Un afacerist a trezit morții pentru un jaf de 4 milioane euro. După ce a venit Fiscul a intrat în faliment

1814
Bogdan Marchidan
Bogdan Marchidan

@ Cunoscuta companie de transport Rottmarg SRL, patronată de Bogdan Marchidan a fost obligată să returneze statului 16.129.448 lei pentru că a încasat ilegal subvenții acordate de stat pentru călătoriile pensionarilor @ Și în cazul lui Bogdan Marchidan s-a constatat că acesta a folosit cupoane de transport înscrise pe numele unor persoane decedate pentru a deconta valoarea călătoriilor @ Recent, firma Rottmarg a intrat în insolvență tocmai ca urmare a datoriilor imense către bugetul de stat

În galeria mogulilor din domeniul transportului ieșean care s-au folosit de morți pentru a se îmbogăți cu fonduri de la bugetul de stat a mai intrat un afacerist. După Constantin Samson de la Samson Internațional, Dumitru Mandachi de la Auto Balmir, Gheorghe Voion de la Voion Trans SRL, Direcția Regională de Finanțe a constatat că și Bogdan Marchidan, patronul firmei Rottmarg SRL s-a folosit de cupoane înscrise pe numele unor persoane decedate pentru a încasa sume uriașe de la bugetul de stat. Vorbim din nou de subvențiile de 50 la sută din valoarea biletulului de călătorie pe care statul le acordă pensionarilor din România prin intermediul Ministerului Transporturilor. Astfel, în cursul anului trecut SC Rottmarg SRL a fost supusă unui control fiscal efectuat de inspectorii Direcției Regionale de Finanțe. În urma controlului a fost întocmi raportul de Inspecţie 761/07.03.2022 în cuprinsul căruia s-a menţionat că sumele decontate de bugetul Ministerul Transporturilor  pentru transportul beneficiarilor Legii nr.147/2000 (privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern) au fost încasate nelegal şi, în consecinţă, a fost emisă Dispoziţia obligatorie 762/07.03.2022 prin care s-a dispus obligaţia de restituire a sumei de 16.129.448 lei din care 10.926.482 lei debit principal iar diferenţa dobânzi şi penalităţi. O parte din banii care trebuie să-i returneze statului au fost imputați societății deoarece ar fi declarat că a trasnportat persoane care erau decedate la momentul efectuării călătoriilor. ‘’Persoanele respective nu au circulat iar societatea a solicitat decontarea de la bugetul de stat a 50% din valoarea unei călătorii prin raportarea unor cupoane talon care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate, situaţie întâlnită în lunile noiembrie şi decembrie 2019 sau prin raportarea unor cupoane talon care prezintă datele unor persoane decedate sau inexistente’’, se arată în actele fiscale.

Însă cea mai mare sumă provine din faptul că firma nu a demonstrat că a efectuat călătoriile pentru care a încasat subvenția de 50 la sută. Astfel, după cum am spus statul decontează 50 la sută din valoarea călătoriilor. Ori, societatea nu a dovedit că a încasat și cealaltă jumătate din prețul călătoriei pentru care s-a plătit subvenția. ‘’ Societatea nu a emis bilete/legitimaţii de călătorie persoanelor beneficiare de facilităţi, nu a înregistrat în evidenţa contabilă venituri ce trebuiau încasare în numerar de la aceste persoane la nivelul sumelor solicitate de la bugetul de stat şi, prin urmare, se poate concluziona că atât timp cât contractul de transport de călători reprezentat de biletul de călătorie nu există, reclamanta nu poate justifica realitatea şi legalitatea sumelor încasate de la bugetul de stat’’, se arată într-o întâmpinare depusă de Fisc într-un dosar în care Rottmarg a contestat raportul de inspecție fiscală.

Rottmarg
Rottmarg

Se dă falit

Probleme este că în urma cu circa o lună societatea a intrat în insolvență. Asta înseamnă că daca se va ajunge la o lichidare a patrimoniului iar societatea nu deține bunuri, statul se va afla în situația de a nu avea posibilitatea să recupereze banii de la firmă. Este posibil să se decidă însă că Bogdan Marchidan este responsabil de situția în care a ajuns firma și să se treacă la executarea averii acestuia prin procedura ‘’angajării răspunderii administratorului’’.

Cel mai mare transportator din Iași, dosar penal. Jaf de milioane de euro din banii pentru pensionari

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.