Hotelul Moldova a fost „amanetat” la sfârșitul lui 2020. Proprietarii au incasat sume uriașe

2243
Hotel Moldova
Hotel Moldova

@ Simbol al Iasului modern, construit de regimul comunist incepand cu anul 1974, Hotelul Moldova nu a avut parte de investitii pentru modernizare dupa Revolutie @ Cu toate acestea, la sfarsitul anului trecut noii proprietari  nu au ezitat sa gajeze hotelul la o bancă comercială pentru a face rost de bani

Construit de regimul comunist incepand cu anul 1974, Hotelul Moldova una dintre cladirile simbol ale Iasului modern nu a avut parte de investitii pentru modernizare din partea noilor sai proprietari ”capitalisti” in schimb acestia nu au ezitat sa se foloseasca de valoarea imobilului pentru a garanta la banci obtinerea unor lichiditati. Astfel, actualul proprietar al Hotelului Moldova din Iasi este compania Unita Turism Holding, proprietatea omului de afaceri german Joseph Goschy. Astfel, in cursul anului trecut, Hotelul Moldova a fost gajat la banci pentru obtinerea unor credite de catre proprietarul Unita Turism Holding. Este vorba despre doua credite ambele contractate de la Unicredit Bank SA. Astfel, primul gaj asupra hotelului a fost instituit in luna mai anul trecut in baza unui contract de ipoteca din data de 29.05.2020 suma imprumutata fiind 3.000.000 lei. Pentru acest credit s-a garantat atat cu cladirea hotelului cat si cu terenurile aferente. Ultimul gaj a fost instituit cu cateva zile inainte de Craciun in baza unui contract de credit incheiat la data de 18.12.2020  suma imprumutata fiind de 1.349.731 lei. In total, hotelul a fost gajat pentru doua credite care insumeaza 900.000 euro. Creditele au mai fost garantate si cu veniturile din chirii, unul dintre chiriasi fiind Raiffeisen Bank. Nu exista indicii ca banii vor fi investiti in vederea modernizarii acestei unitati hoteliere. Asta deoarece nu s-a solicitat o autorizatie de la primarie in acest sens.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

  1. Don. Costica! …prima vodka Poloneză, am băut-o la hotel Moldova în anul 1984 (la 2 (doi) ani după ce a fost construit) deși nu eram ”major” DAR arătam de 18 ani…!

    ”Pe lângă fostele hoteluri „Traian” şi „Continental”, rămase după război, se înălţau cele două mari complexe turistice cu dotări moderne: „Unirea” (1969) şi „Moldova” (1982), destinate să găzduiască miile de oaspeţi din ţară şi din străinătate, sosiţi în oraşul legendelor. Lor li se adăuga faimoasa Bolta Rece, părăsită în anul 1902 şi rezidită în 1966, Hanul „Trei Sarmale”, refăcut în 1972, Motelul „Bucium” ridicat pe locul fostelor băi de la Repedea şi marele Complexe turistice de la Ciric şi Dorobanţi, în 1970.”

    sursa: http://curierul-iasi.ro/cum-s-a-schimbat-iasul-in-comunism-7023

    Cu respect – Teo F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.