Lupul de strajă la oi! Paznicul statului la braconaj cu caprioare in portbagaj

7604

@ In urma  cu doua zile politistii de frontiera au prins la Ungheni un individ care avea  in portabaj si pe bancheta din spate trei caprioare din care una era impuscata @ Potrivit mai multor surse din Politie, braconierul era nimeni altul decat Constantin Titibaica, paznicul fondului de vanatoare nr.29 Tutora, concesionat de la stat de Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din  judetul Iasi, entitate condusa ca presedinte de Gabriel Surdu si Nae Mandru ca si director @ Practic acest Titibaica este plătit sa pazeasca vanatul iar el in loc sa protejeze animalele le impusca ilegal

O faptă de mare gravitate a fost descoperită de polițiștii de frontieră ieșeni in urmă cu doua zile. Acestia au  prins un braconier care avea într-o  masina, un Mitubishi de teren, trei caprioare  pe care le ”recoltase”’ ilegal din fondul cinegetic  din padurea Turora, aflat in proprietatea statului roman. Grav este ca personajul prins la braconat este paznicul de vanatoare al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din judetul Iasi, entitate condusa in calitate de presedinte de Gabriel Surdu si de Nae Mandru in calitate de director. AVPS reprezentata de cei doi ilustri ieseni a concesionat acest domeniu de vanatoare de la statul roman si s-a obligat prin contract sa protejeze animalele si sa se asigure  ca acestea nu vor fi vanate decat in conditiile Legii. Mai facem precizarea ca animalele dintr-un fond de vanatoare sunt bun public de interes national.

Titibaica paznic la oi

Astfel, potrivit unor surse din Ministerul de Interne, a fost prins la  braconat  chiar paznicul de vanatoare de pe fondul nr.29 Tutora, adica Constantin Titibaica. Acesta isi  incaseaza  salariul lunar pentru a pazi vanatul. „In data de 12 februarie a.c., în jurul orelor 20.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, au oprit în localitatea Ungheni, un autoturism de teren marca Mitsubishi, în care se aflau două persoane, ambii cetăţeni români. Polițiștii de frontieră au descoperit pe bancheta din spate a autoturismului o căprioară care avea trei plăgi prin împuşcare şi o armă de vânătoare, iar în bena acoperită a autovehiculului alte două căprioare vii”, se arata intr-un comunicat emis de Politia de Frontiera Iasi.

Nae Mandru se  da bolnav. Surdu nu raspunde

Este mai mult decat evident ca Titibaica a incalcat cel putin  vreo doua legi, Legea Vanatorii, Legea privind regimul armelor si munitiilor etc. Se poate citi  in  comunicatul Politiei de Frontiera ca animalul ucis avea trei plagi impuscate.  Asta inseamna fie ca a tras cu alice, ceea ce este ilegal, deoarece este permisa vanarea capriorului doar cu glont fie a tras trei gloante ceea ce la fel, nu este in regula. Avand in  vedere gravitatea situatiei am incercat sa-l contactam telefonic pe Gabriel Surdu care nu a raspuns. Am dat in cele din urma de Nae Mandru si l-am intebat ce masuri va lua in cazul lui Titibaica care a fost prins la braconaj. „O sa vedem luni. Sunati-ma luni, ca acum sunt in spital”, a spus Nae Mandru.

Sa mai precizam ca din cele 55 de fonduri de vanatoare din judetul Iasi un numar de 27 sunt concesionate de Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din judetul Iasi

Dosar penal pentru braconaj

Paznicul de vanatoare a fost condus la sediul Politiei de Frontiera  unde a prezentat trei autorizatii nominale de vanatoare. Acestea  nu puteau fi folosite de el in nici un caz pentru a lua din padure cele trei caprioare deci le-a prezentat degeaba. „În cadrul primelor verificări poliţiştii de frontieră au stabilit ca arma de vânătoare şi  vânatul aparţin pasagerului autovehiculului, un cetăţean român  în vârstă de 49 de ani. Având în vedere cele constatate, a fost luată măsura conducerii persoanei în cauză şi a autoturismului la sediul Sectorului P.F. Iaşi. Cu ocazia cercetărilor efectuate,  bărbatul  a prezentat, ca justificare pentru braconarea celor trei exemplare de căprior, trei autorizaţii de vânătoare emise pe numele altor persoane. In cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “braconaj”, arma de vânătoare şi cartuşele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar cele trei exemplare de căprior în valoare de 28.500 lei au fost predate către AVPS Iaşi”, se mai arata in  comunicatul Politiei de Frontiera.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.