Decanul de la Medicina in fata judecatorilor: „Eu nu aveam nevoie de spaga”

5954

Decanul de la Medicina in fata judecatorilor: „Eu nu aveam nevoie de spaga”

@ Magistratii Curtii de Apel Iasi au audiat-o din nou pe Doina Azoica, fostul decan al Facultatii de Medicina in dosarul in care aceasta este acuzata de luare de mita @ „Nu aveam cum sa ma gandesc ca primirea acelor obiecte ar fi reprezentat mita deoarece eu nu am facut nimic fata de regulamente pentru inscrierea respectivului student”, a spus in fata judecatorilor, Doina Azoicai

Magistratii Curtii de Apel Iasi au decis sa o audieze din nou pe Doina Azoicai in dosarul in care aceasta este acuzata de luare de mita. In urma cu circa un an magistratii Tribunalului Iasi au condamnat-o la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe Doina Azoicai dar aceasta a formulat apel si a solicitat magistratilor de la Curtea de Apel sa o reaudieze pentru a-si demonstra nevinovatia. Magistratii au aprobat cererea formulata de fostul decan. Azoicai a cerut sa fie reaudiata considerand ca atunci cand au condamnat-o magistratii de la Tribunal nu au inteles prea bine procedurile de inscriere a studentilor straini si de asemenea nu s-a inteles cum a ajuns o tava si un ceainic in posesia sa, obiecte care au fost primite de la Haizoun El Houssine al carui fiu fusese inscris la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.

Fostul decan de la Medicina a vrut sa arate cu aceasta ocazie ca nu a facut demersuri in afara procedurilor legale pentru a-l inscrie pe studentul marocan care se transfera la Iasi de la Universitatea Libera din Bruxelles. „Din cauza faptului ca la instanta anterioara (Tribunal-n.r) au existat unele confuzii asi dori sa fac unele precizari legate de scrisoarea de acceptare, procedura de echivalare a studiilor si acuzatiile de luare de mita”, a spus la inceputul declaratiei sale, Doina Azoicai.

Procedura de inscriere implica si Ministerul Educatiei

Doina Azoicai a tinut sa arata ca nu se putea face nici un abuz si nu putea fi favorizat studentul marocan de catre Facultatea de Medicina de la Iasi, deoarece in primul rand „scrisoarea de acceptare” primul document de care avea nevoie tanarul pentru a se inscrie la UMF Iasi a fost eliberat de Ministerul Educatiei.  Sa mentionam ca folosirea acestei „scrisori de acceptare” este  unul din argumentele aduse de procurorii DNA Iasi in favoarea acuzatiei ca Azoicai ar fi luat mita o tava si un ceainic pentru a-i facilita inscrierea studentului marocan la UMF Iasi. „Aceasta scrisoare de acceptare este eliberata de Ministerul Educatiei.

Studentii straini au nevoie de aceasta scrisoare de acceptare pentru a obtine viza de intrare in tara. Studentii se pot inscrie in baza acestei scrisori de acceptare la un anumit an de studiu. In ceea ce priveste echivalarea studiilor aceasta se face pe baza unei liste cu universitati cu care UMF Iasi are o relatie de reciprocitate. Echivalarea studiilor pentru studentul marocan  s-a facut cu deplina atentie si verificare a actelor depuse la dosar. Niste discipline au fost echivalate iar altele nu au fost echivalate”, a adaugat Doina Azoicai.

Spaga a vine prin curier?

Probele si detaliile prezentate in continuare de Azoicai arata ca acuzatiile de luare de mita sunt „subtiri”. Sa mai precizam ca DNA sustina ca fostul decan a luat mita o tava si un ceainic pentru inscrierea studentului marocan. Insa aceste obiecte au fost trimise la Facultatea de Medicina printr-o firma de curierat si au stat vreo doua zile prjn birourile de la UMF pana cand Doina Azoicai s-a decis sa le ia acasa. „Tava si ceainicul sunt un simbol marocan. Niciodata nu m-am gandit la aceste obiecte ca fiind date sub forma de mita. Aceste obiecte au fost aduse la mine prin curier.

Respectivul curier le-a dat unei secretare care la randul sau le-a dat secretarei sefe. Mi-a dat pachetul si buchetul de flori impreuna cu o carte de vizita de la domnul Houssine. Mi-a dat toate acestea de fata cu multa lume la decanat, unde se intrunise o comisie de rezidentiat. Eu am avut intotdeauna venituri decente nu aveam nevoie sa iau mita”, a completat Doina Azoicai.

Potrivit DNA in ziua de 22 noiembrie 2014, Doina Azoicai, decan la Facultatea de Medicina Generala Iasi a primit de la Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen o tava argintata in valoare de  800 lei si un ceainic argintat. Si cei doi cetateni straini au fost trimisi in judecata. Dintre inculpati numai Agha Romeen a primit o pedeapsa  la inchisoare cu executare deoarece a spus ca nu vrea sa presteze munca in folosul comunitatii.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.