Zeci de fermieri dintr-o comună iau cu asalt DNA. Primarul a trucat licitația, terenuri pentru gașca PSD

3203
Constantin Lupu si PSD
Constantin Lupu si PSD

@ Scandal uriaș în comuna Vânători din județul Iași deoarece la sfârșitul săptămânii trecute, primăria a trucat licitația pentru concesionarea a 215 hectare de pășune @ Pentru ca licitația să fie câștigată de acoliții primarului Constantin Lupu, terenurile să ajungă la susținători ai PSD, ceilalți participanți au fost păcăliți @ În anunț, s-a precizat că licitația va avea loc la Căminul Cultural în timp ce întreaga procedură s-a derulat la primărie @ Astfel, cele mai bune loturi de pășune au ajuns la pesediști

Zeci de țărani din comuna Vânători, județul Iași vor să meargă la DNA să reclame modul în care primarul comunei Constantin Lupu a trucat licitația pentru concesionarea pășunii comunale. Licitația a avut loc joi 16 mai iar primarul a vrut să dea întreaga pășune acoliților săi din PSD și altor susținători. Astfel, crescătorii de animale au fost păcăliți. Potrivit anunțului publicat în presa din Pașcani, licitația cu strigare urma să aibă loc pe 16 mai ora 12.00 la Căminul Cultural. Ori, în ultima clipă locul de organizare a licitație a fost schimbat. Oamenii primarului au știut din start că locul s-a schimbat și sau dus la primărie acolo unde au fost chemați de Lupu. Au sperat că vor fi numai ei între ei, membri PSD și susținători ai primarului Lupu și își vor împărți pășunea. Norocul a făcut să afle și ceilalți fermieri și să ajungă la timp la primărie.

Ce licitație? O golănie uriașă

Conform procedurilor legale, crescătorii de animale urmau să-și aleagă un lot din cele 40 care alcătuiau întreaga suprafața de 215 ha scoasă la licitație și propuneau o sumă anuală pe care urmau să o platească ca și redevență, taxă de închiriere. Cel care oferea prețul cel mai bun își adjudeca lotul de pășune pe care îl dorea. Nu s-a întâmplat așa. La Primăria Vânători toate plicurile cu oferte au fost puse într-un plic mai mare iar ulterior au fost anunțați câștigătorii. Fermierii au aflat că cele mai bune loturi au fost adjudecate de susținători de-ai primarului la prețuri mai mult decât convenabile. ‘’Eu țineam pășunea de 7 ani. Acum după licitația asta pășunea mea a ajuns la unul din oamenii primarului. Lui i-a dat și mai multă pășune deși are animale mai puține. Nu este corect ce s-a întâmplat’’, ne-a spus D.C unul dintre fermieri. Nu a fost nimic transparent. Fermierii nu au putut să vadă cum era și normal dacă cei care și-au adjudecat loturile au fost într-adevăr și cei care au avut oferta financiară cea mai bună. De fapt, terenurile au fost împărțite în primărie după cum a vrut primarul Constantin Lupu și gașca lui. Unul dintre cei care au fost favorizați la această licitație se numește Florin Frija și este candidat din partea PSD pentru Consiliul Local Vânători. După această așa-zisă licitație Frija a primit 7 ha de pășune pentru 12 vaci în timp ce un fermier care deține 70 de vaci a obținut numai 20 hectare de pășune. Mai trebuie precizat că licitația nu a respectat procedurile legale. Potrivit Codului Administrativ, anunţul de licitaţie se trimite spre publicare cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de data-limită pentru depunerea ofertelor. Ori în acest caz anunțul a fost publicat pe data de 7 mai (vezi foto atașat) iar așa-zisa licitație a avut loc pe 16 mai adică după 9 zile.

anunt licitatie Vânători
anunt licitatie Vânători

Se vor pierde subvențiile europene?

Pe lângă faptul că vor depune plângere la DNA Iași, fermierii din comuna Vânători sunt dispuși să conteste licitația atât pe cale administrativă cât și la instanțele de judecată. Asta înseamnă că nu vor putea încheia contractele de concesiune pentru pășune. Însă, fermierii din comuna Vânători vor pierde subvenția. Asta deoarece APIA a anunțat că cererile de plată pentru subvenția pentru pășune și animale se pot depune până pe data de 9 iunie. L-am contactat pe primarul Constantin Lupu pentru a-i cere unele lămuriri dar acesta nu ne-a trimis un răspuns. Să nu uităm că Lupu este obișnuit să ia terenurile de la oameni simpli și să le dea pesediștilor. La Gura Bâdiliței, baronul Pantazi ține abuziv terenurile oamenilor cu ajutorul lui Lupu. Vezi mai multe detalii în articolul repostat mai jos.

Jaf cu averea Bisericii și terenurile oamenilor. Primarul a dat totul grofului PSD, Pantazi de la Pașcani

Jaf la primărie: au furat 6 tone de motorină. Firmele ‘’de casă’’, băgate la înaintare. Vezi documentul

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.