Soacra lui Chirica plătește pentru spațiile din piețe de 10 ori mai puțin decât un tăran la tarabă

6586
Mihai Chirica si spatiu Lacta Han - spatiu Piata Alexandru-
Mihai Chirica si spatiu Lacta Han - spatiu Piata Alexandru-

@ Firma Lacta Han Prod SRL care aparține soacrei primarului Mihai Chirica deține două spații comerciale unul în piața piața Alexandru cel Bun și un altul în piața Nicolina @ Firma a obținut spațiile în perioada în care Mihai Chirica ocupa funcțiile de viceprimar respectiv primar interimar @ Firma plătește chirie pentru terenul primăriei @ Pentru spațiul în suprafață de 25 mp din Piața Alexandru cel Bun plătește 34 lei/mp/lună iar pentru cel din piața Nicolina achită 25 lei/mp/lună @ Asta în condițiile în care o tarabă de 2 mp se închiriază cu 25 lei pe zi iar dacă țăranul mai vrea și o boxă în care trebuie să-și depoziteze marfa trebuie să achite 75 lei pe zi

Maria Popa, soacra lui Chiria a avut noroc în afacerile pe care le-a derulat în municipiul Iași de când ginerică a început să aibă funcții de conducere în administrația ieșeană. În perioda  2012-2015, când Mihai Chirica a ocupat pe rând funcțiile de viceprimar al municipiului Iași, sub mandatul lui Gheorghe Nichita respective de primar interimar după ce fostul edil a fost arestat, SC Lacta Han Prod SRL din Neamț (comerț cu produse lactate) patronată de Maria Popa a obținut două spații comerciale în piețele din Iași, unul de 25 metri pătrați în Piața Alexandru cel Bun, primul spațiu de la intrarea dinspre capătul pasarelei și un alt spațiu de 14 metri pătrați la intrarea dinspre fosta fabrică cu același nume. Spațiile au fost achiziționate de la o societate care s-ar fi aflat în lichidare judiciară la momentul respectiv. Problema este că soacra lui Chirica și ceilalți comercianți care au avut ‘’norocul’’ să se lipească de un spațiu comercial în aceste două piețe plătesc municipalității niște sume infime pentru terenul folosit. Astfel, aceste spații aparțin proprietarilor dar terenul este proprietatea Consiliului Local și pentru folosirea acestuia trebuie achitată o chirie. Astfel, pentru spațiul de 25 mp din Piața Alexandru cel Bun, Lacta Han Prod plătește municipalității 850 lei pe lună, adică 34 lei pe metrul pătrat iar pentru spațiul de 14 mp din piața Nicolina, societatea achită 380 lei pe lună adică 27 lei mp pe lună.

Producătorii plătesc mai mult decât soacra primarului

Asta în condițiile în care pentru o tarabă de maxim 2 mp, în toate piețele exceptând piața Dacia, țăranii achita 25 lei pe zi (vezi documentul atașat). Astfel, dacă facem un calcul matematic, un țăran care vinde la tarabă plătește 12,5 lei pe zipe un mp/tarabă, adică 387,6 lei/mp într-o lună de 31 de zile. Adică, orice țăran plătește de 10 ori mai mult decât plăște soacra lui Chirica în Piața Alexandru cel Bun și de 14 ori mai mult decât plătește soacra lui Chirica pentru spațiul din piața Nicolina. Să mai precizăm că toți proprietarii de spații din piețe plătesc astfel de sume infime pentru terenurile primăriei, acestea fiind stabilite printr-o hotărâre de Consiliul Local și nu au mai fost actualizate cel puțin din anul 2019 (vezi documentul atașat). Consilieri locali și cei care au condus Direcția Piețe, acum Eco Piața SA au propus primarului majorarea tarifelor pentru terenuri din piețe dar s-au izbit de refuzul acestuia. Interesele familiei primarului și ale unor companii mari, precum Kosarom, au ținut pe loc aceste tarife. Chirica s-a căsătorit cu Cristina Popa (acum Chirica), fiica Mariei Popa în anul 2017 dar presa ieșeană a scris că cei doi aveau deja o relație de 4 ani în momentul în care au decis să-și pună pirostriile. Aceștia s-au cunoscut la primărie, Cristina Popa a lucrat la direcția pentru proiecte europene din cadrul Primăriei Iași. Lacta Han Prod SRL comercializeaza numai produse lactate.

Înfrângere pentru Chirica? Dosarul „Flux” rămâne la Iaşi!

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.