Primarul care a confiscat Biserica. Preotul: ”Sunt mai prigonit decat pe vremea comunistilor”

4365
montaj Biserica din Razboieni, Valeanu si preot Vladeanu1
montaj Biserica din Razboieni, Valeanu si preot Vladeanu1

@ Caz unic in judetul Iasi si probabil in Romania: fara nici o notificare primarul comunei Ion Neculce a luat terenurile bisericilor si le-a intabulat in proprietatea primariei @ Acum bisericile nu mai pot bate nici un cui fara ca primarul Gheorghe Valeanu sa-si dea acordul iar un preot ne-a marturisit ca nu a trait o asemenea teroare nici pe vremea comunistilor @ „Sunt preot de 40 de ani dar mai prigonit ca acum nu am fost nici macar pe vremea comunistilor. Primarul m-a amenintat inclusiv si ca ma da afara din casa”, ne-a spus Petru Vladeanu, de la Parohia Razboieni, comuna Ion Neculce judetul Iasi

Gheorghe Valeanu este primarul crestin-ortodox al comunei Ion Neculce, judetul Iasi si cu toate acestea pare sa fi pornit un adevarat razboi impotriva bisericii. Unul dintre cei mai cunoscuti si respectati preoti din judetul Iasi, parintele Petru Vladeanu de la Parohia Razboieni s-a plans  ca traieste in teroare de cand la carma primariei comunei Ion Neculce a ajuns Gheorghe Valeanu. S-a ajuns pana acolo incat Gheorghe Valeanu a luat terenurile parohiilor (curtile bisericilor, cimitirele, terenurile  caselor parohiale etc) si le-a intabulat in proprietatea primariei, implicit a Consiliului Local. Astfel, Valeanu s-a facut stapan peste Biserica iar preotii nu mai pot bate nici un cui fara sa-si ceare voie de la Valeanu. „Sunt preot de 40 de ani in aceasta comuna dar mai prigonit ca acum nu am fost nici macar pe vremea comunistilor. Fara nici o notificare, acest primar Gheorghe Valeanu a intabulat terenurile parohiilor inclusiv curtea Bisericii iar acum se crede stapan peste noi. Recent am vrut sa fac un luminarar in fata Bisericii. A venit si a inceput sa tipe spunandu-mi ca trebuie sa daram totul. Atunci mi-a vorbit foarte urat, vulgar. Mi-e rusine sa reproduc cuvintele pe care mi le-a adresat”, a spus preotul Petru Vladeanu.

A vrut sa ia teren cu japca

Disputa dinte primar si parintele Vladeanu a inceput in urma cu circa 3 ani cand Consiliul Local a anuntat ca vrea sa construiasca o gradinita langa Biserica. Problema este ca primaria nu avea teren in zona iar singura modalitate de a obtine o suprafata era sa ia din curtea bisericii. Preotul ne-a spus insa ca primarul Valeanu nu i-a vorbit in mod civilizat , adica nu l-a rugat  sa cedeze o suprafata pentru gradinita ci l-a pus in fata faptului implinit. „Sigur ca am fi cedat o bucata de teren pentru o gradinita, nu-i nimeni absurd. Dar, modul in care a vorbit ne-a deranjat. A intrat pur si simplu in curte si a aratat spre locul in care se face gradinita. Mi-a mai spus ca daca nu tac din gura ma va distruge si pe mine si pe fiul meu”, a mai spus preotul.

Pana la urma situatia a fost transata la Mitropolie. IPS Teofan l-a chemat pe primar si i-a spus ca Mitropolia este de acord sa se cedeze 2.000 de mp din curtea Bisericii din satul Razboieni pentru gradinita cu conditia ca Valeanu sa nu se mai atinga de proprietatile Bisericii. Parintele ne-a mai spus ca Biserica a deschis un proces in Justitie pentru a-si recapata proprietatile. „Speram sa ne faca justitia dreptate. Procesul a ajuns in faza in care se audiaza martorii. Numai ca acest primar m-a amenintat inclusiv ca va lua terenul casei parohiale. Noroc ca am primit acte de la Mitropolie. Fostul primar mi-a dat o parcela de teren pe care mi-am ridicat o casa particulara. M-a amenintat ca ma scoate si de pe acest teren”, a mai spus parintele.

Valeanu: „Pai daca nu au acte”

Contactat de jurnalistii Dezvaluirea.ro, primarul Gheorghe Valeanu a spus ca a trecut terenurile parohiilor in domeniul public al Consiliului Local pentru ca bisericile nu au acte de proprietate. „Pai daca nu au acte de proprietate? Cum demonstreaza ei, Biserica ca este proprietar pe terenuri? In ceea ce priveste terenul pentru gradinita situatia a fost transata la Mitropolie. Am vorbit cu IPS Teofan. Parintele Vladeanu este singurul care protesteaza”, a spus primarul Gheorghe Valeanu.

Culmea, Valeanu l-a amenintat pe preot inclusiv in discutia cu jurnalistii Dezvaluirea.ro. „Parintele daca nu se linisteste il intreb si de terenul pe care si-a facut casa”, a mai spus Gheorghe Valeanu.

Intr-o editie anterioara recenta am aratat ca primarul Gheorghe Valeanu a  agresat un localnic in sediul primariei pentru a-i lua terenul (vezi aici mai multe detalii).

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.