Cutremur în lumea interlopă din Iaşi! Au sărbătorit trecerea dintre ani după gratii! (EXCLUSIV)

25335
montaj Bogdan Corduneanu si fratii
montaj Bogdan Corduneanu si fratii

@ Cutremur în lumea interlopă din Iaşi @ Mai mulţi membri ai lumii interlope au sărbătorit trecerea dintre ani după gratii @ Astfel, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au respins la finele anului trecut contestaţiile formulate de către Gheorghe Rusu, Ioana Loredana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Marius Stoian, Lucian Gabriel Vatamanu, Ana Maria Vieru şi Vasile Călin (fost Corduneanu)

Cutremur în lumea interlopă din Iaşi! Mai mulţi membri ai lumii interlope au sărbătorit trecerea dintre ani după gratii. Aşadar, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au respins la finele anului trecut contestaţiile formulate de către Gheorghe Rusu, Ioana Loredana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Marius Stoian, Lucian Gabriel Vatamanu, Ana Maria Vieru şi Vasile Călin (fost Corduneanu).

„Instanţa respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Gheorghe Rusu, Ioana Loredana Baban, Mihai Corduneanu, Marius Stoian, Lucian Gabriel Vatamanu, Ana Maria Vieru şi Vasile Călin (fost Corduneanu), aflaţi în stare de arest preventiv în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Iaşi şi Bogdan Corduneanu, aflat în stare de arest preventiv în C.R.A.P. – Secţia de Poliţie 22 Bucureşti. Definitivă”, au spus judecătorii ieşeni pe 30 decembrie 2022.

Mai mulţi membri ai clanului Corduneanu, după gratii

Pe 1 noiembrie 2022, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii DIICOT pe numele lui Gheorghe Rusu, Ioana Loredana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Lucian Gabriel Vatamanu, Vasile Călin şi Ana Maria Vieru.

Totul a izbucnit după percheziţiile efectuate de anchetatori la mai mulţi membri ai clanului Corduneanu. Astfel, pe 31 octombrie 2022, procurorii DIICOT Iași au dispus reținerea a 15 inculpați și luarea controlului judiciar față de un inculpat, măsuri dispuse în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la înșelăciune, spălarea de bani, șantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc și efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de ieri, au fost identificate și ridicate sumele de 50.680 de euro și 33.000 de lei, cantitatea de 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, mai multe cuțite, săbii și spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate ale unor imobile. Până în acest moment a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro”, au precizat oamenii legii.

Ce au spus anchetatorii ieşeni

Anchetatorii spun că, în perioada 2016 – 2022, două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracţiunii de camătă, au urmărit obţinerea unor beneficii materiale substanţiale prin desfăşurarea de activităţi ilicite, asigurându-și principala sursă de venit din acordarea de împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce ajungeau până la 400%.

Liderii grupurilor realizau finanțarea activităților, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecția, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfășura în vederea atingerii scopului.

„Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare. Aceștia, într-o primă etapă, identificau persoanele care aveau nevoie de bani (de exemplu, dependenți de jocuri de noroc) și care erau considerate solvabile (prin prisma activităților infracționale desfășurate, a existenței unor moșteniri) și, ulterior, le împrumutau, în mod repetat, cu o dobândă cuprinsă între 20 şi 400%.

În această modalitate, membrii grupului se asigurau că sumele datorate nu puteau fi returnate de către cei împrumutați și, astfel, aceștia erau obligați să încheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau în proprietate sau să continue activitățile infracționale pe care le desfășurau”, au subliniat oamenii legii.

Tranzacţii imobiliare efectuate pentru a ascunde câştigurile

Procurorii au adăugat că, după acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

„Inculpații au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiunilor prin achiziționarea de bunuri imobile (terenuri în spațiul intravilan și extravilan și imobile cu destinația locuință), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate”, au încheiat procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.