Șefa Tribunalului despre cum s-a cocoțat cu toate pilele pe funcții de șefi la BEJ. ‘’N-aveți ce-mi face’’

3151
judecător Oana Dămian presedinte Tribunalul Iași
judecător Oana Dămian presedinte Tribunalul Iași

@ Așa-zisa tragere la sorți care a avut loc la Tribunal, prin care ca toți secretarii de comune au fost înlocuiți cu magistrați și grefieri a fost de fapt făcută de un soft @ Un soft controlat de un specialist IT angajat la Tribunal, în subordinea președintei Tribunalului, Oana Damian @ Acest soft a făcut ca Oana Damian să fie desemnată președinte al Biroului Electoral Județean în condițiile în care au fost alți 5 magistrați care și-au manifestat dorința de a ocupa această funcție @ Același soft a făcut ca toți juriștii și secretarii care au dus greul în celelalte scrutinuri electorale să fie înlocuiți cu grefieri @ Din cauza acestei fraude controlată informatic, anul acesta vor fi primele alegeri în care 90 la sută dintre primarii din comunele și orașele din județul Iași vor plăti diurne șefilor circumscripțiilor electorale @ Asta deoarece ‘’softul’’ Oanei Damian a înlocuit specialiștii locali, juriști,  secretarii de consiliu etc. cu grefieri care trebuie să se deplaseze și pânâ la 100 km depărtare, în comunele în care au fost repartizați @ În această golănie este implicată și filiala din Iași a Agenției Electorale Permanente, condusă mai nou de Daniel Gache @ Verișoara acestuia, Nadia Ispir a fost desemnată membru în Biroul Electoral Județean @ La ‘’tragerea la sorți’’, soțul acesteia a fost desemnat locțiitor al circumscripției Grajduri

Așa-zia tragere la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție (comune, orașe și municipii), pentru alegerile locale de pe 9 iunie a.c a fost făcută de fapt de un soft achiziționat și controlat de președinta Tribunalului Oana Dămian și subordonațiii săi. Softul minune a făcut astfel încât cei care au organizat această mascaradă pe care ei o numesc în continuare tragere la sorți să ocupe cele mai bune funcții remunerate în cadrul procesului electora de pe 9 iunie. Astfel, ‘’softul’’ a desemnat-o pe Oana Dămian pe funcția de președinte al Biroului Electoral Județean în condițiile în care alți 5 magistrați de pe raza Curții de Apel Iași și-au manifestat intenția de a ocupa această funcție. De asemenea, procesul a fost organizat și Corina Grigore, vicepreședinte al Tribunalului Iași care de asemenea și-a asigurat un post de șef de circumscripție în cea mai apropiată localitate de municipiul Iași, la Holboca. Am întrebat-o ieri, pe Oana Dămian la sediul Biroului Electoral Județean dacă există vreo înregistrare video cu ședința  ‘’tragerii la sorți’’ de pe data de 12 aprilie și dacă la repartiție softul folosit a fost setat să țină cont de criteriul proximității domicilului a celor desemnați să conducă circumscripțiile. ‘’Repartiția a fost făcută de un soft achiziționat de Tribunal. Nu deținem o înregistrare video sau audio a ședinței. Criterul proximității domiciliului nu a fost o prioritate’’, a spus Oana Dămian.

Tocmai din motive economice, Legea prevede că au prioritate specialiștii locali la repartizare. Astfel, se pot folosi specialiștii din comune, juriști sau secretari pentru ca primarii să nu mai suporte cheltuieli de deplasare și alte diurne. Dar, pentru că au trebuit rezolvați toți grefierii cu pile, funcționari din prefectură și neamurile lor precum și rubedeniilor celor de la Autoritatea Electorală, acum care 90 la sută dintre primarii din comunele și orașele din județul Iași vor plăti diurne șefilor circumscripțiilor electorale. Practic din cele 98 de  unități administrative ale județului Iași, din care două municipii, trei orașe și 93 de comune, numai în 5 (Rugionoasa, Grajduri, Cucuteni, Țuțora și Stolniceni-Prăjescu) au fost repartizați, specialiști locali, adică secretari. Restul funcțiilor de conducere din circumscripții sunt ocupate de magistrați, grefieri, funcționari din prefectură și neamurile acestora dar și nemuri ale celor de la AEP.

Și-au împărțit funcțiile între ei

La așa-zisa tragere la sorți au fost invitați reprezentanți ai prefecturii, partidelor politice, ai societății civile, pres etc. Jumătate dintre cei care au participat la acest proces de reparizare, incluzând aici și pe Oana Dămian și Corina Grigore și-au rezolvat câte un post pentru ei sau rubedeniile lor. Prefectura Iași a avut și doi reprezentanți la așa-zisa tragere la sorți pe juristele Daniela Costandache și Anca Crăciun. Cu această ocazie,  Daniela Constandache și-a asigurat un post, va fi președinte aproape de Vaslui, în comuna Drăgușeni. La fel și Anca Crăciun care a obținut postul locțiitor la Ipatele și impreună cu fiica Danielei Constandache, Ingrid Luca (consilier juridic la Movileni) ‘’garantează’’ pentru legalitatea desfașurării alegerilor în comuna menționată.

Cu complicitatea AEP Iași, condusă de ginerele unui baron corupt

Daniel Gache
Daniel Gache

Această fraudă s-a făcut cu complicitatea Autorității Electorale Permanenta- filiala Iași, condusă de vreo două luni de Daniel Gache, ginerele fostului președinte al CJ Vaslui, Vasile Mihalache, trimis în judecată de DNA pentru corupție și condamnat pentru abuz în serviciu. Nadia Ispir, desemnată de Autoritatea Electorala Permanentă Iași să faca parte din Biroul Electoral Județean și-a rezolvat la rândul său soțul cu un post. Adrian Ispir Boltea a fost desemnat locțiitor la Grajduri, alături de secretara de la Grajduri. Întrebat ce părere are despre repartiția făcută de Tribunal, Gache  ‘’s-a dat lovit’’. ‘’Pe mine nu mă interesează ce fac alte instituții. Să știți că avem multă treabă. La revedere’’, a spus Daniel Gache.

Dămian: ‘’Nu există sancțiune’’

Un număr de 7 specialiști, juriști și secretari ai comunelor au depus contestație la BEJ, invocând criteriul proximității domiciliului. Secretarii au contestat faptul că fost înlocuiți cu grefieri care vin și de la 100 km distanță. După cum am spus mai sus dacă s-ar fi păstrat tradiția repartizării secretarilor ce șefi de circumscripții statul ar fi făcut economii considerabile. Unul dintre cei care au contestat este secretarul de la Scânteia. Acesta locuiește în Scânteia și în locul său a fost adus un grefier de la Curtea de Apel Iași. Evident, Oana Dămian și oamenii săi din BEJ au respins contestația folosind un argument stupefiant. ‘’Reținând faptul că în ceea ce privește nerespectarea criteriului apropierii domiciliului sau reședinței prevăzut de dispozițiile art.26 alin.5 din Legea 115/2015 nu este instituită o sancțiune care să conducă la nulitatea operațiunii de desemnare în condițiile asigurării priorității respectiv repartizării aleatorii…se respinge contestația formulată de domnul’’, se arată în decizia de soluționare a contestației.

Prin urmare chiar dacă s-a făcut o nedreptate, o ilegalitate, un abuz se merge mai departe pentru că Legea nu prevede sancțiune. Cu alte cuvinte, Dămian ne-a le-a spus contestatarilor  ‘’nu aveți ce să-mi faceți, rămâne așa’’. La finalul unei discuții de circa un sfert de oră, purtată ieri la sediul BEJ Iași, cu jurnalistul Dezvăluirea.ro, Oana Dămian a părut deranjată de subiectul scandalos al repartiției și a concluzionat. ‘’Procedura a fost corectă. Pe mine nu mă interesează decât ca la final să spună că nu au fost probleme, că alegerile au fost corecte’’, a spus Oana Dămian.

Secretari din îngreaga țară se revoltă

Dan Carlan
Dan Carlan

Contactat telefonic, Dan Cârlan, președinte Corpul Profesional al Secretarilor Generali ai Comunelor din România a spus că organizația pe care o conduce a inițat demersuri pentru a elimina bătaia de joc făcută de tribunale la repartițiile șefilor de circumscripții. ‘’ Constatăm practic în toată țara, nu numai în județul Iași, faptul că articolul 26(5) din legea electorală este abrogat în fapt, deși este în vigoare. Cu magistrații nu sunt probleme, au prioritate prin lege, toți care se înscriu sunt desemnați până se termină persoanele sau locurile. În schimb, în etapa a doua, unde criteriul expres din lege este apropierea de domiciliu. Autoritatea Electorală Permanentă, cea care întocmește lista juriștilor care se trag la sorți după magistrați, și-a bătut joc și de oameni și de lege. Mai mult nu spun acum. Am început un demers în acest sens, o să-l continuăm la nivel național până când se va remedia această bătaie de joc, măcar pentru viitor. Repet, AEP este 100% răspunzătoare pentru nerespectarea flagrantă a propriilor responsabilități. Pentru fiecare birou electoral comunal, Tribunalul trebuia să aibă de la AEP lista tuturor juriștilor cu domiciliul sau reședința apropiată de acea comună, la o distanță prestabilită, dar aplicabilă absolut tuturor, dintre care să se facă tragerea la sorți. Pentru că așa scrie în lege. Și așa va trebui să fie pe viitor’’, a spus Dan Cârlan.

Mai multe detalii despre această ‘’bătaie de joc’’ de la Iași puteți citi în articolul repostat mai jos.

Privilegii fără limite pentru pilele din Justiție. Rudele magistraților și grefieri pe cele mai bune posturi în birourile electorale

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.