Lovitură de teatru, în cazul unui primar acuzat de DNA! Uite ce decizie au luat judecătorii ieşeni!

1302
Catalin Martinus
Catalin Martinus

@ Lovitură de teatru, în cazul unui primar acuzat de DNA! @ Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au decis încetarea procesului penal în dosarul lui Cătălin Martinuş, primarul din comuna Dobrovăţ @ Iniţial, acesta fusese condamnat cu suspendarea executării pedepsei

Lovitură de teatru, în cazul unui primar acuzat de DNA! Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au decis încetarea procesului penal în dosarul lui Cătălin Martinuş, primarul din comuna Dobrovăţ.

„Instanţa respinge, ca nefondat, apelul promovat de apelanta parte civilă. Admite apelurile inculpaţilor. Dispune încetarea procesului penal în cazul lui Ionel Cîşlaru, Ştefan Ursanu, persoană juridică Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Dobrovăţ, persoană juridică Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Dobrovăţ, Gaby Pătlăgică, Cătălin Iulian Martinuş, ca urmare a împlinirii termenului prescripţiei generale a răspunderii penale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. Definitivă”, au afirmat ieri judecătorii ieşeni.

Primarul acuzat de DNA, pedepsit la prima instanţă

În iulie 2020, Tribunalul Iaşi îl condamna la 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendare, pe Cătălin Martinuş, primarul comunei Dobrovăţ, în dosarul în care acesta, împreună cu alţi funcţionari, a fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene.

În acelaşi dosar, Gaby Pătlăgică a primit iniţial o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare, cu suspendare, Ionel Cîşlaru – 1 an şi 6 luni, cu suspendare, Ştefan Ursanu – 1 ani şi 10 luni, tot cu suspendare. O funcţionară pe nume Aglaia Bănică a fost achitată.

 

Ce au spus procurorii DNA despre Cătălin Martinuş

 

În noiembrie 2015, DNA îi trimiterea în judecată pe inculpaţii din acest caz.

„În perioada 2008 – 2009, inculpatul Cătălin Iulian Martinuș, în calitate de primar al comunei Dobrovăț, județul Iași, și reprezentant al Asociațiilor Crescătorilor de Ovine și Taurine, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a falsificat cu prilejul întocmirii mai multe documente, prin atestarea de fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, care, ulterior, au fost depuse Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași în scopul obținerii pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene cu titlul de subvenție. În același scop au fost depuse la APIA Iași și două contracte de comodat încheiate de inculpatul Martinuș cu președinții celor două asociații de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosință cu titlu gratuit, o suprafață de 322,40 ha din pășunea comunei Dobrovăț (teren aflat în domeniul privat al comunei Dobrovăț, județul Iași), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local”, au spus procurorii anticorupţie ieşeni.

Conform anchetatorilor, în realizarea acestui mecanism infracțional, Martinuș ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați, care fie au falsificat și pus la dispoziția celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Gaby Pătlăgică), fie au depus la APIA mai multe acte conținând mențiuni nereale necesare obținerii subvențiilor (inculpatul Ionel Cîșlaru). Oamenii legii au adăugat că s-ar fi creat un prejudiciu de 149.310 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.