Falimentul unei comune. Primăria executată silit pentru o datorie de 18 miliarde

2889
Primaria Schitu Duca
Primaria Schitu Duca

@ Biroul executorilor judecătorești Andrei Cezar& Nechifor Ionela a pus sub sechestru zeci de hectare de teren în comuna Schitu Duca, cele mai importante suprafețe din proprietatea primăriei @ Asta deoarece datoria primăriei către firma care a asfaltat drumurile comunale a ajuns la 1,8 milioane lei (18 miliarde lei vechi)

Cele mai importante suprafețe de teren aflate în proprietatea Consiliului Local Schitu Duca au fost puse sub sechestru de Biroul executorilor judecătorești Andrei Cezar& Nechifor Ionela în cadrul unui dosarului de executare silită 225/2022 pentru recuperarea sumei de 18 miliarde lei vechi pe care comuna o datoreaza SC Conest SA, compania care a asfaltat drumurile comunale. Este vorba despre 4 suprafete de teren pentru respectiv una mai mare de 23 ha, una de 1,7 ha, una de 79.000 mp și ultima de 2.000 mp. În iunie 2022, SC Conest SA a câștigat definitiv procesul (vezi aici) în care a solicitat ca Primăria Schitu Duca sa fie obligata să achite companiei 1.445.929,3 lei plus penalități de 0,1 la sută pe zi până la achitarea sumei. Imediat după pronunțarea sentinței executorul a pus sechestru pe conturile comunei dar tot nu s-auu recuperat banii.
Între timp din cauza penalităților datoria a crescut la 18 miliarde lei vechi. ‘’Nu am putut plăti din bugetul local. Am fost informati ca au fost blocate niste carti funciare pentru niste terenuri. Am facut demersuri catre autoritatile centrale sa ne dea fonduri sa platim. Asteptam rectificarea bugetara’’, a spus Grigore Corciovă, primarul comunei.

Fostul primar Mihalache: ‘’La mijloc este o combinative imobiliara’’

Mihai Mihalache
Mihai Mihalache

Mihai Mihalache, fostul primar al comunei si-a lansat recent candidatura pentru un nou mandat din partea PSD. Acesta crede ca actualul primar nu a platit in mod intentionat datoria tocmai pentru a servi interesele unor afaceristi din domeniul imobiliar care vizeaza suprafetele sechestrate. ‘’Au fost bani dar nu s-a platit datoria. Actualul primar vrea ca terenurile respective sa fie vandute si sa serveasca grupuri de interese din
PNL care vor terenurile. Cand eram eu primar au venit si la mine sa-mi ceara sa le dau terenurile respective dar am refuzat’’,  a spus Mihai Mihalache.

Reamintim ca SC Conest SA a executat lucrarile de modernizare ‘’DC 35 (DN 24- Canton Silvic Popuțoaia), Modernizarea strada Mănăstirii (DN 24 Poiana Slobozia), Modernizare strada  principală Poieni” de catre firma Conest SA in baza unui contract cu o valoare de  6.952.446 lei inclusiv TVA și o durată de 48 de luni. Fostul primar Mihai Mihalache a incheiat cu Conest un contract multi anual urmând ca banii să fie plătiți în 5 ani. La finalul lui 2021, adică la finalul primului an de mandat a lui Corciovă, Primaria Schitu Duca datora Conest 2.242.582 lei. Ori, Curtea de Conturi afirma în urma unui control că primarul Cociorva nu a platit banii datorati Conest desi avea bani in buget si din acest motiv societatea a castigat în instanță penalități de 1.445.929,3 lei.

Procurorii descind la Schitu Duca. Este vizat contractul care a băgat comuna în faliment

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.