Chirica pleacă după Nichita la Vaslui. Ziua Z: fostii primari vor sa scape de acuzatiile din dosarul Skoda

10200
Nichita si Chirica la lucrari modernizare linii de tramvai4
Nichita si Chirica la lucrari modernizare linii de tramvai4

@ Astăzi este „Ziua Z” pentru Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica! Fostul şi actualul primar al Iaşului speră să scape de acuzaţii în dosarul „Skoda” @ Amintim că, în acest caz, 5 șefi din cadrul municipalității ieșene au fost trimiși în judecată în urmă cu mai bine de un an. Pe lângă Chirica şi Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, șefa Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă sunt acuzați de abuz în serviciu @ Gheorghe Nichita este incarcerat in Penitenciarul Vaslui dupa ce a fost condamnat in dosarul Amanta

Astazi, 12 septembrie 2022, este „Ziua Z” pentru Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica. Astfel, fostul şi actualul primar al Iaşului speră să scape de acuzaţii în dosarul intitulat generic „Skoda”. Amintim că, în urmă cu câteva luni, dosarul a fost strămutat la Judecătoria Bârlad (vezi aici) magistraţii stabilind ca următorul termen al cauzei sî aibă loc astăzi. Potrivit unor surse o parte dintre inculpati vor invoca prescrierea faptelor avand in vedere ca cele mai multe au fost savarsite in anul 2013. În urmă cu mai bine de un an, 5 șefi din cadrul municipalității ieșene au fost trimiși în judecată. Aladar, pe lângă Chirica şi Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, șefa Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă sunt acuzați de abuz în serviciu.

Gheorghe Nichita și Mihai Chirica, acuzaţi împreună în dosarul „Skoda”

Anchetatorii au menționat că, pe 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași un dosar penal care îi privește pe cei 5 funcționari. Dosarul a ajuns la Parchet ca urmare a disjungerii și declinării competenței, dispusă de către reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași. „În cursul lui 2013, inculpații au demarat o procedură de achiziție nelegală, procedură în baza căreia, pe 16 mai 2013, Municipiul Iași a încheiat 4 contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect 3 autoturisme marca Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de 4 ani. Prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași”, au spus procurorii.
Anchetatorii au adăugat că Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale și ordonator principal de credite), în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice și a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor bugetare, ar fi încălcat legislația. „Astfel, în perioada februarie – mai 2013, inculpatul Mihai Chirica a aprobat mai multe acte prin care se solicita «achiziționarea a 4 autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător», aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda. De asemenea, inculpatul Gheorghe Nichita a aprobat mai multe acte în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi”, au adăugat anchetatorii.

Ce au mai spus oamenii legii

Procurorii spun că ceilalţi inculpaţi din dosar au contribuit la activitatea infracţională amintită. „Acțiunile ilicite conjugate ale inculpaților au determinat achiziția nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operațional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iași (în perioada 20 mai 2013 – 30 mai 2017), cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași de a realiza o bună gestiune financiară. Primăria Municipiului Iași a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal”, au menționat anchetatorii.
Municipalitatea a renunțat încă din 2017 la achiziția mașinilor respective după finalizarea leasingului. Autoturismele au fost ridicate de firma care le-a livrat, iar Primăria s-a orientat spre alte autoturisme. Acum, odată cu modificarea legislaţiei privind prescripţia răspunderii penale, Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica speră să scape de acuzaţiile aduse ]n acest dosar penal.

Citeste si ”Chirica si-a angajat 4 avocati sa lupte cu procurorii care-l acuza de abuz in serviciu in dosarul Skoda”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.