Soc in lumea afacerilor din Iasi . Cea mai mare firma de constructii a intrat in insolventa

10547
Iasicon SA si Titel Sinescu
SC Iasicon SA si-a recunoscut insolventa

@ Cererea de intrare in insolventa a SC Iasicon SA a fost aprobata de Curtea de Apel la sfarsitul saptamanii trecute aceasta fiind depusa de Orion Auto Invest SRL o companie care de asemenea a fost una dintre cele mai mari firme de constructii din tara

O decizie a magistratilor Curtii de Apel Iasi in dosarul 8779/99/2017 zguduie din temelii economia ieseana. Asta deoarece prin aceasta decizie s-a aprobat intrarea in insolventa a SC Iasicon SA, cea mai mare firma de constructii din Iasi,  o companie cu traditie de peste 20 de ani, cu circa 700 angajati avand in portofoliu unele cele mai imprtante obiective de investitii realizate in ultimii ani in judet printre care si renovarea Palatului Culturii. Cererea de intrare in insolventa a SC Iasicon SA a fost depusa de o alta mare firma de constructii din tara aflata de asemenea in insolventa si  anume SC Orion Auto Invest SRL, care sustine ca firma ieseana  nu i-a achitat facturi restante de 1.301.407 lei (13 miliarde lei vechi).

Pe de alta parte, reprezentantii Iasicon s-au aparat in acest proces aratand ca au fost initiate o serie de proceduri de compensare a sumelor intre cele doua companii. Adica cele doua firme si-ar datora bani reciproc si prin urmare debitele puteau fi compensate. SC Iasicon SA a deschis un proces civil impotriva a trei firme in vederea stabilirii unor compensari, iar printre acestea figureaza si Orion Auto Invest SRL. Aceasta compania a incheiat cu SC Iasicon SA contract pentru „Extindere si modernizare Centru de management al deseurilor in judetul Iasi”, proiect finantat de Uniunea Europeana cu circa 69 de milioane euro.

In cadrul colaborarii, Orion Auto Invest a pus la dispozitia Iasicon o scrisoare de garantie in suma de 188.825 lei, care a fost prelungita de cateva ori la cererea reprezentantilor Iasicon. Dupa cum s-a mai precizat SC Orion Auto Invest SRL a fost una dintre cele mai mari firme de constructii din Romania, fiind antreprenor la investitii importante precum Pasajul Basarab, Pasajul Mihai Bravu, Podul Vidin-Calafat etc.

Sinescu: “Aceasta firma nu are dreptate”

In urma cu o saptamana, cand patronul SC Iasicon SA a semnat cu presedintele Consiliului Judetean Iasi contractul de reabilitare  Casei Dosoftei, investitie realizata cu fonduri europene. Cu aceasta ocazie jurnalistii Dezvaluirea.ro l-au intrebat pe Sinescu daca SC Iasicon SA va reusi sa finalizeze proiectul avand in vedere ca se confrunta cu o cerere de intrare in insolventa. “Firma respectiva nu are dreptate, nu-I datoram bani respectivi.  Nu sunt probleme”, a comentat sec Titel Sinescu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.