Seful APIA Iasi amendat personal cu 1,5 miliarde pentru plati ilegale. Banii, la firma lui Maricel Popa

4918

@ Plata unor sume de bani catre firma liderului PSD Iasi, Maricel Popa a atras atentia Curtii de Conturi care a decis ca sumele sa fie imputate sefului APIA Iasi @ Banii trebuie achitati acum din  bugetul personal al directorului APIAi @ Directorul APIA, Sergiu Jitareanu a atacat in justitie raportul

Seful APIA Iasi bun de plata.  Problema este ca ”suma de plata” este suficient de mare 143.533 lei iar banii nu trebuie achitati din  bugetul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) ci din veniturile personale ale directorului. Asta  deoarece Curtea de Conturi i-a imputat o serie de plati nejustificate catre Constructii Feroviare Moldova (CCF Moldova), companie care face parte din grupul de firma patronat  de Maricel Popa, presedinte al PSD si al Consiliului Judetean Iasi. In anul 2017, Curtea de Conturi a  verificat APIA Iasi si a constatat o serie de  nereguli. Printre acestea se numara si o serie de cheltuieli legate de plata unor sume de bani sub forma de chirie pentru o cladire inchiriata de APIA de la  SC Constructii Feroviare Moldova SA. Este vorba despre cladirea care se afla la baza pasarelei pietonale Alexandru cel Bun-Gara (foto). APIA structura centrala a inchiriat de la Constructii Feroviare Moldova SA, in anul 2006, acest spatiu in suprafata de circa 500 metri patrati pentru functionarea agentiei de la Iasi. Doi ani mai tarziu, in anul 2008, APIA – structura centrala transmite APIA Iasi sa preia responsabilitatea inchirierii sediului, contractul incheiat in 2006 fiind deja expirat. Ulterior, APIA Iasi a negociat cu SC CCF Moldova SA un pret de 15 euro mp/luna pentru birouri si 25 lei mp pe luna pentru parcare. Contractul de inchiriere nu a fost incheiat iar intre timp APIA Iasi a trimis o serie de solicitari catre Primarie, Consiliul Judetean, Prefecturii sa puna la dispozitie un sediu pentru functionarea Agentiei de Plati. Solicitarile au ramas fara rezultat si cu toate acestea APIA Iasi a continuat sa ocupe spatiul aflat in proprietatea SC CCF SA.

S-au mutat si nu au mai platit

APIA a ocupat spatiul societatii comerciale fara vreun contract pana in anul 2011 cand Ministerul Agriculturii i-a pus la dispozitie un nou sediu. Din anul 2008 si pana in anul 2011, SC CCF SA a somat APIA sa plateasca pentru folosinta spatiului dar institutia a transmis ca nu are bani. In plus in toti acesti ani APIA Iasi a facut catre structura centrala o serie de adrese prin care a solicitat bani de chirie, cereri care nu au primit un raspuns pozitiv. In cele din urma, APIA Iasi semneaza cu SC CCF SA, in aprilie 2011 un proces verbal de eliberare a spatiului document folosit de societatea liderului PSD pentru a da in judecata Agentia de Plati. Printr-o sentinta ramasa definitiva la sfarsitul anului 2015, APIA este executata silit de SC CCF SA si este obligata sa plateasca firmei liderului PSD nici mai mult nici mai putin decat 613.567 lei din care 595.924 lei reprezinta contravaloarea chiriei si dobanzi pentru neplata la timp a acesteia iar diferenta sunt cheltuieli de judecata si de executare silita.

Ce s-a platit ilegal

Curtea de Conturi a considerat ca din suma totala de 613.567 lei platita firmei lui Maricel Popa,  sefilor de la APIA trebuia sa le impute nici mai mult nici mai putin decat 143.533 lei reprezentand dobanzi pentru neplata la timp a chiriei, cheltuieli de judecata si de executare. Actualul sef al APIA Iasi, Sergiu Jitareanu a atacat in justitie raportul Curtii de Conturi dar zilele trecute, printr-o decizie definitiva pronuntata de Curtea de Apel Iasi a pierdut definitiv procesul (vezi aici). Problema este ca aceasta ”creanta” catre firma lui Maricel Popa s-a nascut si a fost platita in mandatele a doi directori de la APIA Iasi, si anume Paul Kmen si Sergiu Jitareanu. Institutia urmeaza sa stabileasca cat va suporta fiecare din bugetul personal ”amenda” de 143.533 lei aplicata de Curtea de Conturi.

Plati ilegale si catre mii de fermieri

Reamintim ca prin acelasi raport intocmit de Curtea de Conturi s-a constatat ca APIA Iasi a platit ilegal si subventii catre fermieri in baza unor cereri si dosare completate gresit sau incomplete. In baza acestei constatari a inspectorilor Curtii de Conturi, APIA Iasi a fost nevoita sa reevalueze cira 100.000 de dosare de plata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.