de pe platforma Aeroportului Iași,  depașesc  valoarea limita admisa stabilita prin HG nr.352/2005-NTPA 001 la indicatorul de CCOCr (gradul de oxidare al materiei organice din aport extern asupra apelor pluviale). Echipele de intervenție ale Administrației Bazinale de Apa Prut-Barlad și Sistemului de Gospodarire a Apelor Iași au amplasat  barje plutitoare de reținere a spumei și colectarea acesteia, iar inspectorii de gospodarire a apelor au verificat obiectivul de unde au provenit apele pluviale impurificate. Zona este monitorizata permanent iar în ultimle ore s-a constatat o diminuare a formarii spumei în zona  gurii de descarcare a apelor colectate prin sistemul pluvial al Aeroportului Iași.

Pana la aceasta data nu s-a înregistrat mortalitate piscicola în acumularea Ciric III.

Directorul general al A.N. „Apele Romane”, Victor Sandu a apreciat eficiența și rapiditatea echipelor de intervenție de la ABA Prut – Barlad/SGA Iași și totodata a cerut aplicarea prevederilor legale în vigoare entitații identificata a fi sursa poluarii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.