Coruptia ucide! Banii UE de la Spitalul Suceava dirijati ilegal catre prietenii lui Flutur si cumatrul corupt al lui Nichita

117864

@ Zeci de oameni mor de Covid la Spitalul din Suceava @ Putina lume stie ca mult laudatele fonduri europene obtinute de Suceava pentru ‘’eficientizarea activitatii medicale’’ au facut obiectul unei anchete in urma careia au fost descoperite o serie de nereguli @ In urma anchetei Ministerului Fondurilor Europene  s-a constatat ca, spitalul a trucat licitatia pentru implementarea proiectului european in favoarea a doua firme,  si anume Assist Software SR,  patronata de prietenii lui Gheorghe Flutur si abonata la contracte incheiate cu CJ Suceava si in favoarea firmei Focality SRL patronata de Gabriel Mardarasevici, trimis in judecata de DNA deoarece i-a dat mita cumatrului sau, fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita @ Dupa ce a finalizat ancheta, Ministerul Fondurilor Europene a dispus ca Spitalul din Suceava sa dea inapoi o parte din fondurile europene cheltuite

Catastrofa de la Spitalul Judetean Suceava unde zeci de oameni au murit pana acum de Covid a fost generata de incompetenta, de sistemul clientelar de numire a sefilor de institutii si de cheltuire a fondurilor europene si a banilor statului. Acest sistem controlat in totalitate de politic este dominat de ani de zile la Suceava, de Gheorghe Flutur, presedinte al CJ, baronul liberal al Moldovei. Putina lume stie ca acest spital care a intrat in colaps si a fost inchis la scurt timp dupa izbucnirea epidemiei si redeschis cu ajutorul medicilor din Iasi, a primit fonduri europene de 2 milioane lei pentru ‘’eficientizarea serviciilor medicale’’. Si presedintele Iohannis si Rares Bogdan au laudat fondurile europene obtinute de spitalul din Suceava insa, cei doi demnitari nu stiau ca licitatia pentru selectarea firmelor care urmau sa implementeze proiectul european de ‘’eficientizare a serviciilor medicale’’ a fost trucata in favoarea a doua firme, una din Suceava, Assist Software, patronata de Daniel Tanase si David Gheorghe, cunoscuti in Suceava ca fiind prieteni apropiati ai lui Gheorghe Flutur iar cealalta firma este din Iasi, Focality SRL patronata de Gabriel Mardarasevici,  trimis in judecata de DNA deoarece i-a dat mita cumatrului sau, fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita. Pentru ca a gasit nereguli in cheltuirea fondurilor europene, Ministerul a sanctionat drastic unitatea medicala. Firma din  Suceava Assist Software este abonata a contractelor cu Consiliul Judetean, condus de Gheorghe Flutur iar firma Focality a lui Mardarasevici este abonata la contracte cu zeci de institutii din Romania, din Bucuresti si celelalte judete ale tarii.

Proiectul european

Proiectul european respectiv a avut titlul ‘’Eficientizarea serviciilor medicale oferite de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava’’ iar pentru cheltuirea banilor, in valoare totala de  2.023.729,60 lei a fost semnat contractul de finanțare nr. 739/324 din 20 martie 2010, adica in perioada in care Flutur era de asemenea presedinte al Consiliului Judetean Suceava. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa Prioritară III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie 2, Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”, Operaţiunea 4, „Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii de broadband, acolo unde este necesar”. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creşterea competitivităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin valorificarea pe deplin a potenţialului in urma implementării de sisteme, servicii şi aplicaţii de tipul e-sănătate. Banii au fost alocati pentru ‘’ creşterea calităţii actului medical, cu scopul de a răspunde rapid la cerinţele cetăţenilor, pacienţilor, furnizorilor şi instituţiilor cu care relaţionează spitalul şi gestionarea eficientă a principalelor fluxuri de activităţi, resurse şi date in interiorul instituţiei, contribuind la creșterea competitivității, eficienței și productivității unității sanitare pe piața serviciilor medicale românești și reducerea disparităților față de Uniunea Europeană’’. Banii s-au cheltuit pentru ‘’eficientizare’’ iar acum oamenii mor pe capete.

Cum  a fost trucata licitatia

În perioada 2 iulie 2015 – 10 iulie 2015 Ministerul Fondurilor Europene-Directia Generala Programe Competitive a verificat modul in care Spitalul din Suceava a impelentat fondurile europene. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca licitatia pentru selectarea firmelor care urmau sa implementeze proiectul european a fost trucata in favoarea Asocierii Assist Software-Focality SRL prin ‘’folosirea unor criterii de selecție discriminatorii’’. „Caietul de sarcini conține cerințe restrictive, cum ar fi standardele EN 6332-1 etc., fără a fi însoțite de mențiunea ,,sau echivalent”, ce se regăsesc la Cap. 2.4 Normative și standard utilizate la implementarea sistemului sau EN 55 022 clasa A, EN 6332-3-2/3-3, ISO 9001 solicitate pentru Server aplicație, Server operațional baze de date, precum și denumiri de produse, cum a fi: MS Windows 2003/2008, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise, fără a fi însoțite de mențiunea ,,sau echivalent” solicitate de Echipament de stocare’’, se arata in Nota de Constatare intocmita de Ministerul Fondurilor Europene.

Cu alte cuvinte, in caietul de sarcini au fost incluse niste prevederi care puteau fi respectate numai de cele doua firme. Dupa cum s-a vazut aceste prevederi se refereau la standardele de calitate ale componentelor soft din proiect. Dupa constatarea acestor nereguli Ministerul Fondurilor Europene a decis sa aplice o corectie financiara de 377.916,97 lei. Adica, acesti banii s-au intors la bugetul UE din cauza neregulilor constatate. Spitalul a contestat decizia dar, recent  printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justiei a pierdut procesul (vezi aici).

Cine sunt smecherii din Suceava

Daniel Tanase si David Gheorghe din firma Assist Software sunt doi oameni de afaceri cunoscuti in Suceava facand parte din cei aflati sub ‘’aripa’’ lui Flutur. Cei doi sunt asociati cu Dragos Paval, patronul Dedeman in firma Dragomirna Golf Resort, societate care a depus la Ministerul Dezvoltarii, o cerere de finantare europeana pentru un teren de golf de 100 de hectare. In perioda respectiva Ministerul Dezvoltarii era condus de Elena Udrea iar Gheorghe Flutur era unul din favoritii acesteia.

Cine este Gabriel Mardarasevici

Gabriel Mardarasevici este cumatrul fostului primar al Iasului, Gheorghe Nichita. Mardarasevici s-a imbogatit cu ajutorul lui Nichita, firmele sale au furnizat soft-uri de zeci de milioane euro pentru Primaria Iasi. Asta nu l-a oprit pe Mardarasevici sa-l dea in gat la DNA pe cumatrul sau Nichita. In dosarul in care Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru luare de mita, pentru ca a luat spaga de la UTI Grup, firma lui Tiberiu Urdareanu care obtinuse de la Primaria Iasi un contract de circa 70 milioane lei pentru semaforizarea orasului Mardarasevici a recunoscut ca a avut calitatea de intermediar. Adica, Mardarasevici a recunoscut ca a luat bani de la firma lui Urdareanu si i-a dat lui Nichita. In acest dosar si Mardarasevici a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare (vezi aici) pentru dare de mita. Dosarul este in apel la Curtea de Apel Bucuresti (vezi aici)

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.