Fraudă ingenioasă: cum a furat un transportator 6 milioane lei de pe vii și de pe morți

1320
Gheorghe Voion-Voion Trans
Gheorghe Voion-Voion Trans

@ Fiscul ieșean a mai descoperit un alt transportator care a înșelat statul încasând subvenții de peste 1 milion de euro susținând că a transportat pensionari când de fapt ‘’călătorii’’ erau decedați în momentul efectuării curselor @ Este vorba despre firma Voion Trans, patronată de Gheorghe Voion @ În baza unor documente false firma lui Gheorghe Voion a încasat necuvenit de la bugetul de stat suma totală 4.145.591 lei @ În urma acestui control, Fiscul a depus plângere penală

Încă un transportator care a jefuit statul încasând ilegal sume uriașe din fondurile alocate pentru subvenționarea călătoriilor efectuate de pensionari. După Constantin Samson de la Samson Internațional sau Dumitru Mandachi de la Auto Balmir, Direcția Regională de Finanțe a constatat că și Gheorghe Voion de la firma Voion Trans SRL a fraudat bugetul de stat încasând subvenții în numele unor persoane care de fapt erau decedate în momentul în care au ‘’călătorit’’. Firma Voion Trans operează pe traseele Iași – Bicaz- Oradea, Iași – Horlești prin Miroslava, Iași-Coarnele Caprei etc. Controlul a fost finalizat recent și au fost verificate deconturile transmise de Voion Trans către Ministerul Transporturilor pentru încasarea subventiilor aferente perioadei 2015-2019. Înainte să trecem mai departe trebuie să precizăm că statul decontează 50 la suta din prețul călătoriilor pentru pensionari. Aceștia primesc cupoane pe care le prezinta transportatorilor în momentul în care încep călătoria. Ori, Fiscul a constatat că Voion Trans a înscris  în deconturi cupoane ale unor persoane care au decedat sau cupoane care nu au fost tipărite de Casa Națională de Pensii. ‘’Societatea Voion Trans a înscris în deconturile centralizatoare lunare transmise Ministerului Transoorturilor un număr de 137.314 cupoane talon de călătorie ce aparțin unor persoane care nu au fost transportate, acestea fiind decedate sau a căror drepturi au fost suspendate/sistate sau în baza unor cupoane de pensii care nu se găsesc în bazele de date ale caselor județene de pensii și nu au fost tipărite și distribuite de Casa  Națională de Pensii în baza cărora societatea a încasat necuvenit de la bugetul de stat suma totală 4.145.591 lei’’, se arată în raportul Fiscului.

Cel mai mare transportator din Iași, dosar penal. Jaf de milioane de euro din banii pentru pensionari

Gheorghe Voion spune că a pierdut cupoanele

Societatea a declarat la Ministerul Transporturilor că a efectuat transporturile în baza cupoanelor primite de la pensionari dar nu a demonstrat că le și deține. Interogat de reprezentantii Fiscului, Gheorghe Voion a spus ca ținea cupoanele în niște saci și dar le-a pierdut. ‘’Până la data întocmirii prezentului rapor de inspecție economico-financiară administratorul societății Voion Trans nu a prezentat organului de control, 165.860 de cupoane-talon dintr-un total de 187.071 înscrise în deconturile centralizatoare transmise lunar la Ministerul Transporturilor, aferent perioadei 2015-2019. Având în vedere că SC Voion Trans SRL nu a prezentat pentru perioada 2015-2019, un număr de 165.860 cupoane și nu a facut dovada că a deținut astfel de documente, rezultă că, în fapt aceasta nu poate demonstra că a efectuat transportul pensionarilor beneficiari de facilitățile Legii nr.147/2000 (reducere de 50 la sută pe bază de cupoane-talon) și implicit nu poate beneficia de suma de 4.810.108 lei încasată pentru perioada 1.01.2015-31.12.2019 de la bugetul general consolidat’’, se arată în raportul Fiscului.

Să mai precizăm ca dupa ce primeste cuponul de la pensionar, transportatorul trebuie să emita biletul de călătorie. În condițiile în care operatorul de transport nu emite pensionarilor bilete de călătorie nu poate solicita decontarea de la bugetul de stat a 50 la sută din prețul călătoriei. Ori, Fiscul a constatat ca nici firma Voion Trans nu a emis bilete pentru cele 165.860 cupoane înscrise în deconturi. Astfel, Fiscul a concluzionat din nou că respectivele persoane nu au fost transportate. Pentru a demonstra frauda emisă de firma Voion Trans, Directia de Finante a efectuat verificări la Casa Națională de Pensii și la casele județene de pensii din județele Iași, Bacău, Neamț și Galați. În urma controlului, Fiscul a cerut Voion Trans sa returneze bugetului de stat suma de 6.133.975 lei, adică 4.810.108 lei reprezantand contravaloarea subventiilor încasate ilegal la care se adaugă penalități. De asemenea, Fiscul a depus plângere penală.

Un transportator a încasat subvenții de 2.000.000 euro pentru bătrâni decedați. Dosar penal făcut de Fisc

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.