Cum furi miliarde de la stat si nu patesti nimic. Caz concret cu ‘’metoda boschetarul’’ la Iasi

5260

@ Metoda boschetarul este folosita de afaceristii evazionisti  care, dupa ce au facut fraude  si au acumulat datorii uriase la firmele pe care le patroneaza, le golesc conturile si le vand unor boschetari @ Statul nu-si poate recupera paguba deoarece boschetarii nu au bunuri @ Prezentam un astfel de caz in editia de astazi

Metoda boschetarul face din nou ravagii la Iasi. Este vorba despre acea metoda folosita de afaceristii evazionisti pentru a scapa de raspundere penala. Astfel, dupa ce acumuleaza datorii uriase pe firmele pe care le au, inregistreaza operatiuni frauduloase si le scot toti banii din conturi, acesti afaceristi vand firmele catre boschetari. Acesti afaceristi raman cu banii iar statul se alege cu pagube de miliarde pentru ca de la un boschetar nu ai ce sa recuperezi. Prezentam un astfel de caz in editia de astazi. Incepem povestea cu prezentarea lui Romica Gaman pe care  l-am intalnit la sfarsitul saptamanii trecute chiar pe salile Curtii de Apel Iasi. Romica Gaman, nu stie sa scrie, sa citeasca, are intelect de limita, traieste dintr-o pensie de handicap si doarme pe unde apuca. A crescut intr-o casa de copii. A venit la Curtea de Apel Iasi, vineri 2 august a.c, deoarece il trimisese Politia ‘’sa-si rezolve problema cu firma’’. Nu a stiut sa-mi explice care era ‘’problema cu firma’’ dar m-a lasat sa ma uit in dosarul pe care il avea in mana. Impotriva lui Romica Gaman, Tribunalul Iasi pe data de 13 octombrie 2017, in dosarul 4531/99/2016/a1 (vezi aici) o sentinta de angajare a raspunderii. Gaman a fost obligat sa achite statului roman suma de 234.311 lei datoriile neachitate catre buget de firma Ressonance Invest SRL, societate infiintata de un anume Ionut Mihail Tircavu in anul 2004. Dupa ce a golit conturile firmei Tircavu l-a pus pe Gaman sa semneze niste hartii. Pentru ca nu stie  carte si abia reuseste sa scrie cateva litere din numele sau niste caractere cu ‘’aspect’’ de semnatura, Gaman s-a trezit fara sa vrea patron de firma. Dupa aceea, pentru ca nu-si platea datoriile Fiscul a cerut insolventa firmei iar pe la inceputul anului 2017 s-a declarat si falimentul. Fiscul a fost singurul creditor inscris in tabelul creantelor, statul avand de recuperate taxe si impozite neachitate de 234.311 lei. Actele firmei disparusera nu s-a facut nici un plan de reorganizare etc. In aceste conditii Fiscul si lichidatorul au formulat o cerere de angajare a raspunderii impotriva lui Gaman si a lui Tircavu pentru a recupera banii din vanzarea ‘’averii’’ celor doi. Ca vezi insa, judecatorii au decis ca banii trebuie platiti numai de Gaman. Bine inteles, Gaman habar nu avea de existenta acestui proces dar Tircavu a depus la dosar o intampinare in care sustine ca in ultimii ani Gaman a fost cel care a administrat firma Ressonance Invest SRL. ‘’Relativ la paratul Tircavu Ionut Mihail actiunea formulate in contradictoriu cu acesta urmeaza a fi respinsa intrucat la data deschiderii procedurii insolventei acest parat nu avea atributii de administrare a societatii debitoare iar in lipsa documentelor financiar-contabile  si a altor probe concludente nu se poate stabili sau prezuma daca acesta a contribuit in vreun fel la ajungerea debitorului in stare de insolventa’’, au aratat judecatorii.

Prin urmare datorii de 234.311 lei catre bugetul de stat trebuie recuperate de la un boschetar. Numai o ancheta penala finalizata l-ar putea obliga acum pe adevaratul patron sa plateasca datoriile catre buget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.