Un bloc din Iași dansează în toate direcțiile! Un cartier cu sute de apartamente o ia la vale

61114
blocul Globalstroinvest
blocul Globalstroinvest

@ Situație alarmantă într-una din noile zone rezidențiale ale municipiului Iași @ Nu departe de Cimitirul Evreiesc se ridică noul cartier de blocuri Oscar Rainbow pe un versant într-o continuă mișcare: strada s-a prăbușit cu un metru, rețelele de apă și canalizare s-au rupt și mai mult decat atât unul dintre blocuri s-a înclinat, s-a scufundat și de asemenea și-a schimbat poziția @ ‘’Noi am sistat eliberarea de autorizații pentru zona respectivă. În ceea ce privește blocul la care faceți referire eu știu ca nu este locuit și nu există nici un pericol’’, ne-a spus primarul Mihai Chirica @ Din partea autorităților, lucrările sunt supravegheate de de dirigintele de șantier, Iulian Nazare care a refuzat dialogul cu jurnaliștii Dezvăluirea.ro

Situația alarmantă într-una dintre noile zone rezidențiale ale municipiului Iași. Pe un versant instabil, în zona Păcurari, nu departe de Cimitirul Evreiesc s-a constatat o mișcare nefirească a versantului pe care compania Oscar  Eigo Group SRL (controlată de patronii restaurantului Oscar) a ridicat deja câteva blocuri. Din cauza mișcărilor care afectează versantul, principala cale de acces, strada profesor Nicolae Oblu s-a tasat (s-a lăsat) cu circa 1 metru (foto), rețelele de apă și canalizare s-au rupt de mai multe ori și mai mult decât atât unul dintre blocuri pare să se fi mișcat în toate direcțiile. Astfel, potrivit autorizației nr. 274 din 12.03.2018, SC Oscar Eigo Group SRL a primit aprobare pentru a construi pe o suprafață de 15.848 mp un număr de 8 blocuri cu un regim de înălțime de : D+P+3E+M, un număr total de 256 cu 1,2 și 3 camere. Situația mai gravă s-a constatat la ultimul bloc B8. În timpul unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții s-au constatat schimbări suspecte ale poziției acestui imobil, respectiv o ușoară înclinare în față (circa 4 cm), o tasare (scufundare) dar și o torsiune adică o schimbare a poziției imobilului. Inspectoratul în Construcții a dispus de urgență sistarea lucrărilor de construire. Inspectorii au permis doar continuarea lucrărilor de consolidare a terenului. ‘’Dispunem continuarea doar a lucrărilor pentru punere în siguranță a regim de urgență a fondului construit în conformitate cu soluțiile stabilite prin proiectul vizat de verificator pe baza soluțiilor stabilite de expertiza tehnică’’, au dispus inspectorii de la Inspectoratul în Construcții.

Să mai precizăm că, deși pentru acest bloc autorizația a fost obținută tot de Oscar Eigo Group SRL, imobilul a fost ridicat de SC Globalstroinvest SRL iar lucrările au fost executate de SC Euro Melana Construct SRL. Cu alte cuvinte patronii de la Oscar au cedat autorizația și terenul către SC Globalstroinvest SRL. Specialiștii Inspectoratului de Stat în Construcții (ITC) au stabilit că s-a ajuns la această situatie deoarece dezvoltatorii (Oscar Eigo Group SRL și SC Globalstroinvest SRL) nu au respectat proiectul de consolidare al versantului neexecutând toate lucrările prevăzute. ITC a mai dispus efectuarea unei expertize pentru a se stabili modificarile suferite de blocul B8 (gradele de inclinare, torsiune si tasare), dacă au fost efectate celelalte imobile construite dar și ‘’remedierea pe propria cheltuială a degradărilor apărute’’. De asemenea, în baza acestei expertize se vor dispune alte solutii tehnice de consolidare ale versantului astfel încât în final blocurile să poată fi folosite in deplină siguranță.

Amenzi cu duiumul. Dirigintele de șantier tace

În urma constatărilor efectuate recent ITC i-a amendat pe ambii dezvoltatori Oscar Eigo Group SRL și SC Globalstroinvest SRL dar și pe dirigintele de șantier care a supravegheat întreg proiectul respectiv Iulian Nazare. Acesta este desemnat de autorități să se asigure că cei doi dezvoltatori privați realizează lucrarile in conformitate cu prevederile legale de siguranță, calitate, rezistență, dacă este respectat proiectul etc. Pentru că nu și-a făcut datoria, Iulian Nazare a fost amendat de ISC cu 20.000 lei in timp ce dezvoltatorul SC Globalstroinvest SRL a incasat o amenda de 100.000 lei. Expertiza dispusă de ISC a ajuns zilele trecute la Iulian Nazare. Acesta a refuzat dialogul cu jurnaliștii Dezvăluirea.ro. Am fi vrut să-l întrebăm cât de mult s-a inclintat și s-a deplasat acest bloc (aspecte stabilite prin expertiză) și daca din punctul său de vedere, viitorii locatari ai acestui bloc dar și din cele ridicate de Oscar nu vor avea unele neplăceri. A refuzat să răspundă.

Iulian Nazare-diriginte de santier
Iulian Nazare-diriginte de santier

Primăria nu mai eliberează autorizații în zonă

Contactat de jurnaliștii Dezvăluirea.ro, primarul Mihai Chirica a spus ca a suspendat eliberarea de autorizații de construire pentru zona respectivă imediat ce au apărut problemele. ‘’Încă de anul trecut s a anulat eliberarea de autorizații de construire in zona respectivă. Am dispus un control împreună cu Inspectoratul in Construcții , multe din probleme fiind datorate tasărilor de pământ ale umpluturilor de pământ , care au deteriorat și sectoare scurte de canalizare. Au fost și cei de la ApaVital  acolo pentru a-și verifica rețelele!’’, a spus Mihai Chirica.

În ceea ce privește blocul B8 primarul a adăugat ca deocamdata nu  vede un pericol iminent atat timp cat acesta nu este locuit. ‘’Acel bloc nu este locuit și nu este conectat la rețele , practic nu este finalizat dar nu apare încă vreun pericol iminent’’, a adăugat primarul.

Citește și ‘’Nereguli mari descoperite la blocurile lui Niculiță din Copou. Cabluri electrice montate fără izolație în pereți’’.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.