Teapa uriasa la Green Park. Cele 8 milioane de euro au disparut in paguba locatarilor

5236

@ Locatarii blocurilor din cartierul Green Park au sperat ca-si vor recupera banii din vanzarea cu 8 milioane de euro a cartierului de blocuri @ Acestia aveau de incasat 356.687 lei dar nu au primit nici un leu @ Locatarii s-au plans de acest lucru judecatorilor dar nu au avut castig de cauza

Uniti intr-o asociatie de proprietari, locatarii, dar mai corect spus proprietarii de apartamente din cartierul Green Park, aflat la marginea municipiului Iasi, in zona Tatarasi-Venetia, au sperat ca vor recupera niste bani din vanzarea la licitatie a ansamblului rezidential. Desi, cartierul de blocuri a fost vandut la licitatie, in luna ianuarie a.c cu 8 milioane euro, proprietarii de apartamente nu s-au ales cu nimic. Asta in conditiile in care acestia aveau de recuperat de la dezvoltator nici mai mult nici mai puti decat 356.687 lei. Suma este trecuta si in tabelul creantelor intocmit de lichidator pentru dezvoltator si anume SC Future Investitii Imobiliare SRL si reprezinta unele investitii promise si nerealizate in ansamblul rezidential, amenajari interioare, cheltuieli cu retele de utilitati etc. Pentru ca dupa impartirea celor 8 milioane euro, oamenii nu s-au ales cu nimic acestia au depus o contestatie la Tribunalul Bucuresti, instanta desemnata sa se ocupe de dosarul de faliment al SC Future Investitii Imobiliare SRL. In cererea adresata instantei locatarii au aratat ca lichidatorul a preferat sa-si incaseze onorariul urias (peste 10 miliarde lei vech) si alte cheltuieli de procedura si nu i-a luat deloc in calcul la impartirea banilor. Pe data de 18.05.2018, judecatorii Tribunalului Bucuresti au respins contestatia Asociatiei de Proprietari Green Park pe motiv ca a fost depusa prea tarziu. Zilele trecute hotararea a si fost comunicata locatarilor.

Cum s-au imparit 8 milioane de euro

Reamintim ca in editia din 11 februarie 2018, in articolul cu titlul “Cartier de blocuri vandut la licitatie cu 8 milioane euro. Sute de romani au luat teapa”, ziarul on line www.dezvaluirea.ro, a prezentat detalii ale contractului de vanzare-cumparare incheiat intre SC Inter-Doga SRL si lichidatorul judiciar al Future Investitii Imobiliare SRL si anume lichidatorul judiciar al Maestro SPRL. Astfel, au fost vandute prin licitatie 6 blocuri deja construite pe o suprafeta de teren de aproape 5 hectare (mai exact 48.307 mp). In total au fost vandute un numar total de 181 de apartamente, situate in toate cele 6 blocuri, 15 garaje si 194 de boxe si mai multe parcari subterane. Cu toate ca dupa cum s-a vazut mai sus, cartierul a fost vandut cu 8 milioane euro, nici Asociatia de Proprietari dar nici cei 110 creditori persoane fizice care au platit avansuri catre Future Investitii Imobiliare SRL pentru a cumpara o locuinta si nu si-au primit apartamentele deoarece firma a dat faliment, nu au primit nici acum nici un ban. Cu alte cuvinte din cei 8 milioane euro, simpli cetateni nu au obtinut nici un leu, banii fiind impartiti de „cei mari”. Din cei 8 milioane euro Banca Nationala a Greciei reprezentata de Banca Romaneasca a primit 16.352.435 lei adica 3,6 milioane euro iar Banca Romaneasca a primit 18.982.046 lei adica 4,2 milioane euro. Cu diferenta de bani au fost achitate o serie de facturi si s-a platit onorariul lichidatorului care este de 1.051.201 lei la care s-au adaugat inca 23.000 si inca 1.000 euro reprezentand alte servicii”. In momentul in care a dat faliment SC Future Investitii Imobiliare SRL avea datorii totale de 112.159.237 lei adica circa 24,3 milioane euro iar creditorii garantati sunt Banca Nationala a Greciei-6,059 milioane euro, Banca Romaneasca SA- circa 8 milioane euro, Inter Doga SRL-66.927.040 lei. Future Investitii Imobiliare SRL a intrat oficial in insolventa la data de 14.06.2012 in urma cererii depuse de Banca Romanesca SA. In spatele afacerii Green Park se afla firme inregistrate in offshoruri din Cipru si Insulele Virgine Britanice cum ar fi Utl Universell Trade Ltd si Luzex Development Ltd dar si cetateni israelieni cum ar fi Ygal Moshe Zohar, compania cu sediul in Romania fiind infiintata inca din anul 2005. Future Investitii Imobiliare SRL a obtinut in anul 2006, de la Primaria Iasi, o autorizatie de construire pentru 16 blocuri turn cu o inaltime intre 8 si 12 etaje dar pana in anul 2009 a construit doar 6 blocuri.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.