Blocul lui Bolobiță ridicat pe un șir de ilegalități. Sentința: ‘’Este mai înalt, mai puține locuri de parcare’’

1464
Cristinel Bolobita si blocul de pe Octav Botez
Cristinel Bolobita si blocul de pe Octav Botez

@ Prezentăm în exclusivitate motivele care i-au determinat pe judecători să anuleze autorizația de construire pentru blocul ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță lângă Spitalul de Boli Infecțioase @ Judecătorii au constatat că Bolobiță nu a respectat autorizația, a făcut un bloc mai înalt, cu mai multe niveluri iar numărul locurilor de parcare este insuficient

Motivele pentru care magistrații Tribunalului Iași au anulat autorizația de construire pentru blocul ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță și firma Auto Trans Com SRL, pe strada Octav Botez, lângă Spitalul de Boli Infecțioase sunt legate de faptul că aceștia nu au respectat principalii indicatori urbanistici (vezi aici). Este vorba despre regimul de înalțime, coeficientul de utilizare a terenului și numărul de locuri de parcare. Magistrații au constatat că Bolobiță a modificat proiectul autorizat printr-o dispoziție de șantier emisă la 22.05.2020 în condițiile în care era necesară o nouă reautorizare. Acesta a transformat o parte a demisolului în subsol rezultând un nivel în plus. ‘’Din partea scrisă a dispoziţiei de şantier nr.4/22.05.2020 se constată următoarele: se propune modificarea regimului de înălţime din D+P+2E in Dp+Sp+P+2E (p = parţial), se consideră recalcularea CUT în funcţie de rezultatul modificării regimului de înălţime, se modifică parcarea, din zonă transformată din demisol în subsol, devenind şi mai mică, deoarece închiderea, aşa cum a fost realizată în fapt, este pe linia de contur a pereţilor parterului (nivel superior), parcarea în proiectul iniţial, avizat şi autorizat, se extindea în exteriorul acestui contur. Cum clădirea este prevăzuta cu demisol deschis parţial, remarcă instanța în acord cu expertul parte, demisolul fiind considerat nivel, consecinţa este aceea că suprafaţa demisolului se include in calculul suprafeţei construite care se ia în considerare in calculul C.U.T’’, au constatat judecătorii.

bloc Bolobita - strada Octav Botez
bloc Bolobita – strada Octav Botez

A făcut o clădire mai mare

De asemenea, s-a constatat că blocul ridicat de Bolobiță este mai înalt decât este prevăzut în autorizație. ‘’Înălțimea maximă stabilită prin P.U.Z. (12,50m) nu este respectată de înălțimea imobilului proiectat și autorizat. Astfel înălțimea maximă este depăşita pe faţada nord (12,55m) si vest (14,75m). Pe fața de SUD înălțimea este de 13,57 m iar la Est este de 12,8 m’’, se mai arată în sentință.

Număr insuficient de locuri de parcare

lucrari fara autorizatie bloc Bolobita – strada Octav Botez

În final, judecătorii constată că, deși a făcut o clădire mai înaltă și un nivel în plus, Bolobiță nu a amenajat un  număr suficient de locuri de parcare. ‘’Locurile de parcare sunt figurate pe planşa A2 plan demisol. Din cele 16 locuri de parcare propuse cele 8 locuri situate pe latura de vest nu respecta aceasta prevedere. Verificând daca autoturizația de construire respecta normativul NP 24/1007 privind proiectarea si execuţia parcajelor, expertul judiciar conchide cp, în măsura în care s-ar ține cont de prevederile NP 24/2007 anexa IV.6. Geometria parcării, asa cum sunt poziţionate locurile de parcare in planşa plan demisol nici unul din cele 16 locuri de parcare nu ar respecta prevederile NP 24/2007. Asa cum este proiectat si executat imobilul, fara nici o modificare constructiva pot exista doar 7 locuri de parcare ce respectă atât prevederile OMS 119/2014 cat si prevederile normativului NP 24/2007 privind proiectarea si execuţia parcajelor pentru autoturisme’’, au constatat judecătorii. În concluzie, au fost găsite argument suficiente pentru anularea autorizației de construire. ‘’În concluzie, instanța reține că Autorizaţia de Construire nr. 235/02.03.2018 nu respecta C.U.T din reglementările P.U.Z. pentru Zona Construita Protejata: lasi, str.Octav Botez nr. IA, nr. cad. 151146, construire locuinţe colective pe teren proprietate privata, persoane fizice, aprobat cu H.C.LI. nr. 119/31.03.2017 si nici legislaţia referitoare la modalitatea de calcul a suprafeţei construite desfăşurate, care se ia în calculul C.U.T’’, au conchis magistrații Tribunalului.

Sentința Tribunalului nu este definitivă putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. Cererea de anulare a autorizației a fost depusă de ieșenii care locuiesc la casa de care Bolobiță și-a lipit blocul, respectiv familia Andrian.

Dezastru în blocul lui Bolobita. Apartamentul s-a umplut de igrasie, dezvoltatorul refuză să-l despăgubească pe proprietar

 

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.