Casa din judetul Iasi lovita de un meteorit. Galerie Foto

5670
montaj Silviu Gurlui, fragment de meteorit
montaj Silviu Gurlui, fragment de meteorit

@ Silviu Gurlui, cunoscutul activist pentru mediu si profesor la Facultatea de Fizica din Iasi a anuntat ca ieri in jurul orei 14.00 un alt meteorit a cazut in judetul Iasi @ ‘’A fost din nou un meteorit, directia de cadere ar fi fost Scanteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voinesti’’, a aratat ieri Silviu Gurlui, intr-o postare pe Facebook @ Acesta a mai aratat ca a recuperat doua fragmente de meteorit care au cazut peste o casa din satul Ipatele, comuna Ipatele

Silviu Gurlui, cunoscut activist pentru mediu iesean s

i profesor la Facultatea de Fizica de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza a anuntat ieri pe Facebook ca in judetul Iasi, in jurul orei 13.15 in judetul Iasi a cazut un nou meteorit. Silviu Gurlui a mai aratat ca bubuitura produsa de intrarea meteoritului in atmosfera terestra s-a putut auzi din municipiul Iasi, cartierul CUG, traiectoria de cadere fiind pe deasupra comunelor Scanteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa-Voinesti. ‘’Se pare ca avem un nou fragment (de meteorit, etc) cazut in Iasi! Vedeti imaginea alaturata! Cu un an in urma deasupra Iasului un meteorit se dezintegra la mare inaltime si a produs un zgomot puternic pe o raza de cel putin 80 Km. Astazi, se pare ca s-a intimpla din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iasi, s-a resimtit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. In perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. casele/cladirile nu ar fi vibrat atit de tare dar pe acoperisul unei case au fost recuperate bucati de rocă „negricioase, una prezintă irizatii argintii, friabile” – dupa cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmeaza sa le preiau si sa le investighez’’, se arata in prima postare, facuta pe acest subiect in urma cu 16 ore de Silviu Gurlui.

Doua fragmente au cazut peste o casa

Acesta s-a deplasat dupa aceea in orasul Negresti din judetul Vaslui pentru a recupera doua din fragmentele meteoritului care ar fi cazut pe acoperisul unei case din satul Ipatele din comuna cu acelasi nume din judetul Iasi. De pe acoperis au ricosat intr-un copac. Pagubele nu sunt mari deoarece dupa cum se poate vedea si din fotografii, fragmentele sunt mici, amandoua incap intr-o palma. ‘’Cele doua corpuri se afla la mine pentru analize specifice. Ciprian Ifteme (prietenul – n.r) mi-a spus ca cele doua corpuri au lovit violent acoperisul, au ricosat apoi intr-un copac aflat in imediata vecinatate, ele regasindu-se apoi, linga casa, pe sol. Dupa zgomotul puternic de la impactul cu acoperisul a urmat zgomotul undei de soc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal intre cele doua evenimente. Dupa aparente, pare un corp tip meteorit care s-a descompus in atmosfera si apoi fragmentele s-au raspindit spre localitatea Ipatele. In afara de cele doua corpuri, deocamdata nu mai sunt gasite alte fragmente. Doar dupa analize fizico-chimice detalitate am putea sa confirmam originea si caracteristicile corpurilor’’, a mai spus Silviu Gurlui.

Tot Silviu Gurlui a anuntat anul trecut pe 9 iulie ca un alt meteorit s-a dezintegrat deasupra municipiului Iasi.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here