Un afacerist a încasat ilegal de la stat 1 milion de euro pe excursii fictive. Un pasager era mort de 10 ani

4197
Ionel Isari- Teisa
Ionel Isari- Teisa

@ Direcția Regionala de Finante a depus plângere penală după ce a constatat ca Ionel Isari, patronul Teisa SRL una dintre cele mai mari firme de transport din Iași a prezentat documente false pentru a incasa subventii de călătorie acordate de stat pensionarilor @ Isari a încasat subventii de 1 milion de euro inclusiv de pe urma unor persoane care erau decedate cu 10 ani înainte de ziua în care au ‘’călătorit’’ @ Grupul de firme Teisa deține și o agenție de turism

Încă un mare transportator din Iași s-a ales cu dosar penal deoarece a încasat ilegal subvenții de transport pentru pensionari și persoane cu handicap. Este vorba despre Ionel Isari, patronul cunoscutei firme de transport Teisa SRL. Această companie deține licențe de transport călători pentru trasee din județul Iasi, Neamt și București până la Otopeni. Si aceasta companie a încasat o buna parte din subventiile de 50 la suta pentru călatorii pe autobuze si microbuze acordate de stat pensionarilor si persoanelor cu handicap. Reamintim că societățile de transport încasează aceste subvenții în baza unor cupoane prezentate de pensionari. Pentru a incasa aceste subventii firmele de transport prezinta niste centralizatoare cu numerele si seriile cupoanelor pe care le primesc de la pensionarii pe care i-au transportat. Teisa se numără printre firmele care incaseaza unele dintre cele mai mari sume din bugetul alocat de stat pentru plata acestor subventii. În cazul SC Teisa SRL, Fiscul a verificat documentele în baza cărora firma a încasat subventiile de transport incasate in perioada 2015-2019. Desi compania a incasat subventii de 1 milion de euro, Teisa SRL nu a putut dovedi ca a si transportat pensionarii pentru care a încasat banii. ‘’Pentru anii calendaristici 2015, 2016, 2017, 2018 nu a fost demonstrată legalitatea si realitatea prestării serviciului de transport pentru pensionari, nefiind prezentata matca cupoanelor de călătorie cu reducere de 50 la sută tipărite și un număr de 73.901 cupoane talon, utilizate ca instrument de plată de pensionarii din sistemul public de pensii precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale pentru procurarea legitimatiilor de călătorie pentru mijloace de transport auto in vederea efectuării călătoriilor cu reducere 50 la suta din tariful stabilit nefiind justificata astfel suma de 3.695.056 lei incasată de la bugetul statului pentru care s-a dispus restituirea la bugetul de stat’’, se arata in raportul Fiscului.

În anul 2019, aceiasi poveste. SC Teisa SRL a incasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.111.700 lei sub forma de subventii de transport acordate pensionarilor si persoanelor cu handicap. Fiscul a dispus ca si aceasta suma sa fie restituita bugetului de stat.

Cel mai mare transportator din Iași, dosar penal. Jaf de milioane de euro din banii pentru pensionari

Un ‘’călător’’ era mort de 10 ani

autocar Teisa
autocar Teisa

De asemenea ca si in cazul firmelor Auto Balmir si Samson International, Fiscul a constatat că Teisa SRL a incasat subventii pentru persoane care au decedat cu multi ani înainte de ziua efectuării presupusei călătorii. ‘’Urmare răspunsului comunicat de Casa Județeană de Pensii Bacău prin adresa nr.24272/15.04.2021 a rezultat că un număr de 67 de titulari ai dosarelor de pensie verificați sunt inregistrati ca fiind decedați in evidența Casei Județene de Pensii Bacău, suspendați la plata drepturilor înainte de data efectuării călătoriei sau sunt persoane care sunt inregistrate ca beneficiare a drepturilor ulterior efectuării călătoriei’’, se mai arata in raportul Fiscului.

De exemplu, o persoana a decedat pe 4.04.2008 iar in evidentele Teisa figureaza ca a circulat pe ruta Iași-Otopeni în luna iunie 2018. O altă persoană a decedat la data de 23.12.2002 si figurează că a circulat pe ruta Iasi-Otopeni și retur în zilele de 26,27,28,29.09.2015. Fiscul a constatat ca Teisa SRL a încasat ilegal subvenții in valoare de 4.806.756 lei si a dispus restituirea banilor. SC Teisa SRL a contestat in instanta actele de control si a obtinut deocamdata suspendarea executarii silite adica a demersurilor efectuate de Fisc pentru recuperarea sumei de 4.806.756 lei (vezi aici).

Un transportator a încasat subvenții de 2.000.000 euro pentru bătrâni decedați. Dosar penal făcut de Fisc

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.