Afacerea penală Spitalul Covid Lețcani. „Combinatorul PSD” omul de legătură al basarabeanului care a intermediat afacerea

2907
montaj Ostaficiuc, Popa. Arsene
montaj Ostaficiuc, Popa. Arsene

@ Datele sunt următoarele: Neamțul și Iasul au cumparat un spital Covid de 13,4 milioane euro care, daca ar fi fost functional ar fi putut salva viata celor 10 pacienti care au murit in incendiu noaptea trecuta @ Mai adaugam la aceasta faptul ca acest spital a fost cumparat din Turcia printr-un intermediar cu origini rusesti (prezentam un document in exclusivitate in acest sens) pe numele sau Vladimir Evtodiev pe care presedintele PSD Iasi, Marius Ostaficiuc il cunoaște foarte bine @ Soția lui Evtodiev lucreaza la Directia Regională de Drumuri și Poduri in subordinea directorului Ostaficiuc @ La rândul său Ostaficiuc recunoaste ca inainte de licitatia pentru cumpararea spitalului a avut o discutie cu Evtodiev @ Intr-o editie anterioara am aratat ca acest Evtodiev facuse o oferta de 10,2 milioane euro dar pana la urma CJ Iasi, condus de Maricel Popa si CJ Neamt condus de Ionel Arsene si-au asumat sa plateasca 13,4 milioane euro @ In cadrul unei conferinte de presa Maricel Popa l-a numit pe Ostaficiu, ”combinator” @ Acum, Popa sustine ca nu stia de legaturile dintre Ostaficiuc si familia Evtodiev

Zece oameni au murit carbonizați în supragalomerata sectie de Terapie Intensiva de la Spitalul din Piatra Neamt in conditiile in care Consiliul Judetean Neamt a investit partea sa de 3,2 milioane euro pentru achizitionarea unui spital nou-nouț, Spitalului Covid de la Letcani – Iasi. Acest spital a costat in total 13,4 milioane euro (diferenta a fost asigurata de CJ Iasi) dar pacientii de la Neamt nu au putut fi adusi pana acum la Iasi deoarece unitatea de la Letcani nu putea fi pusa in functiune la capacitate maxima de (250 de paturi din care cel putin 100 pentru Terapie Intensiva). Increngaturile acestei afaceri dubioasă prin suma uriașă cheltuita (13,4 milioane euro) raportat la acest rezultat catastrofal vizibil, duc spre capii PSD din Iasi și din Neamț.

Intermediarul și legătura cu Ostaficiuc, șeful PSD Iași

 

Maricel Popa si Ionel Arsene bat palma in fata spitalului Covid
Maricel Popa si Ionel Arsene bat palma in fata spitalului Covid

 

La începutul lunii aprilie a.c la inceputul pandemiei, Maricel Popa presedintele PSD Iasi si al Consiliului Judetean si Ionel Arsene liderul PSD din Neamt si de asemenea presedinte al CJ se pun de acord sa cumpere prin Asociatia Euronest un spital modular care urma sa fe amplasat pe șes la Letcani. Ceea ce nu ne-au spus cei doi la vremea respectiva este că inițial se facuse o oferta de 10,2 milioane euro pentru ca in final sa se bata palma pentru 13,4 milioane euro (vezi aici mai multe detalii). Mai mult, ceea ce nu ne-au spus Popa si Arsene este ca turcii si-au vandut spitalul printr-un intermediar cu origini transnistrene pe care Marius Ostaficiuc, presedintele organizatiei municipale a PSD si consilier judetean, in prezent candidat la Camera Deputatilor, îl cunoaște foarte bine. Sotia lui Evtodiev este in directa subordine a lui Ostaficiuc la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi. Astfel, Luminita Evtodiev este șefă de tură la Agenția de Control și Încasare a DRDP Iași (încasare rovinete, taxe garbarit etc de la vehiculele care intra in tara) de la Vama Albita. Prezentam in exclusivitate un document care arata ca turcii si-au vandut spitalul exclusiv prin intermediul lui Evtodiev.

 

Imputernicire Vladimir Evtodiev1

 

 

Ancheta DNA si colectorii de spaga

Tot in urma cu mai bine de o lună, Marius Ostaficiuc spunea cunoscuților săi ca a fost chemat la DNA București intr-un dosar deschis ca urmare a unei plangeri depuse de Maricel Popa impotriva patronului unui trus de presa din Iasi iar in discutia cu politistii si procurorii s-ar fi atins si chestiunea spitalului de la Letcani. In aceiasi perioada, Maricel Popa organiza conferinta de presa si sustinea ca niste cetateni romani au fost la Ankara la sediul firmei Global LLC, firma care a furnizat spitalul, si au cerut spaga in numele Consiliului Judetean Iasi. Popa sustinea ca nu are nici o legatura cu cei care au cerut spaga si ca a depus la randul sau o plangere la DNA. Cert este ca achizitia acestui spital face obiectul unei cercetari penale.  Intr-o editie anterioara (vezi aici) am aratat ca procurorii au cerut deja actele cu privire la achizitionarea acestui spital.

Ostaficiuc s-a razgandit, îl cunoaște pe Evtodiev

 

Marius Ostaficiuc si Maricel Popa
Marius Ostaficiuc si Maricel Popa

 

Initial Ostaficiuc ne-a spus la telefon ca nu-l cunoaste pe Evtodiev ci numai faptul ca sotia lui lucreaza la DRDP. Dupa vreo ora, Ostaficiuc a revenit cu un telefon si a admis ca il stie pe Evtodiev si mai mult decat atat a vorbit cu acesta despre licitatia privind achizitionarea spitalului de la Letcani, inainte de organizarea procedurii. „M-am intalnit o data sau de doua ori cu domnul Evtodiev. Stiu ca sotia lui lucreaza la noi la DRDP. Este adevarat, inainte de licitatie domnul Evtodiev m-a intrebat de achizitionarea acestui spital, stia ca sunt consilier judetean dar eu i-am spus ca nu mă bag. I-am spus sa aiba grija ca o asemenea afacere este strict supravegheata. Chiar cred ca sunt unele dedesubturi in legatura cu achizitionarea acestui spital dar eu nu am nici o legatura. Daca cei de la DNA ma vor intreba de spital, le voi spune adevarul”, a spus Marius Ostaficiuc.

Popa: „Nu stiam de legatura dintre Ostaficiuc si Evtodiev”

In timpul campaniei pentru alegerile locale, Maricel Popa spunea despre Marius Ostaficiuc ca este un ”combinator” (vezi aici). ” A venit sa-i dau parterul de la Teatrul Luceafarul, mai avea niste interese imobiliare prin Copou, pe la Casa Calaului sa concesionez un teren. Voia si terenul de pe Sararie unde se va face Biblioteca Judetean Gheorghe Asachi. De aceea i se spune Ostaficiuc combinatorul”, a mai spus Maricel Popa.

Acum, Maricel Popa sustine ca nu stia de lagaturile dintre Ostaficiuc si Evtodiev. „Sincer nu am stiut ca sotia domnului Evtodiev lucreaza in DRDP in subordinea lui Ostaficiuc si ca se cunosc. Eu am stat departe de licitatia pentru spital, in comisie au fost specialistii din spitale. Sincer nu vad cum domnul Ostaficiuc ar fi putut influenta ceva la aceasta achizitie. Daca asi fi facut ceva dubios i-asi mai fi penalizat pe turci cu 2,7 milioane euro pentru intarziere? Le-am platit numai vreo 10 milioane euro din 13,4 milioane si asta pentru ca i-am penalizat”, a spus Maricel Popa.

Au mai deschis cu chiu cu vai un salon

Un număr de 6 pacienți care au putut fi salvați din incendiul de la Spitalul din Neamț au fost adusi astazi la Spitalul de la Letcani care cu chiu cu vai a mai reusit sa deschida azi inca un salon pentru Terapia Intensiva. Asta deoarece, dupa cum am aratat in editiile anterioare din momentul in care a fost receptionat acest spital au aparut tot felul de disfunctionalitati, ba nu mergeau statiile de oxigen, ba nu merge instalatia pentru caldura etc. „Am mai dat in folosinta inca 6 paturi la Terapie Intensiva pentru cei de la Neamt. Acum avem, 18 paturi si sunt ocupate 16. Mai mult de 18 paturi nu putem folosi fara o rezerva de oxigen, fara stocator. Avem nevoie de un stocator de 15.000 de litri”, a spus Carmen Dorobat.

Cu toate acestea Maricel Popa a precizat astazi ca spitalul a functionat intotdeauna cum trebuie si ca nu a fost folosit la capacitate maxima din motive electorale.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.